Alegeri in Franta: Cine sunt cei 11 candidati din cursa pentru Palatul Elysee

Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 06:41
2831 citiri
Alegeri in Franta: Cine sunt cei 11 candidati din cursa pentru Palatul Elysee
Foto: Arhiva Facebook/Emmanuel Macron

11 candidati au primit in acest an cele 500 de aprobari necesare din partea unor oficiali alesi pentru a se inscrie intr-o cursa imprevizibila pentru palatul Elysee.

Primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta are loc duminica, 23 aprilie, iar primii doi se vor confrunta in al doilea tur pentru a mosteni pozitia lui Francois Hollande, relateaza Reuters.

Reuters ii prezinta, in cateva date, pe cei 11 prezidentiabili francezi.

Citeste toate stirile despre alegerile din Franta

Nathalie Arthaud (46 de ani) - Lupta Muncitorilor

Aceasta preda economie si conduce formatiunea de extrema-stanga Lutte Ouvriere (Lupta Muncitorilor, n.red.), inspirata de principiile lui Lev Trotki. De asemenea, candidata de extrema-stanga a reusit sa castige 0,5% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012, sustinand drepturile muncitorilor din Franta.

Francois Asselineau (59 de ani) - Uniunea Popular Republicana

Acesta face parte din elita inspectorilor financiari, sustine suveranitatea si vrea retragerea tarii din zona euro, Uniunea Europeana si NATO.

Jacques Cheminade (75 de ani) - Partidul Solidaritate si Progres

Inainte de a deveni candidat in alegerile prezidentiale, acesta era functionar in Ministerul Economiei. Este a treia cursa prezidentiala a lui Cheminade, care a reusit sa obtina 0,2% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012. De asemenea, acesta sustine "eliberarea tarii din catusele finantelor internationale", renuntarea la euro si retragerea din Uniunea Europeana.

Nicolas Dupont-Aignan (55 de ani) - Debout la France

Un parlamentar care sustine suveranitatea tarii si principiile lui Charles de Gaulle. Acesta a reusit sa obtina 1,8% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012. Dupont-Aignan a facut parte anterior dintr-o formatiune de centru-dreapta, dar acum vrea renegocierea tratatelor europene, reducerea imigratiei si reconsiderarea euro ca moneda a Frantei.

Francois Fillon (63 de ani) - Les Republicains

Fostul prim-ministru doreste o reintoarcere la putere a politicilor de centru-dreapta dupa o pauza de cinci ani cauzata de victoria socialistului Francois Hollande. Acesta a reusit sa castige alegerile primare promitand taieri drastice ale cheltuielilor publice si reducerea numarului bugetarilor din Franta.

Benoit Hamon (49 de ani) - Partidul Socialist

Candidatul stangii provine din aripa progresista a Partidului Socialist. "Marea idee" a sa consta intr-o reforma extrem de costisitoare a sistemului de ajutoare sociale, prin care toti adultii vor primi un venit anual din bugetul Frantei.

Jean Lassalle (61 de ani) - candidat independent

Parlamentarul centrist este cunoscut pentru ca a dus la capat o greva a foamei de 39 de zile in semn de protest fata de inchiderea unei fabrici din circumscriptia sa electorala. Lassalle propune o amanare a datoriei nationale, renegocierea tratatelor europene, precum si retragerea din operatiunile militare de peste mari a Frantei.

Marine le Pen (48 de ani) - Frontul National

Prezindentiabila populista incearca sa obtina prima victorie in alegerile prezidentiale pentru formatiunea de extrema-dreapta infiintata in 1972 de tatal ei, Jean-Marie Le Pen. Aceasta a reusit sa schimbe imaginea formatiunii, dintr-un partid de extrema-dreapta, cunoscut inclusiv pentru rasism, antisemitism si homofobie, intr-o adevarata miscare antisistem care atrage atat clasa muncitoare, cat si votantii antiimigrationisti si eurosceptici din Franta.

Emmanuel Macron (39 de ani) - En Marche!

Fostul bancher de investitii este cunoscut pentru ca a ocupat functia de ministru al Economiei (2014-2016), fiind promovat in politica de presedintele socialist Francois Hollande. Acesta a pus bazele unei miscari politice nepartizane cu scopul declarat de a depasi limitele unor formatiuni traditionale de dreapta sau stanga prin politici care combina protectia statului si libertatea pietei pentru a incuraja inovatia.

Jean-Luc Melenchon (65 de ani) - Partidul Stangii

Adevarat veteran al politicii franceze, Melenchon propune o reforma completa a sistemului politic, cresteri de taxe, precum si suplimentarea cheltuielilor bugetare. Acesta vede drept ostila Uniunea Europeana. Melenchon se bucura inclusiv de sustinerea comunistilor din Franta.

Philippe Poutou (49 de ani) - Noul Partid Anticapitalist

Inainte de a deveni candidat in alegerile prezidentiale, acesta muncea intr-o fabrica de masini. Asemenea lui Nathalie Arthaud, el sustine drepturile muncitorilor si a reusit sa obtina 1% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#candidati alegeri prezidentiale Franta, #rezultate alegeri prezidentiale Franta , #alegeri Franta