Zinaida Greceanii candideaza inca o data la presedintia R. Moldova

Joi, 21 Mai 2009, ora 20:38
652 citiri
Zinaida Greceanii candideaza inca o data la presedintia R. Moldova

Candidatura Zinaidei Greceanii a fost inca o data inaintata de Partidul Comunistilor la functia de presedinte al R. Moldova pentru alegerile repetate care vor avea loc la 28 mai.

Ca si in cazul alegerilor din 20 mai, candidatura fostului premier a fost inaintata de catre 33 de deputati comunisti, printre care nu se numara insa liderul PCRM Vladimir Voronin, transmite Info-Prim Neo.

Dosarul candidatei a fost depus la Comisia speciala pentru desfasurarea alegerilor joi de catre prim-vicepresedintele Parlamentului, deputatul PCRM Vladimir Turcan. Pe langa semnaturile celor 33, dosarul include consimtamantul candidatei, declaratia referitor la detinerea exclusiva a cetateniei R. Moldova, declaratia cu privire la venituri, datele biografice si certificatul privind starea de sanatate.

Vladimir Turcan si-a exprimat speranta ca, de data aceasta, Zinaida Greceanii va fi aleasa, ceea ce ar reprezenta, in opinia sa, un succes nu numai pentru PCRM, dar si pentru Parlament si pentru intreaga tara. "Eu totusi sper ca opozitia in sfarsit va constientiza ca ambitiile politice sunt ambitii, dar soarta tarii este ceva mai presus", a spus Turcan.

Potrivit lui, PCRM a decis s-o inainteze din nou pe Zinaida Greceanii pentru ca este o candidatura "destoinica, de compromis, care ar putea sa-i apropie si pe acei opozanti care isi fac griji pentru soarta tarii". Intrebat daca PCRM va mai inainta vreo candidatura, Vladimir Turcan a spus ca deputatii mai au inca suficient timp sa o faca.

Presedintele comisiei speciale pentru desfasurarea alegerii sefului statului, deputatul comunist Valeriu Sava, a declarat ca pana in prezent Zinaida Greceanii este singura candidatura pentru functia de sef al statului. "Suntem in asteptare", a spus deputatul PCRM. Termenul limita de depunere a dosarelor expira vineri, 22 mai, la ora 24.00.

Unul dintre fruntasii cei mai influenti ai Partidului Comunistilor, deputatul Marc Tcaciuc, a declarat miercuri ca majoritatea comunista este gata de alegeri parlamentare anticipate, pentru ca opozitia refuza un dialog care sa consolideze societatea. Tcaciuc a spus ca Partidul Comunistilor are mai multe "voturi de aur", adica deputati doritori din randul opozitiei de a vota un presedinte comunist, insa nu va recurge la aceste voturi, pentru ca o asemenea "schema este gresita" - aceasta "miroase prost si arata urat".

"Pentru noi ar fi fost mai important sa mergem pe o cale care sa ne permita sa ajungem la un compromis in societate, sa ajungem la stabilitate si la un consens. Dar dupa ziua de azi se vede ca acesti baieti (opozitia - n.red.) nu sunt interesati de asemenea scenarii. Pacat. Pacat de Moldova. Dar nu face nimic, totul va fi bine!", a declarat Marc Tcaciuc.

Intrebat daca la alegerile repetate din 28 mai Zinaida Greceanii va fi aleasa in functie de presedinte, Tcaciuc a precizat ca nu inainteaza "scenarii optimiste". "Trebuie sa fim gata de evenimente politice mult mai importante si mai serioase", a spus Mark Tkaciuk, precizand ca PCRM este foarte bine pregatit sa faca fata unor alegeri anticipate.

Parlamentul Republicii Moldova, care a esuat miercuri sa-l aleaga, intr-o prima tentativa, pe presedintele tarii, va organiza un al doilea tur de scrutin la 28 mai.

O prima incercare de alegere a presedintelui Republicii Moldova de catre Parlamentul moldovean a esuat miercuri, doar 60 de deputati comunisti participand la vot, in timp ce pentru validarea alegerilor era nevoie de o prezenta la urne de trei cincimi, adica cel putin 61 de deputati.

Opozitia s-a tinut de cuvant si nu a participat la votarea noului presedinte, mentinandu-si pozitia de a provoca alegeri parlamentare anticipate prin blocarea procedurii alegerii noului presedinte.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#comunisti Moldova presedinte, #Zinaida Greceanii presedinte , #al Qaida