Alegeri in Franta: Emmanuel Macron, un nonconformist cu o viata unica. Ce masuri promite

Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 14:22
17233 citiri
Alegeri in Franta: Emmanuel Macron, un nonconformist cu o viata unica. Ce masuri promite
Foto: Arhiva Facebook/Emmanuel Macron

Emmanuel Macron este prezentat adesea - de la o poveste de dragoste din adolescenta cu o profesoara si pana la ambitia sa mai recenta de a deveni presedinte - drept un nonconformist si un ambitios, trasaturi care ar putea sa faca din el viitorul lider la Frantei intr-un scrutin marcat de frustrari antisistem.

Acest reprezentant independent al centrului, in varsta de 39 de ani, le era necunoscut francezilor pana sa devina ministrul Economiei al lui Francois Hollande, in urma cu trei ani. El nu a fost ales vreodata in vreo functie. Cu toate acestea, este considerat favoritul in alegerile prezidentiale in doua tururi, duminica, pe 23 aprilie si pe 7 mai, comenteaza The Associated Press.

Poveste de dragoste cu o profesoara cu 24 de ani mai in varsta decat el

"Este un barbat care, la nevoie, poate lua decizii si care vrea sa le ia", spune eseistul si filosoful Olivier Mongin, un prieten de 18 ani al lui Macron.

Vecinii si prietenii sai de la Paris si de la Le Touquet-Paris-Plage, un oras sic de coasta unde candidatul isi petrece weekendurile, il prezinta ca pe un barbat cu o capacitate exceptionala de a asculta, cu o traiectorie netraditionala atat in viata sa publica, cat si in cea privata.

Macron este casatorit cu o femeie cu 24 de ani mai in varsta ca el, aceeasi diferenta de varsta dintre presedintele american Donald Trump si Prima Doamna Melania Trump. Posibilul viitor cuplu prezidential s-a intalnit pe cand el era elev la scoala secundara la care ea era profesoara.

Brigitte Auziere era, la acea vreme, o femeie maritata cu trei copii. Ea conducea clubul de teatru. Emmanuel Macron, un iubitor al literaturii, era membru al clubului. El s-a mutat la Paris in ultimul an de liceu si a promis sa o ia pe Brigitte de sotie.

De atunci sunt impreuna. Ea s-a mutat in capitala si a divortat. Cuplul s-a casatorit in 2007. Brigitte Macron face acum campanie alaturi de el, la fel ca si una dintre fiicele ei, Tiphaine Auziere.

"El era mereu interesat de politica, de viata civica, insa nu l-am auzit vreodata sa spuna ca vrea sa fie presedinte", spune fiica sa vitrega Tiphaine Auziere. "Insa am vazut ca era mereu implicat, spunand ca sunt lucruri pe care trebuie sa le schimbam in societate in ceea ce priveste nedreptatile".

Olivier Mongin declara pentru The Associated Press ca hotararea politica a lui Macron provine totodata din viata lui personala unica.

"El este o persoana care isi asuma riscuri in viata", spune Mongin despre decizia lui Macron de a-si trai povestea de dragoste cu o femeie mai in varsta.

"Parintii sai l-au dat afara din casa, el a plecat trantind usa. Este o experinta de viata aici, este ceva mai dur", adauga el.

Filosof, pianist, bancher, ministru si acum prezidentiabil

Macron are un curriculum vitae impresionant. El a studiat filosofia, a fost recompensat pentru talentul sau de pianist, a absolvit Scoala Nationala de Administratie, o scoala de elita si a lucrat la Rothschild, ca un bancher de investitii prosper.

Francezii l-au descoperit pe Macron atunci cand a fost numit ministru al Economiei, in august 2014, dupa ce a fost timp de doi ani consilier de rang inalt al presedintelui socialist Francois Hollande. Ca ministru, a devenit rapid un subiect de genul ori il iubesti cu patima, ori il detesti, la mesele francezilor din intreaga tara.

Un pachet de masuri economice care sa permita tot mai multor magazine sa deschida duminica si care sa deschida sectoare reglementate ale economiei, cunoscut sub numele de "legea Macron", a scos in strada zeci de mii de protestatari, luni de zile, in intreaga tara.

Transant, el si-a aparat aprig politicile in favoarea liberalizarii pietei, in pofida faptului ca unii colegi din Guvernul socialist l-au acuzat ca distruge masurile de protectie a muncitorilor. Cu toate acestea, el provine dintr-un oras cu radacini muncitoresti - Amiens, in nordul Frantei, unde s-a nascut, a crescut si a intalnit-o pe Brigitte.

Unii observatori l-au acuzat ca a jucat un joc dublu atunci cand a parasit Guvernul socialist, anul trecut, fara sa-i spuna lui Hollande care sunt de fapt intentiile sale. El si-a lansat candidatura la presedintie in noiembrie, inainte ca nepopularul sef al statului sa spuna daca va candida sau nu al doilea mandat.

Intrarea lui Macron in campania prezidentiala este considerata unul dintre principalii factori din spatele deciziei lui Hollande de a nu candida pentru al doilea mandat.

"Ceea ce a sedus multa multe, iar eu cred ca el nu este un seducator, este capacitatea sa de a prezenta un argument, de a-si acorda timp sa vorbeasca, de a-si acorda timp sa reflecteze", spune Mongin.

Principalele masuri ale programului politic propus de Emmanuel Macron

Emmanuel Macron a promis, in cazul in care va fi ales presedinte duminica, sa se angajeze in sase proiecte mari: reformarea scolii, o "societate a muncii", modernizarea economiei, securitate, o strategie internationala si moralizarea vietii publice, scrie AFP, care prezinta principalele masuri.

