Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Alegeri in Franta: Presa, sub ancheta pentru incalcarea legii, Marine face legea in turul 2

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 08:47
4229 citiri
Alegeri in Franta: Presa, sub ancheta pentru incalcarea legii, Marine face legea in turul 2
Foto: Day Life

Rezultatele partiale ale primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, publicate inainte de inchiderea urnelor, la ora locala 20.00, fac subiectul unei anchete declansate de Parchetul din Paris.

Ancheta vizeaza AFP, doua institutii de presa belgiene, una elvetiana, un site din Noua Zeelanda si un jurnalist belgian care ar fi transmis estimarile printr-un mesaj difuzat pe Twitter, precizeaza Le Figaro.

Pe Internet si in special pe retelele de socializare, rezultatele potrivit carora Francois Hollande a ajuns pe primul loc in urma primului tur au inceput sa circule cu aproape o ora inainte de inchiderea urnelor.

Alegeri in Franta: Spaga electorala, model frantuzesc - bilete la rugby pentru votanti

France Presse a publicat primele estimari in jurul orei locale 18.00, si, chiar daca a facut-o sub embargo, adica cu interdictia de publicare pana la ora inchiderii urnelor, Parchetul din Paris considera ca a incalcat legislatia in vigoare.

Procurorul Republicii Francois Molins avertizase inca dinaintea alegerilor ca va demara o ancheta judiciara pentru orice incalcare a interdictiei de a publica rezultatele inainte de termenul legal, care se pedepseste cu amenda de 75.000 de euro.

Presa franceza comenteaza, luni dimineata, ca marele castigator al alegerilor nu este Francois Hollande, care conducea in sondajele de opinie, si Marine Le Pen, candidata iesita pe locul trei, care a adunat 18,2 la suta din sufragii, ceea ce inseamna ca va decide castigatorul turului doi.

Alegeri in Franta: Cum a ajutat DSK la ascensiunea lui Francois Hollande

Cea care a triumfat duminica seara a fost extrema-dreapta. "Batalia Frantei nu face decat sa inceapa" si "nimic nu va mai fi niciodata ca inainte", a subliniat Marine Le Pen, apreciind ca a facut "sistemul sa tremure".

Scorul sau este cel mai mare inregistrat vreodata de familia sa politica intr-un scrutin prezidential si i-ar putea permite sa influenteze mai mult turul al doilea si politica in urmatorii ani. Ea nu a reusit insa sa repete reusita tatalui sau, Jean-Marie Le Pen, care a intrat in turul al doilea in 2002.

Conform apropiatilor sai, Marine Le Pen isi va declara la 1 mai pozitia pentru cel de-al doilea tur de scrutin, insa atitudinea alegatorilor sai este urmarita atent.

Doua sondaje Ipsos si Harris Interactive realizate duminica seara arata ca intre 44 si 69 la suta dintre alegatorii sai il vor vota pe Sarkozy, iar 17-18 la suta pe Hollande.

Pana in prezent, extrema-dreapta nu a dat niciodata indicatii de vot pentru turul al doilea al unui scrutin prezidential.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#alegeri Franta ancheta presa, #alegeri Franta turul doi, #Marine Le Pen sustinere alegeri , #alegeri Franta