Doi francezi adepti ai Statului Islamic planuiau un atentat la prezidentiale si aveau 3 kg de explozivi acasa

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 21:29
5362 citiri
Doi francezi adepti ai Statului Islamic planuiau un atentat la prezidentiale si aveau 3 kg de explozivi acasa
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatile franceze au arestat doi barbati suspectati de pregatirea unui atentat terorist iminent in timpul alegerilor prezidentiale din Franta.

Cei doi suspecti, in varsta de 29, respectiv 23 de ani, de nationalitate franceza, dar radicalizati dupa gratii, au fost prinsi in urma unei operatiuni in Marsillia, a declarat ministrul de Interne, Matthias Fekl.

UPDATE 1: Autoritatile franceze au descoperit arme si materiale ce putea fi folosite la bombe in cursul perchezitiilor efectuate dupa arestarea celor doi, au declarat surse apropiate anchetei pentru Le Figaro.

UPDATE 2 Cei doi barbati erau in posesia a trei kilograme de exploziv de tip TATP, a unor arme si a unui drapel al organizatiei jihadiste Stat Islamic, a declarat procurorul Parisului, Francois Molins, citat de AFP.

Potrivit anchetatorilor, ei voiau sa atace, in urmatoarele zile, cartierul general al unui candidat la prezidentiale.

Cei doi se pregateau pentru "o actiune violenta, de maniera iminenta pe teritoriul francez, fara sa se poata determina cu precizie ziua, obiectivul sau obiectivele vizate", a adaugat procurorul, intr-o conferinta de presa.

Surse din anturajul lui Francois Fillon au precizat ca cei doi au fost prinsi datorita informatiilor transmise de serviciile britanice.

Saptamana trecuta, candidatii la alegerile prezidentiale au fost avertizati in legatura cu riscurile teroriste care planeaza asupra campaniei si au primit fotografii cu cei doi suspecti, au anuntat surse apropiate lui Emanuel Macron si lui Marine Le Pen, cei care vor intra in al doilea tur de scrutin, potrivit sondajelor.

"Numai Francois Fillon a facut obiectul unei masuri de protectie sporite", a spus un apropiat al candidatului Les Republicains, citat de Le Figaro. "A fost cazul la mitingurile de la Montpellier si de la Nisa", a adaugat apropiatul candidatului de dreapta.

Un dispozitiv de securitate sporit, ce a inclus unitati ale fortei de interventie rapida RAID si lunetisti de elita, a fost mobilizat la cele doua intalniri ale lui Fillon cu alegatorii.

Apropiati ai lui Marine Le Pen, candidata Frontului National (FN), au dat asigurari ca aceasta ia amenintarea cu atentate "in serios". Ea conteaza, insa, pe "profesionalismul" fortelor de securitate pentru a evita ce este mai rau, au adaugat ei.

Presedintele francez Francois Hollande a salutat operatiunea remarcabila ce a permis retinerea suspectilor, cu cinci zile inainte de alegeri. "Tot ce pot spune este ca serviciile noastre si politistii nostri au lucrat in mod remarcabil, ceea ce ne-a permis sa arestam doua personae" suspectate ca pregateau un atentat, a spus el.

Si Emmanuel Macron a felicitat fortele de ordine. Aceste evenimente "amintesc ca amenintarea terorista este in continuare foarte sporita pe teritoriul nostru", a subliniat favoritul in cursa pentru presedintia Frantei.

Primaria Parisului a decis marti sa interzica toate intalnirile publice in seara primului tur de scrutin al alegerilor, ce va avea loc duminica.

Citeste mai multe informatii recente despre alegerile din Franta:

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#atentat alegeri prezidentiale Franta , #alegeri Franta
Comentarii
Poza gheorghero
gheorghero
rank 5
Doi francezi, adica doi arabeti pe care Franta i-a strans la piept.
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5