Alegeri in SUA: Meci de box intre candidatii la vice-presedintie

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 17:56
2605 citiri
Alegeri in SUA: Meci de box intre candidatii la vice-presedintie

America se pregateste, joi, pentru dezbaterea intre candidatii la functia de vicepresedinte, democratul Joe Biden si republicanul Paul Ryan. Cu toate ca sunt slabe sanse ca aceasta sa schimbe datele jocului, dezbaterea vice-prezidentiabililor este, in general, locul unde se pot imparti cu mai multa libertate "pumni", retoric vorbind.

In mod traditional, candidatii la vice-presedintia SUA au libertate de atac in campanie, un lucru care nu le este permis candidatilor la presedintie. Si cei doi candidati de anul acesta, Biden si Ryan, s-au aratat pana acum dornici sa boxeze, scrie Reuters.

Democratii au nevoie de o victorie detasata a lui Biden, care sa opreasca cresterea in sondaje a lui Mitt Romney, dupa ce l-a infrant in prima dezbatere televizata pe Barack Obama. La randul lor, republicanii au nevoie ca Ryan sa mentina ritmul cresterii in randul votantilor indecisi.

Dezbaterea de joi din Danville, Kentucky, se anunta asadar palpitanta, in conditiile in care sondajele de opinie arata ca, anul acesta, cursa pentru Casa Alba este mai stransa ca oricand, cu patru saptamani pana la ziua alegerilor.

Biden, in varsta de 69 de ani, este cunoscut pentru remarcile sale directe si abrazive. A participat la doua campanii prezidentiale, a petrecut 36 de ani in Senat si are o vasta experienta in dezbaterile politice, combinand o atitudine fireasca cu o profunda cunoastere a politicilor.

La randul sau, Ryan, unul din cei mai straluciti republicani, are, la 42 de ani, idealul de a schita pasii necesari pentru a reduce rolul guvernului federal si experienta capatata in anii de expunere a ideilor sale conservatoare votantilor care nu sunt dispusi sa le asculte.

In conditiile in care democratii considera ca Obama a lasat fara raspuns multe dintre afirmatiile lui Romney pe tema taxelor, sanatatii si energiei, Biden a anuntat ca el va da raspunsul oricarei afirmatii indoielnice a rivalului sau.

Dezbaterea de joi se va concentra, cred specialistii, pe reforma sanatatii. Ryan si-a construit reputatia pe o propunere care ar privatiza partial planul guvernamental pentru batrani si persoanele cu dizabilitati, pentru ca guvernul federal sa nu fie coplesit de costuri. Democratii sustin insa ca acest plan i-ar forta pe pensionari sa plateasca mii de dolari in plus pentru tratamentul medical.

Romney a adoptat aceasta idee, fara a detalia impactul financiar asupra participantilor si a tarii, asa ca Biden cel mai probabil va sesiza oportunitatea de a lovi in republicani.

O chestiune de interes va fi si politica externa a Americii. Ryan a fost cu siguranta bine pregatit de consilierii sai, insa se confrunta cu Biden, fost presedinte al Comitetului senatorial pentru Relatii Externe.

Desi este pentru prima data si singura de anul acesta cand candidatii se intalnesc intr-o dezbatere, e posibil sa nu fie ultima. Exista sanse ca cei doi sa se intalneasca in 2016, candidati la prezidentiale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Joe Biden dezbatere Paul Ryan, #dezbatere candidati vicepresedintie SUA, #dezbatere alegeri SUA , #alegeri SUA