Teorie infricosatoare: Al Qaida nu a murit, se multiplica

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 23:15
3810 citiri
Teorie infricosatoare: Al Qaida nu a murit, se multiplica
Foto: Deutsche Welle

Dupa Primavara Araba si moartea lui Osama bin Laden, Al Qaida este, probabil, decapitata, dar nu moarta. Mai mult decat atat, aceasta organizatie devine din ce in ce mai periculoasa pentru ca se multiplica. Al Qaida nu mai este una singura, are deja mai multe surori.

In ceea ce priveste terorismul international, lichidarea lui bin Laden a fost, fara indoiala, unul dintre cele mai importante evenimente din ultimii ani. De o importanta similara a fost si Primavara Araba care, la inceputul anului trecut, a schimbat radical harta politica a Africii de Nord si Orientului Mijlociu. Multi observatori sunt tentati sa interpreteze aceste evenimente ca fiind sfarsitul sau macar inceputul sfarsitului pentru Al Qaida, scrie Deutsche Welle.

Numai ca reteaua terorista nu este moarta. Nucleul Al Qaida, care se gaseste in Pakistan si Afganistan, condus inainte de bin Laden, a suferit intr-adevar o lovitura grea odata cu moartea liderului suprem, iar bombadamentele americane din zona i-au slabit mult forta de reactie.

In acelasi timp, "filiale" ale Al Qaida din Peninsula Araba devin din ce in ce mai puternice. Mai mult decat atat, Primavara Araba a schimbat climatul politic in inima Orientului Mijlociu si Africii nordice, dar pentru tarile aflate la periferia regiunii schimbarea a ramas fara consecinte.

"Filialele" Al Qaida

In Yemen, de exemplu, Al Qaida s-a organizat in structuri puternice, beneficiind de guvernarea slaba a tarii.

Islamistii fundamentalisti, care controleaza mari regiuni din zona Peninsulei Arabe si Africii de Est, au atras noi membri si au extins perimetrul de influenta mult in afara granitelor Peninsulei Arabe.

In mod evident, instabilitatea provocata de Primavara Araba a deschis teroristilor noi oportunitati, ei mizand acum pe explorarea unor noi domenii de actiune.

Astfel ca moartea lui bin Laden nu inseamna si moartea unei intregi miscari teroriste. Al Qaida a fost intotdeauna capabila sa influenteze orientarea ideologica a tinerilor marginalizati si nemultumiti din lumea araba. Pe deasupra, nu exista nicio dovada ca Primavara Araba ar fi dus la secarea acestui rezervor.

O serie de esecuri ale serviciilor de informatii occidentale arata, de asemenea, cat de grea este lupta antiterorista. S-a dovedit ca bin Laden si familia sa nu s-au ascuns niciodata in zonele muntoase ale Pakistanului, la granita cu Afganistanul, unde ii cautau americanii, ci au trait in orase mari din Pakistan, precum Karachi, Peshawar sau la periferia capitalei Islamabad.

Aceste detalii au fost oferite, de curand, de catre cea de-a treia sotie a lui bin Laden, in timpul interogatoriilor efectuate de politia pakistaneza.

In acelasi timp, se poate presupune ca Al Qaida va continua sa se multiplice si tocmai acest lucru va fi marea provocare pentru Occident, deoarece asistam la aparitia de evenimente neprevazute in locuri diferite.

Evenimentele tragice de la Toulouse au indreptat atentia si catre alta latura a amenintarii teroriste: aparitia unor lupi singuratici care sunt mult mai greu de controlat si observat decat marile grupuri infractionale.

Spre deosebire de acea organizatie monolit, care exista pana acum cativa ani, astazi exista cateva Al Qaida: ele actioneaza in diferite regiuni, cu posibilitati diferite. Inseamna ca, in loc de o strategie unitara de lupta impotriva Al Qaida, este nevoie de mai multe strategii de combatere a ramificatiilor organizatiei.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Al Qaida filiale, #bin Laden al Qaida terorism , #al Qaida