Alegerile din Franta sunt si despre noi

Autor: Ciprian Apetrei - profesor, jurnalist
Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 07:25
13176 citiri

Maine sunt alegeri prezidentiale in Frata. Intr-o atmosfera trista, dupa ultimul atentat de la Paris. Dupa o campanie electorala de foarte slaba calitate, dintre cei unsprezece candidati au ramas patru cu sanse de a trece in turul II. O campanie atipica cu rezultate, oricare ar fi ele, atipice.

Dintre cei patru candidati, doi sunt ai extremelor nedemocratice. Le Pen, candidata Frontului National, a periat mult dintre mesajele de extrema dreapta si antisemite ale tatalui ei, pe care l-a si exclus din partid. Are o platforma antisistem, jos mafia socialistilor si liberalior, sus poporul suveran. O combinatie de Dan Diaconescu si Vadim Tudor.

Jean-Luc Melenchon este un candidat de extrema stanga, care nu se prezinta drept comunnist pentru ca mai sunt doi in cursa. Citeaza din Marx, sustine tezele antiimperialiste din 68, detesta crestinismul, megaloman cu discursuri publice de tip Fidel Castro, vrea o reforma constitutionala care sa inceapa cu el, o a sasea Republica. Are un program economic incoerent, bazat pe lupta de clasa impotriva bogatilor. In mod ironic, este cel mai bogat dintre candidati. Pentru cei care au cunoscut comunismul, este o stafie venita sa ii bantuie. Pentru el, terorismul islamic nu are nici o legatura cu religia, ci este strict legata de controlul resurselor naturale. O combinatie de Iie Verdet si Vadim Tudor.

Emmanuel Macron este un candidat atipic. Foarte tanar, cu o experienta politica si economica desfasurata direct la varf, mereu prezent in posturi foarte bine platite, absolvent al unor scoli de elita, se prezinta si el drept candidat antisistem. Foarte prezent mediatic si datorita sotiei sale, fosta sa profesoara de franceza, cu douazeci de ani mai in varsta decat el. Promite o a treia cale, nici de stanga, nici de drepta. Are un program economic de sinteza, care contrazice propriile opinii de cand era ministru socialist, adica de anul trecut. Sustinut foarte puternic de mass media si de mediul de afaceri, ar putea fi primul presedinte independent din istoria Frantei. Da impresia unui produs de laborator, care a primit peste noapte un program, o campanie, un buget si o armata de sustinatori. A eclipsat total candidatul Partidului Socialist, Hamon, castigator al alegerilor primare. Desi a plecat ca o foaie alba, are alaturi politicieni cu experienta din toate partidele, care simt ca de el pot depinde functiile in viitorul guvern. A pornit in campanie ca USR si acum conduce un fel de UNPR.

Francois Fillon este candidatul partidului de centru dreapta, Republicanii. Castigator al algerilor primare interne, catolic practicant, fost prim-ministru. Are un program economic bazat pe cresterea volumului de munca, reducerea cheltuielilor publice si scaderea impozitelor. A fost marele favorit al sondajelor de opinie. Ar fi castigat detasat impotriva oricarui candidat socialist si a lui Marine Le Pen. O campanie de dezvaluiri de presa dusa de catre un oficios de extrema stanga, un demers telenovelistic, i-a redus cam la jumatate popularitatea. De la acea campanie s-a prabusit tonul dezbaterilor, care nu au mai iesit din ridicol. In golul ramas a fost impins Macron, care l-a prabusit si pe Hamon, de spatiul liber profitand si Melenchon. Doua personaje care nu existau inainte de campania electorala. Istoria acestor dezvaluiri merita un doctorat despre modificarea opiniei publice de catre presa, depasind cadrul acestei analize. Spera sa ajunga totusi in turul II bazandu-se pe voturile tacute. Reprezinta un curent politic disparut la noi, crestin-democratia.

De ce ne intereseaza pe noi, romanii, aceste alegeri, in care am fost amintiti din cand in cand?

Pentru ca Franta ne este partener in cadrul NATO. A doua armata a Europei va fi condusa de catre noul presedinte ales. Aici tabloul nu este incurajator. Majoritatea candidatilor au fost extrem de critici la adresa aliantei militare. Antiamericanismul clasic al stangii franceze pare sa se fi intins in toata clasa politica franceza. A contribuit mult si campania teribila de demonizare a lui Donald Trump. Acum este mai cool ca niciodata sa fii impotriva SUA. Iar privirile se intorc, atunci, spre est. Rusia, Iranul, China devin dintr-o data parteneri interesanti. Pana si dictatorul sirian este bine vazut de catre candidatii extremisti. Le Pen are simpatii asumate public fata de Putin, Melenchon detesta imperialismul american si are, in politica externa, aceleasi principii pe care le avea si Nicolae Ceausescu, Fillon a facut gafa campaniei electorale cand a comparat "referendumul" din Crimeea cu aparitia statului Kosovo. Toti trei sunt in favoarea ridicarii sanctiunilor contra Moscovei si pentru colaborarea stransa cu aceasta pentru combaterea terorismului. Singurul candidat atlantist este Emanuel Macron.

