Alegeri in Franta: Saptamana decisiva pentru alegerea presedintelui

Luni, 16 Aprilie 2012, ora 15:25
3351 citiri
Alegeri in Franta: Saptamana decisiva pentru alegerea presedintelui
Foto: salon.com

Principalii candidati la alegerile prezidentiale din Franta, presedintele Nicolas Sarkozy si socialistul Francois Hollande, au marcat intrarea in ultima saptamana de campanie, cu doua mitinguri sustinute la Paris, duminica.

Nicolas Sarkozy, candidatul de centru dreapta al Uniunii pentru Miscare Populara, a ales Place de la Concorde, in timp ce Francois Hollande a mers la Chateau de Vincennes, informeaza The Telegraph. Multimile adunate pentru a-i intampina pe cei doi contracandidati au fost impresionante.

Publicatia britanica noteaza ca, desi alegerile din Franta ar trebui sa se axeze pe problemele economice, se pare ca au devenit mai degraba un concurs de popularitate.

Franta are de infruntat o criza a competitivitatii, cauzata de costurile tot mai mari ale muncii, iar in anul 2011 a fost inregistrat cel mai mare deficit comercial din istoria tarii.

In plus, nivelul somajului s-a dublat in ultimii 12 ani, iar Sarkozy a promis ca il va reduce pana la 5%. Presedintele francez obisnuieste sa compare situatia economica a tarii cu cele din Grecia, Spania sau chiar Marea Britanie, subliniind ca Franta are probleme mult mai mici decat aceste tari.

Francois Hollande, pe de alta parte, a promis reducerea varstei de pensionare, de la 62, la 60 de ani.

Nicolas Sarkozy, cel mai putin popular presedinte din istoria Frantei

Nicolas Sarkozy a fost declarat cel mai nepopular presedinte din istoria Frantei, intr-un sondaj dat publicitatii duminica, potrivit Daily News & Analysis.

"Ei au spus ca nu veti veni", le-a transmis liderul de la Paris celor in jur de 70.000 de oameni care l-au intampinat, in Place de la Concorde, cu toate ca stafful sau de campanie a estimat numarul acestora la 150.000.

"Franta tacuta a raspuns prin prezenta voastra", a adaugat Sarkozy, intr-un discurs in care a atacat multiculturalismul, dar si granitele deschise ale Europei, in timp ce a aparat familiile si munca grea. Totodata, s-a autotintitulat singurul "capitan" care poate sa treaca cu bine prin criza economica.

La opt kilometri departare, Francois Hollande le-a spus sustinatorilor sai ca prima victorie a unui socialist in alegerile prezidentiale, dupa 24 de ani, este in mainile acestora.

"Nimic nu ne va opri", a declarat acesta, in fata a circa 100.000 de oameni, dupa estimarile echipei sale de campanie, in public aflandu-se cantareti sau artisti francezi cunoscuti.

Daca va castiga alegerile, Hollande va fi primul presedinte de stanga care va conduce Franta, de la Francois Mitterand, care a parasit acest post in 1995.

Ultimele sondaje arata ca Sarkozy va castiga la limita primul tur al alegerilor prezidentiale, pe 22 aprilie, in fata lui Hollande, insa acesta din urma va castiga al doilea tur, din 6 mai, la o diferenta de 14 procente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri prezidentiale Franta, #Nicolas Sarkozy alegeri prezidentiale, #Francois Hollande campanie prezidentiala, #Sarkozy presedinte putin popular , #alegeri Franta
Comentarii