La douce France...

Autor: Teodor Baconschi - doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor
Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 07:22
11820 citiri

Ciuruita de atentate islamiste sangeroase, Franta intra in linie dreapta pentru a-si alege noul presedinte, la capatul unui mandat socialist ilustrat de Francois Hollande, care a stabilit un record negativ de impopularitate.

Atmosfera este confuza, iar campania acum incheiata a fost lipsita de mari idei directoare.

La start, pentru primul tur, s-au aliniat candidati in majoritate socialisti si etatisti, ba chiar anti-europeni. Partidele clasice sunt slabite vizibil. Republicanii si-au pierdut prima sansa, care le-ar fi revenit in cadrul nevoii de alternanta, dupa ce fostul presedinte Nicolas Sarkozy si fostul premier Francois Fillon au avut probleme judiciare, in vreme ce Alain Juppe a pierdut cursa interna, fiind obligat sa-si decline candidatura.

De partea lui, Partidul Socialist a venit cu Benoit Hamon, care, dupa ultimele sondaje, strange numai 7% din intentia de vot.

In aceste conditii, avanscena va fi dominata de candidati "anti-sistem" - Emmanuel Macron, Marine Le Pen si neocomunistul Melenchon, revenit in forta pe ultima turnanta a competitiei.

Intre extrema stanga, reprezentata de anticapitalistul Melenchon, si extrema dreapta lepenista, Macron face figura unui social-liberal "catch all", care va juca pe cartea (oarecum iluzorie) a unitatii nationale, reusind sa culeaga voturi si de la Hammon si de la Le Pen.

Trebuie sa notam ca ultima a turnat multa apa in vinul extremismului, tocmai in intentia de a ralia diverse factiuni anti-UE ceva mai moderate: singura tema dura e cea anti-imigratie, plus iesirea din Eurozona.

Pe scurt, peisajul politic francez este cameleonic, fiecare candidat incercand sa propuna un meniu "complet", in functie de spaimele, asteptarile si interesele diverselor portiuni din electorat. Un efort de federalizare in jurul unui proiect incert, dar care cauta sa mascheze fracturile profunde din societatea franceza.

Participarea va fi mai slaba ca alte dati (nedepasind 75%), ceea ce o avantajeaza pe Marine Le Pen, pornita totusi cu a doua sansa, data fiind traditia izolarii transpartinice a candidatului de extrema dreapta (verificata si in confruntarea mai veche dintre Jacques Chirac si Jean-Marie Le Pen, fondatorul "Frontului National").

Chiar daca, asa cum estimeaza toate prognozele, tanarul si charismaticul Macron va fi urmatorul chirias la Palatul Elysee, legislativele din iunie 2017 il vor pune probabil in fata dificultatii de a articula o majoritate prezidentiala functionala.

Evident, noi, europenii care urmarim cu destule emotii acest scrutin, am fi interesati de victoria lui Emmanuel Macron, caci el e singurul candidat pro-UE, care nu vrea sa revina la francul francez, se declara pro-american si nu are "simpatii" fata de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Citeste si Cum vor fi afectate alegerile prezidentiale din Franta de atacul de pe Champs Elysees

Daca aceasta ipoteza se va verifica in urmatoarele saptamani, viitorul presedinte va reusi sa relanseze motorul european franco-german, atenuand socul Brexit si contribuind la o politica de securitate comuna care e si in beneficiul tarii sale, desi e tot mai limpede ca "integrarea" comunitatii musulmane stabilite (si ghetoizate, sau chiar radicalizate) in Franta "regruparilor familiale" ramane sub un amenintator semn de intrebare.

Cred ca Romania, care impartaseste cu Franta un destin de profunde afinitati (dar si interese specifice, legate de investitii, sau de Politica Agricola Comuna a UE), va putea consolida parteneriatul strategic bilateral, in conlucrare cu Emmanuel Macron, care - sa o spunem in treacat - a vizitat de curand somptuoasa noastra ambasada de la Paris.

Pe de alta parte, traim intr-o ambianta europeana dominata de emotii negative si de intense frustrari colective, asa incat nu trebuie sa excludem niciun rezultat, desi, acum, distanta dintre Marine Le Pen si fotoliul de la Elysee pare tot mai mare.

Sa speram ca Franta tuturor amaraciunilor isi va aduce aminte de "la douce France" pe care o iubim, desi francofonia noastra cunoaste o partiala eclipsa...

Teodor Baconschi este doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religilor, Universite Paris Sorbonne - Paris IV.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri prezidentiale Franta , #alegeri Franta