Pentru ca Franta ne este partener in UE. A doua economie a Europei gafaie la limita sufocarii, vocile in favoarea FREXIT sunt din ce in ce mai puternice. Daca Franta ar parasi Uniunea Europeana, cred ca s-ar prabusi in urma ei toata constructia europeana. Cei doi candidati extremisti considera ca tot ce este rau in Franta este din cauza UE, prezenta in campanie asa cum a fost Soros la noi. Toate problemele franceze, reale de altfel, sunt foarte usor de dat peste gard. Le Pen vrea referendum pentru iesirea dn UE, Melechon vrea iesirea din Uniune plus din aproape orice ale tratate semnate de Franta. Cei doi candidati democratici, Macron si Fillon, sunt ambii europenisti.

Exista posibilitatea reala ca in turul II sa ajunga cei doi extremisti, caz in care trebuie sa ne pregatim de o Europa si mai slaba. Sunt pregatiti politicienii nostri de asa ceva? Grija lor este sa isi salveze coruptii, cred ca niciodata nu am fost mai indiferenti la ce se intampla in lume. Cele doua umbrele pe care ne bazam, militar in NATO si economic in UE, sunt foarte subrede. Este momentul sa contruibuim la apararea lor si sa fim pregatiti pentru orice ne rezerva viitorul.

Popularitatea lui Melenchon trebuie sa ne dea fiori. Oamenii uita usor, simpatia fata de comunism revine in Europa. Nu suntem feriti nici noi, doar ca pana acum nu am avut un astfel de tribun. Cerere exista insa, istoria este reversibila, din pacate.

O nota pentru actualul presedinte, Francois Hollande. Cea mai trista figura din istoria republiciii franceze, singurul presedinte care nu si-a aparat mandatul, il termina uitat de toata lumea. Toti colaboratorii sai se leapada de el, nimeni nu pare sa fi lucrat vreodata cu el. Exista un consens ca mandatul sau a fost catastrofic, iar toata vina i-a fost transferata. A platit dur alaturi de el si Hamon, care a incercat sa ii contiune agenda, cea clasica a socialismului, de altfel, dar tot fara sa il numeasca.

Au fost si multe, prea multe candidaturi penibile. Un singur exemplu, unul dintre candidatii comunisti, Philippe Poutou, muncitor, care nu a reusit sa isi dea bacalaureatul, a propus ca plan de combatre a terorismului dezarmarea politiei nationale si deschiderea completa a frontierelor. Pentru a fi validat la alegerile prezidentiale, un candidat trebuie sa aiba sprijinul scris a cinci sute de alesi. Inseamna ca sunt mii de alesi care au sustinut candidati nedemocratici. Trist pentru nivelul culturii politice franceze.

In campania electorala am fost pomeniti de cateva ori. Ca profitori ai sistemului frantuzesc de asigurari sociale, alaturi de, agreabila companie, Spania si Polonia. Datorita mobilitatii muncii, impusa de catre malefica UE. A fost pomenita o lege, nu radeti, ca este adevarata, care impune folosirea limbii franceze pe santierele de constructii. Un candidat suveranist, Dupont-Aignan, a sustinut, in direct la televizor, ca altfel vor fi prea "multi romani care vorbesc romaneste pe santierele din Franta". Melenchon ne-a dat ca exemplu de exploatati, le-a reprosat candidatilor democratici "vreti sa ajunga francezii sa munceasca la fel de mult ca in Romania, nu este acceptabil. Romanii muncesc cel mai mult din UE". Bine spus, tovarase, merci!

A disparut tema, recurenta pana acum, a rromilor din Romania care vin sa fure si sa cerseasca. Nu au disparut cei cu aceste obiceiuri, dar, din pacate, seria fara sfarsit a atentatelor ii face sa evolueze sub radarul politiei si a opiniei publice. Legat de terorism, greu de spus ceva, in afara de a plange actualele victime si de a pregati empatia pentru cele viitoare. Meseria de politist, atat de hulita de catre stanga progresista, a devenit ultimul bastion al apararii democratiei. Je suis flic! Campania electorala nu a propus solutii noi. Multa revolta, dar putina speranta. Fara o abordare noua, daca "ramanem solidari" si "continuam impreuna", von avea aceleasi rezultate.

In concluzie, sansa cea mai buna a Frantei este ca maine sa treaca in turul II cei doi candidati democratici, Macron si Fillon. Ar fi ocazia ca dezbaterile sa ridice nivelul, sa se discute despre reforme economice, educationale, medicale, militare si despre rolul pe care vrea Franta sa il aiba in interiorul NATO si UE.

Daca in turul II va intra un candidat nedemocratic, polarizarea va fi mare. Impotriva lui se va crea un front "republican", adica de interes national, si candidatul democratic nu va fi votat pentru programul sau, ci va beneficia de un vot negativ. Franta are o traditie democratica in acest sens. Este motivul pentru care Melenchon incearca din rasputeri sa nu fie etichetat drept extremist.

Cel mai rau scenariu ar fi insa o confruntare intre cele extreme. Care, in temele care ne privesc pe noi, se inteleg perfect. Ar fi o catastrofa. Sper in gandul bun cu care francezii vor merge maine la vot. Vive la France et ses valeurs!

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#alegeri prezidentiale Franta , #alegeri Franta