Pentru Macron, victoria a fost floare la ureche. Acum are nevoie de o minune

Luni, 08 Mai 2017, ora 21:24
6114 citiri
Pentru Macron, victoria a fost floare la ureche. Acum are nevoie de o minune
Foto: Facebook/Emmanuel Macron

Drama alegerilor din Franta a fost mai putin dureroasa decat ne temeam.

Macron a reusit sa castige in cursa cu Le Pen, insa aceasta a fost partea cea mai usoara a misiunii sale.

Mereu a fost primul din clasa. Un fel de copil-minune. Emmanuel Macron a reusit, pana acum, in tot ceea ce si-a propus. De la pianist la bancher de investitii, ministru al Economiei si presedinte al Republicii - cea mai spectaculoasa ascensiune a tuturor timpurilor din politica franceza.

In conditii deloc blande, el a reusit chiar si s-o infranga pe Marine Le Pen - masina de lupta politica a extremei drepte, Frontul National. In ciuda absenteismului la vot sau a buletinelor anulate, Macron a fost mandatat sa guverneze, chiar daca victoria sa n-a fost una rasunatoare.

Europa a mai scapat o data

Unul dintre primele mesaje de felicitare adresate noului presedinte a venit din partea cancelarului Angela Merkel.

Pentru sefa Executivului german si pentru ceilalti reprezentanti ai tarilor europene, succesul lui Macron trebuie sa fi fost o usurare enorma.

Inaintea alegerilor, domnea spaima ca eurosceptica Marine Le Pen ar putea prabusi intreaga constructie europeana. Dar perspectiva aceasta a fost din nou anulata. Ascensiunea populismului si extremismului de dreapta in Europa poate fi impiedicata.

Emmanuel Macron a demonstrat-o.

Insa nu prea e vreme de sarbatorit. Problemele incep acum cu cautarea unei majoritati in Adunarea Nationala. Peste o luna sunt alegeri parlamentare, iar miscarea sa, "En Marche!", ar trebui transformata intr-un fel de partid.

Multi membri din partidul predecesorului sau ar dori sa-l sprijine pe Macron daca formatiunea va fi realeasa. Cu toate acestea, socialistii sunt la pamant si nu se stie daca isi vor putea pastra vreo bucatica de putere. Iar extrema stanga, dupa ce l-a felicitat pe Macron, a reinceput cu insultele din campania electorala.

Asa ca din partea lor nu se intrevede niciun sprijin.

Republicanii conservatori spera la o majoritate in Parlament, in compensatie la esecul candidatului lor la alegerile prezidentiale. Sunt divizati intr-o aripa moderata, care-si doreste sa-l ajute pe Macron, si una de dreapta, care vrea, din principiu, sa-l distruga cat de repede se poate. O grupare la fel de nociva ca a partizanilor stangii.

Ca atare, nu se stie daca va fi posibila un fel de majoritate a "rezonabililor" pentru ca Macron sa poata guverna.

Citeste analiza scrisa de un roman din Franta pentru Ziare.com: Dupa Le Pen, multe intrebari s-arata

O misiune grea

Noul presedinte al Frantei va trebui sa demonstreze ca are nervi tari, istetime si capacitatea de a crea aliantele care sa duca Franta inainte.

O tara cu peste 66 de milioane de cetateni incapatanati, reticenta la reforme, captiva in trecut si principii. Macron va trebui literalmente s-o puna in miscare, sa diminueze contrastele sociale, sa mobilizeze poporul, sa creeze locuri de munca in nordul sarac, sa faca economia mai competitiva.

Si toate acestea in ciuda opozitiei extremelor de stanga si de dreapta din Franta. Noul presedinte va trebui sa faca o minune pentru a transforma in optimism eterna nemultumire a francezilor.

Extremistii de dreapta se vor redenumi - aceeasi Marie cu alta palarie. Si daca vor obtine pe liste un numar semnificativ de deputati, ii vor face viata un iad noului presedinte. Dupa infrangere, pesemne, Frontul National o fi facut o noapte alba analizandu-si esecul, insa Marine Le Pen si oamenii sai vor continua sa predice ura si sa semene spaima.

Macron va fi nevoit sa infrunte aceasta tendinta distructiva a compatriotilor sai si sa reuneasca tara. Usor de spus, greu de facut. Fiindca nu este vorba numai despre somaj si saracie, ci si despre degradare sociala sau partea urata a caracterului uman.

Povara grea pe umeri ingusti

In seara alegerilor, la sfarsitul celui de-al doilea tur de scrutin, pe scena de pe esplanada din fata muzeului Luvru (foto) urca un barbat tanar. La intrarea sa pe scena era intonat imnul Europei. Parea indraznet - sau cel putin a demonstrat curaj si incredere in fortele proprii.

Emmanuel Macron poarta acum pe umeri o povara uriasa. El trebuie sa salveze Franta si, totodata, Europa. Poate, totusi, va reusi!

Barbara Wesel

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Macron alegeri parlamentare Franta, #Macron presedinte ales Franta , #alegeri Franta