Alegeri in Franta: Cum au influentat atentatele de la Paris rezultatul votului

Luni, 09 Februarie 2015, ora 09:05
3329 citiri
Alegeri in Franta: Cum au influentat atentatele de la Paris rezultatul votului
Foto: Solar Plaza

Partidul Socialist (PS) al presedintelui Francois Hollande, la putere in Franta, a revendicat duminica victoria impotriva extremei-drepte in alegeri legislative partiale in estul tarii, considerate ca un test la o luna dupa atentatele de la Paris si inaintea unor importante alegeri departamentale in martie.

Acesta este primul succes inregistrat de PS intr-un astfel de scrutin in trei ani, intrerupand o serie de 13 infrangeri la toate alegerile partiale organizate de la venirea la putere a presedintelui socialist Francois Hollande in 2012, informeaza AFP si DPA.

Potrivit responsabililor partidului, candidatul PS Frederic Barbier a castigat alegerile organizate in departamentul Doubs din apropierea frontierei cu Elvetia, cu un scor strans de 50 la 52% din voturi, in fata adversarei sale din Frontul National (FN) Sophie Montel, care l-a intrecut in primul tur (32,6 contra 28,9%).

Partidul de centru-dreapta UMP al fostului presedinte Nicolas Sarkozy s-a plasat al treilea in primul tur si a cerut sustinatorilor sai sa se abtina sau sa voteze in alb dupa ce nu a putut sa cada de acord asupra sprijinului sau pentru socialisti refuzand Frontului National o victorie, noteaza DPA.

"Aceste alegeri ar putea fi un viraj in mandatul (prezidential n.r.) de cinci ani", a declarat Barbier, chemand la "pastrarea spiritului de unitate nationala in jurul valorilor republicii", aflata sub socul atentatelor de la Paris.

Un succes al Frontului National ar fi oferit un al treilea loc de deputat partidului, una dintre principalele formatiuni de extrema-dreapta din Europa, odata cu apropierea alegerilor departamentale din martie la care spera sa-si confirme ascensiunea, noteaza AFP.

Liderul Frontului National Marine Le Pen si-a vazut popularitatea partidului in crestere, pe fondul retoricii ei antiimigratie si anti-Europa, pe placul unor alegatori deceptionati de esecul partidelor traditionale de a revigora economia, mai noteaza DPA.

Atacurile mortale comise de musulmanii francezi inarmati la Paris luna trecuta au alimentat o dezbatere asupra imigratiei si politicilor de integrare. Unii se tem ca atacurile ar putea-o ajuta pe Le Pen sa intre in a doua runda a alegerilor prezidentiale din 2017.

FN a castigat mai multe locuri decat socialistii si UMP in alegerile pentru Parlamentul European de anul trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#alegeri legislative Franta, #atentate Paris rezultate alegeri Franta , #alegeri Franta