Alegeri in Franta: Cine este Francois Hollande, rivalul lui Nicolas Sarkozy?

Luni, 27 Februarie 2012, ora 21:36
4363 citiri
Alegeri in Franta: Cine este Francois Hollande, rivalul lui Nicolas Sarkozy?
Foto: jegoun.net

Francois Hollande este lider in sondajele dinaintea alegerilor prezidentiale din Franta, de peste mai putin de doua luni. Totodata, este vazut drept "domnul Normal".

Hollande merge la serviciu cu un scuter si fuge de lumina reflectoarelor, devenite o marca a celui pe care vrea sa-l invinga, potrivit unei analize a Reuters.

Membru de 30 de ani si lider al Partidului Socialist timp de 11 ani, intre 1997 si 2008, Francois Hollande se afla in sondaje in fata actualui presedinte al tarii, Nicolas Sarkozy.

Pentru primul tur, din 22 aprilie, Hollande are un avans in sondaje de cateva procente, in timp ce al doilea tur, din 6 mai, ar urma sa il castige la un avans de 12% fata de Sarkozy.

In varsta de 57 de ani, Hollande s-a facut remarcat drept un personaj cu picioarele pe pamant si neabatut in traseul campaniei sale, de la anuntul ca va candida din partea Partidului Socialis, in martie 2011.

Este relativ putin cunoscut in afara Frantei si nu are experienta ministeriala. El a promis ca va fi un presedinte "normal", in contrast cu stilul sclipitor si impulsiv atribuit cu timpul lui Sarkozy, "Presedintele Bling Bling".

Francois Hollande are o minte extrem de clara, care a facut-o pe sotia fostului presedinte francez Jacques Chirac sa spuna despre el ca este "foarte amuzant, stie sa exploateze o multime, o piata, un targ, un consiliu local".

Pe de alta parte, prietenii si consilierii lui Hollande spun ca acesta este cordial si prietenos, in privat, si saluta pe toata lumea dupa ce intra in birourile partidului, de la secretara la femeia de serviciu.

In randul partidului si-a facut un renume de ganditor modern, care are o atitudine mai moderata decat a altor lideri ai partidului. Desi arata mai degraba mic si indesat, Hollande a tinut sa-si modeleze infatisarea, anul trecut, urmand o dieta drastica.

Dezavantajul sau major il constituie faptul ca are un curriculum vitae destul de sarac.

Criticii socialistului scot in evidenta faptul ca acesta este mai mult un politician local, care nu a ocupat niciodata un post guvernamental si nici nu a condus o corporatie.

Nascut pe 12 august 1954, in orasul Rouen, din nord-vestul tarii, intr-o familie din clasa de mijloc, Hollande i-a spus mamei sale, atunci cand era copil, ca vrea sa devina presedintele tarii intr-o zi.

A urmat cursurile prestigioasei Scoli Nationale de Administratie, institutie de invatamant care "genereaza" mare parte a elitei politice franceze.

Hollande a devenit un activist socialist si membru de campanie pentru fostul presedinte Francois Mitterrand.

Fosta sa sotie, Segolene Royale, a candidat impotriva lui Sarkozy, in 2007, fara succes insa. Segolene Royale si Francois Hollande au fost casatoriti intre 1973 si 2007 si au impreuna patru copii.

Daca va fi ales presedinte, liderul socialist a promis angajarea a 60.000 de profesori, ca o masura dupa reducerile bugetare din timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy, dar si reducerea deficitului public.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#francois hollande, #Nicolas Sarkozy, #alegeri prezidentiale Franta, #profil Hollande , #alegeri Franta