Le Pen plagiaza mai multe pasaje dintr-un discurs sustinut de alt candidat la prezidentiale

Marti, 02 Mai 2017, ora 11:36
3364 citiri
Le Pen plagiaza mai multe pasaje dintr-un discurs sustinut de alt candidat la prezidentiale
Foto: Facebook/Marine Le Pen

Marine Le Pen, candidata Frontului National (FN, extrema dreapta) la presedintie, a plagiat, in discursul pe care l-a sustinut la Villepinte, pe 1 mai, cel putin patru pasaje dintr-o prelegere tinuta de Francois Fillon, la jumatatea lui aprilie, la Puy-en-Velay.

O inregistrare video a fost difuzata, luni seara, pe contul de Twitter @ridiculetv, in care apar aproximativ 90 de secunde aproape identice ale celor doua discursuri - insa pasajele similare sunt mai ample, a constatat AFP.

@ridiculetv este, potrivit site-ului BuzzFeed News, un cont pro-Fillon.

La 15 aprilie, candidatul dreptei lauda, in discursul pe care-l sustinea, geografia Frantei si mai ales "frontierele terestre: Pireneii mai intai, care angajeaza Franta in acest imes ansamblu care este lumea hispanica si latina. Exista frontiera Alipilor, catre Italia sora noastra si dincolo de ea Europa Centrala, balcanica si orientala".

15 zile mai tarziu, in mitingul de la Villepinte (Seine-Saint-Denis), Marine Le Pen a pronuntat aceleasi fraze, aproape cuvant cu cuvant.

Ea a laudat la randul ei "frontierele terestre, Pireneii care angajeaza Franta in acest imens ansamblu care este lumea hispanica si latina. Alpii nostri, care se deschid catre Italia, sora noastra, si dicolo de ea Europa Centrala, balcanica si orientala".

Aceleasi fraze sunt folosite si atunci cand Francois Fillon si Marine Le Pen saluta vigoarea limbii franceze.

"Daca ni se invata limba, cu mare pret, in Argentina sau in Polonia, daca exista liste de asteptare pentru inscriere la Alianta franceza din Shanghai, Tokio si (Ciudad de) Mexico sau la liceul francez din Rabat sau de la Roma, daca Parisul este prima destinatie turistica mondiala este pentru ca Franta este altceva si mai bine decat o putere indistriala, agricola sau militara".

Cei doi candidati lauda totodata a treia cale franceza in secolul al XXI-lea.

Este "calea culturii, a indoielii, a discutiei, a compromisului, a dialogului, calea echilibrului, libertatii indivizilor si popoarelor".

Cu o "mica" nuanta pentru Fillon, ea este o alternativa la nazism si stalinism. Le Pen vede in ea o alternativa la "mondialism" si "ideologia islamista".

In fine, Le Pen citeaza, la fel ca Fillon, aceleasi doua fraze ale lui Georges Clemenceau si Andre Malraux.

Intrebat de AFP ce parere are despre acest plagiat, Florian Philippot, vicepresedintele FN, a dat asigurari ca este vorba, de fapt, despre "un tras cu ochiul asumat asupra unui pasaj care atinge dintr-un discurs despre Franta" din partea "unei candidate a unitatii care arata ca nu este sectara".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Marine Le Pen plagiat, #Marine Le Pen discurs , #alegeri Franta