Probleme pentru Le Pen, inaintea alegerilor: Functionarii publici ameninta cu demisia, procurorii vor sa i se ridice imunitatea

Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 14:13
6334 citiri
Probleme pentru Le Pen, inaintea alegerilor: Functionarii publici ameninta cu demisia, procurorii vor sa i se ridice imunitatea
Foto: Facebook/ Marine Le Pen

Marine Le Pen, liderul Frontului National francez si candidatul formatiunii de extrema dreapta la alegerile prezidentiale de saptamana viitoare, nu are prea multe motive de bucurie cu cateva zile inaine de primul tur de scrutin.

Functionarii publici au anuntat deschis ca nu o sustin pe Marine Le Pen, unii precizand chiar ca vor demisiona, daca aceasta va ajunge presedinte, pentru a evita orice ingerinta guvernamentala.

Intr-un interviu pentru Sputnik News, avocatul Perrine Athon-Perez a spus ca angajatii tribunalelor, consilierii de stat si judecatorii s-ar teme ca sub conducerea lui Le Pen guvernul ar incerca in fiecare zi sa interfereze cu munca lor.

"Impartialitatea este principiul fundamental al serviciului public. Functionarii publici, cu exceptia unui numar limitat de oficiali, ar trebui sa fie imuni la preferintele politice ale guvernului", a spus avocatul.

Acesta a adaugat ca pentru functionarii publici care refuza sa lucreze pentru un guvern de extrema dreapta demisia este singura optiune.

"Multi dintre ei ar putea prefera sa-si piarda statutul si avantajele sociale decat sa lucreze pentru un asemenea guvern. Totusi, superiorii lor le-ar putea ordona sa ramana", sustine Anthon-Perez.

La randul sau, ambasadorul francez in Japonia, Thierry Dana, a spus anterior ca de asemenea ar demisiona daca Le Pen ar castiga alegerile prezidentiale. Insa diplomatul a fost criticat de un reprezentant al Frontului National, Florian Philippot.

"Spune ca va renunta? Drum bun! Vom trimite un alt diplomat care stie sa vorbeasca japoneza", a spus Philippot.

Si Gilbert Collard, deputat al Frontului National, a spus ca ar saluta un asemenea pas al functionarilor publici: "Daca Frontul National ajunge la putere si cineva vrea sa renunte, cu atat mai bine. Oficialii varstnici sunt de regula cei care demisioneaza. Cei care nu au respect pentru alegerile oamenilor. Daca judecatorii si ambasadorii nedemocrati aleg sa plece, cu atat mai bine. Avem nevoie de oameni care vor sa-si serveasca tara, nu o ideologie".

De asemenea, miercuri, Serge Portelli, un judecator al Curtii de Apel din Versailles, a avertizat ca magistratii vor demisiona daca Marine Le Pen va ajunge presedinte.

Potrivit sondajelor, Marine Le Pen si candidatul de centru Emmanuel Macron, fost ministru al Economiei in mandatul lui Francois Hollande, au sanse egale de a castiga primul tur, din 23 aprilie. Trei sondaje le ofera cote cuprinse intre 22,5 si 24 la suta celor doi.

Republicanul ar urma sa obtina intre 18 si 20 la suta in primul tur, insa nu ar putea termina decat pe locul 3. Chiar si asa, Fillon ar putea sa o invinga pe Le Pen intr-un eventual tur al doilea, din 7 mai, asa cum este de asteptat sa o faca si Macron.

Marine Le Pen are insa si o alta bataie de cap acum. Judecatorii francezi care ancheteaza felul in care europarlamentarul ar fi angajat asistenti la cabinetul sau cer Parlamentului European ridicarea imunitatii acesteia, relateaza agentia Reuters, citat de CNBC.

Intrebata daca va cere colegilor sai eurodeputati sa respinga aceasta cerere, Marine Le Pen a raspuns: "Este o dezbatere pe care o voi avea in comisia juridica din Parlamentul European", fara a face alte comentarii.

Presedintele Frontului National a respins acuzatiile de angajari fictive, insa i s-a pus poprire pe jumatate din salariu si pe indemnizatiile zilnice. In acest caz, prejudiciul s-ar ridica la circa 300.000 de euro.

Citeste mai multe stiri despre alegerile prezidentiale din Franta

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Marine Le Pen ridicare imunitate, #cerere ridicare imunitate Le Pen PE, #functionari publici demisie Marine Le Pen , #alegeri Franta