MORALIZAREA VIETII PUBLICE/DEMOCRATIE

- interzicerea ca parlamentarii sa exercite activitati de consiliere

- fiscalizarea intregii remunerari parlamentare

- incetarea regimului special al pensionarii parlamentarilor

- interzicerea angajarii de catre parlamentari a unor rude sau membri ai familiei

- interzicerea cumularii a mai mult de trei mandate identice succesive

- interzicerea candidarii in alegeri a tuturor celor care au cazier judiciar (nivelul B2)

- reducerea cu o treime a numarului parlamentarilor

- utilizarea cat mai rapid posibil a procedurii de urgenta in vederea examinarii textelor legislative

MUNCA

- organizarea "vietii economice si sociale la nivel de ramura si intreprindere"

- instaurarea unui bonus/unei penalizari in cazul intreprinderilor care abuzeaza de contracte cu durata determinata scurta (CDD)

- crearea unui sistem universal de asigurari de somaj finantat prin impozite si condus de stat

- cresterea primei de activitate cu 50%

- suspendarea platii alocatiilor de somaj dupa refuzul a cel mult doua oferte de post "decent"

- suprimarea tuturor taxelor "generale" la nivelul salariului minim (SMIC). In cazul tuturor salariatilor, suprimarea cotizatiilor pentru caz de boala sau cotizatiilor pentru somaj, printr-o crestere cu 1,7 puncte procentuale a contributiei generale sociale (CSG), protejand somerii si 40% dintre pensionarii cei mai saraci

- reintroducerea exonerarilor de la cotizatii sociale pentru ore suplimentare

- suprimarea regimului social al independentilor (RSI)

ECONOMIE/NOU MODEL DE CRESTERE

- plan de investitii in valoare de 50 de miliarde de euro (dintre care 15% pentru formare si 15% pentru tranzitia ecologica)

- scaderea impozitului societatilor de la 33,3 la 25%

- transformarea impozitului pe avere (ISF) in "impozit asupra averii imobiliare" (excluzand patrimoniul financiar)

- crearea unei prelevari unice din veniturile din capital, de 30%

- prima de 1.000 de euro pentru achizitionarea unui vehicul mai putin poluant, nou sau de ocazie

- renovarea unui milion de locuinte prost izolate

- 50% din alimente bio, ecologice sau provenind din circuite scurte in cantine scolare sau de intreprindere pana in 2022

- reducerea la 50% a "partii nucleare in productia de energie"

EDUCATIE

- autonomie pentru scoli "in termeni de recrutare" la nivel pedagogic

- prima de 3.000 de euro net pe an pentru cadrele didactice din zona prioritara Rep+

- in aceste zone, nu mai mult de 12 elevi la un profesor in ciclul primar-ciclul invatarii elementare (CP-CE1)

- crearea a 4.000 pana la 5.000 de posturi de profesori

- reintroducerea claselor bilingve, sectiilor europene

- reintroducerea studiilor dirijate

- interzicerea folosirii telefoanelor mobile la colegiu sau scoala primara

- modernizarea Bacalaureatului prin limitarea examenului la patru materii obligatorii

- universitatile sa poata sa-si recruteze profesorii si sa-si defineasca formarile

- invatamant despre fapte religioase la scoala

SECURITATE

- crearea unei "politii de securitate cotidiene"

- crearea a 10.000 de posturi de politisti si jandarmi

- crearea unei obligatii de indepartare de pe teritoriu a delincventilor, sub controlul judecatorului

- orice pedeapsa pronuntata sa fie executata

- 15.000 de locuri noi in inchisori

- cresterea bugetului Apararii pana la 2% din PIB

- crearea unui Stat Major Centralizat al Informatiilor, in subordinea directa a Consiliului Apararii al presedintelui Republicii

- crearea unor centre penitenciare dedicate combatantilor straini

EUROPA

- limitarea la un an a duratei de sejur a muncitorilor detasati

- crearea unei forte de 5.000 de graniceri impreuna cu parteneri europeni

- impozitarea grupurilor de Internet asupra cifrei de afaceri realizate in Franta

- introducerea unui buget al zonei euro, cu un Parlament si un ministru al Economiei si Finantelor

- rezervarea accesului la piete publice europene intreprinderilor care isi localizeaza cel putin jumatate din productie in Europa

- crearea unui Fond European al Apararii care sa finanteze echipamente militare comune si a unui cartier european general permanent

- implementarea unui mecanism de control al investitiilor straine in Europa in vederea pastrarii sectoarelor strategice

- lansarea in intreaga Uniune Europeana, dupa alegerile germane din toamna lui 2017, a unor conventii democratice, care sa conduca la un proiect care sa fie adoptat de toate tarile ce doresc acest lucru

DAR SI...

- instituirea unui sistem de pensionare universal "cu reguli comune de calcul"

- exonerarea in trei ani a taxei de locuire in cazul a 80% din gospodarii, cu un cost global de zece miliarde de euro

- cresterea cu 100 de euro pe luna a alocatiei unui adult cu deficiente si a pensiei minime

- crearea unui varsamant social unic (APL, RSA)

- suportarea 100% a ochelarilor si protezelor auditive si dentare pana in 2022

- sistem cu puncte in vederea atribuirii locuintelor sociale

- permis cultural in valoare de 500 de euro pentru fiecare francez in varsta de 18 ani

- examinarea cererilor de azil in mai putin de sase luni, cu recursuri cu tot

Citeste toate stirile despre alegerile din Franta

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Emanuel Macron candidat alegeri presedinte Franta, #rezultat alegeri Franta , #alegeri Franta