Cine este Emmanuel Macron, noul presedinte al Frantei: un OZN politic sau un iluzionist?

Duminica, 07 Mai 2017, ora 21:54
18529 citiri
Cine este Emmanuel Macron, noul presedinte al Frantei: un OZN politic sau un iluzionist?
Foto: Hepta.ro

Emmanuel Macron, in varsta de 39 de ani, a castigat alegerile prezidentiale din Franta, potrivit exit-poll-urilor, si este noul lider de la Elysee, cu intentia ferma de a zgudui clivajele traditionale.

Primit cu o anumita condescendenta de catre politicienii profesionisti din toate taberele, criticat din cauza unei presupuse lipse de claritate a proiectului sau, fostul ministru al Economiei al presedintelui socialist Francois Hollande (august 2014-2016) si-a exprimat duminica seara satisfactia, in discursul pe care l-a sustinut in fata sustinatorilor sai, ca a "schimbat fata vietii politice franceze", scrie AFP.

Afla rezultatul exit-pollului alegerilor prezidentiale din Franta

Inca un necunoscut in urma cu cateva luni, cel care vrea sa devina "presedintele patriotilor in fata amenintarii nationalistilor" a intrat in campanie fara experienta de a fi ales, a intrat in plutonul favoritilor, iar apoi s-a clasat primul in turul intai, mizand pe "schimbarea softului".

Favorizat de problemele candidatului dreptei Francois Fillon - inculpat in urma unui scandal de presupuse angajari familiale fictive -, acest nou venit, care arata ca un ginere ideal, a urcat treptat in sondaje.

Un produs pur al scolilor de elita franceze, acest fost bancher de afaceri a intrat in politica in 2012, ca si consilier al presedintelui Hollande. Din aceasta experienta in umbra puterii, urmata de doi ani in postul de ministru al Economiei, el a spus ca a tras invatatura majora a "disfunctionalitatii" sistemului politic actual.

"Eu cred ca Macron a avut intuitia, tocmai pentru ca venea din afara vietii politice traditionale, ca partidele de guvernamant si-au creat propriile slabiciuni, si-au pierdut propria activitate, erau, potrivit unei vorbe vechi, obosite, imbatranite", a declarat Francois Hollande.

Aceasta intuitie il impinge pe tanarul ministru sa-si infiinteze la inceputul lui 2016 miscarea, En Marche! - sau EM, ca initialele sale - care revendica de-acum aproximativ 260.000 de membri.

Dupa ce a demisionat din Guvern si si-a depus candidatura la presedintie, Emmanuel Macron a prezentat un program de inspiratie social-liberala.

Citeste si Un mister numit Macron. Ce surprize se ascund sub carcasa de succes a probabilului presedinte francez Interviu

Ce planuri are Macron

Leitmotivul sau: reconcilierea "libertatii si protectiei", prin reformarea asigurarilor de somaj sau propunand masuri de discriminare pozitiva in favoarea cartierelor aflate in dificultate. Tinta sa predilecta: clasele medii, pe care le considera "uitate" de drepta si stanga.

Discursul sau transpartizan, liberal in termeni de economie si societate, le place tinerilor de la oras si mediilor de afaceri. El seduce clasele populare sau rurale, rezervate fata de mondializarea pe care o apara.

Criticii sai il descriu drept un "iluzionist" plin de "contradictii".

Un orator la mitinguri, acestui amator de belles lettres caruia-i place sa citeze poeti i se reproseaza cu regularitate, de catre criticii sai, trecutul sau de bancher, pe care el si-l asuma deplin.

"Eu sunt un razboinic, un luptator, nu sunt om al regretelor", a spus el. Astfel, el isi asuma "total" faptul ca a catalogat colonizarea drept o "crima impotriva umanitatii", o declaratie care i-au adus furia dreptei si extremei drepte.

Pe plan international, el a depus eforturi sa-si consolideze statura printr-o deplasare in Liban, la sfarsitul lui ianuarie, si o intalnire cu cancelarul german Angela Merkel, la jumatatea lui martie, la Berlin. In Germania, el suscita interes si simpatie.

In plus, inainte de primul tur de scrutin, el a primit un apel telefonic de la fostul presedinte american Barack Obama, care a subliniat ca a "apreciat" discutia, potrivit purtatorului acestuia de cuvant, fara insa sa-l sustina in mod oficial.

Spre deosebire de contracandidatii sai, el si-a afisat viata privata si a facut campanie impreuna cu sotia sa Brigitte, fosta sa profesoara de franceza, cu 24 de ani de mai in varsta ca el.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#cine e Emmanuel Macron, #viata Emmanuel Macron, #biografie Emmanuel Macron, #Emmanuel Macron , #alegeri Franta