Alegeri in Franta: Companiile se tem ca ar putea castiga Le Pen sau Melenchon si se pregatesc pentru ce e mai rau

Joi, 20 Aprilie 2017, ora 14:47
6072 citiri
Alegeri in Franta: Companiile se tem ca ar putea castiga Le Pen sau Melenchon si se pregatesc pentru ce e mai rau
Foto: Hepta.ro

Companiile franceze se pregatesc pentru ce este mai rau, pe fondul perspectivei in crestere ca Marine Le Pen sau Jean-Luc Melenchon sa castige alegerile prezidentiale cu programe care includ cresterea barierelor comerciale si posibila iesire din zona euro.

Directorul general al unei companii industriale cu sediul la Paris a declarat ca ar putea analiza transferarea sediului central la Londra, daca va castiga Melenchon, relateaza Bloomberg.

Seful unei alte companii, una dintre cele mai mari din cadrul indicelui CAC40, a spus ca directorii pregatesc un plan B, pentru eventualitatea unei victorii a lui Le Pen, dar nu a dat detalii.

Compania de brokeraj auto Aramis Auto din Paris s-a asigurat ca va rezista unei retrageri a bancilor.

"Ne-am asigurat linii de credit cu bancile acum cateva saptamani, pentru a putea continua finantarea afacerilor", a declarat Guillaume Paoli, directorul general al Aramis, care vinde aproximativ 32.000 de masini pe an in Franta.

Sondajele au devenit mai stranse inainte de primul tur de scrutin care va avea loc duminica, facand mai plauzibil scenariul in care in turul al doilea, din 7 mai, sa se confrunte liderul Frontului National, de extrem-dreapta, si Melenchon, sprijinit de comunisti.

O victorie a unuia dintre acestia ar putea provoca scaderea euro si a obligatiunilor guvernamentale franceze, afectand bancile si companiile de asigurari care detin in mare masura titluri de stat.

In timp ce companiile franceze mari, cu operatiuni internationale, ar beneficia initial de moneda mai slaba, perspectiva protectionismului sau a unor taxe mai mari ar putea exercita presiuni asupra afacerilor si cotatiilor actiunilor.

In general, companiile nu fac publice pregatirile pentru a evita sa nemultumeasca clientii si oficialii guvernamentali, dar multe cauta solutii pentru imbunatatirea pozitiilor financiare prin emiterea de obligatiuni pe termen lung sau prin cresterea protectiei fata de fluctuatiile valutare, potrivit unei persoane apropiate situatiei.

"Filozofia economica a celor doi candidati este foarte similara. Sunt anti-afaceri. Nu indraznim sa ne gandim la un duel intre Marine Le Pen si Jean-Luc Melenchon in turul al doilea pentru ca ar fi o catastrofa economica", a spus Jean-Francois Buet, presedintele FNAIM, un grup industrial al brokerilor de proprietati rezidentiale.

Campania prezidentiala s-a transformat intr-o cursa in patru, Le Pen si independentul de centru Emmanuel Macron fiind usor inaintea republicanului Francois Fillon si a lui Melenchon, potrivit unui sondaj Bloomberg referitor la intentiile de vot.

Sondajele arata ca oricare dintre candidatii favorabili mediului de afaceri, Macron sau Fillon, ar invinge-o pe Le Pen in turul al doilea, dar avertizeaza sa pana la 40% dintre alegatori sunt indecisi.

Le Pen vrea retragerea Frantei din zona euro, Melenchon renegocierea tratatelor europene

Le Pen propune retragerea Frantei din zona euro si ridicarea de bariere comerciale.

Melenchon vrea renegocierea tratatelor europene pentru a da Frantei un control economic mai mare, iar ramanerea in zona euro ar fi conditionata. El ar face concedierile mai dificile, ar limita retributiile exagerate ale directorilor de companii si ar retrage Franta din acordurile de liber schimb.

Melenchon mai propune cresterea salariului minim si renationalizarea companiilor de utilitati.

Prima de risc ceruta de investitori pentru obligatiunile franceze fata de cele germane a crescut in acest an, pietele luand in considerare cresterea lui Melenchon in sondaje si puterea persistenta a lui Le Pen.

Euro s-a depreciat cu circa 5,6% fata de dolar in ultimul an.

Programul lui Le Pen ar creste cheltuielile publice cu 102 miliarde de euro (109 miliarde dolari) pe an. Masurile lui Melenchon ar spori cheltuielile statului cu peste 200 de miliarde de euro, comparativ cu sub 20 de miliarde de euro in cazul lui Macron sau al lui Fillon, potrivit estimarilor realizate de institutul de cercetari Institut Montaigne.

In timp ce cele mai mari companii franceze genereaza mare parte din castiguri in alte tari, economia se bazeaza pe micile afaceri care au optiuni mai putine sau niciuna pentru a se adapta sau a-si transfera operatiunile in strainatate.

Franta are aproape 4 milioane de companii, dintre care 99% au sub 250 de angajati, potrivit datelor statistice din 2013.

Citeste mai multe despre alegerile din Franta:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#alegeri Franta, #companii franceze alegeri , #alegeri Franta