Alegeri in SUA: Obama, invingator detasat al ultimei dezbateri (Video)

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 08:06
6181 citiri
Alegeri in SUA: Obama, invingator detasat al ultimei dezbateri (Video)
Foto: CNN

Ultima dezbatere dintre Barack Obama si Mitt Romney, inaintea alegerilor prezidentiale din 6 noiembrie, care a avut ca tema principala politica externa a Statelor Unite, i-a oferit un avantaj clar actualului presedinte.

Analistii apreciaza ca Obama a castigat detasat, la Boca Raton (Florida), dupa ce si-a expus opiniile legate de leadership-ul american si a atacat fiecare cuvintel rostit de contracandidatul sau, scrie CNN.

Pana la finalul intalnirii dintre cei doi, Romney ajunsese sa sprijine mare parte din viziunile actualului locatar al Casei Albe, sustinand implicarea in razboiul din Siria sau impiedicarea Iranului sa obtina arme nucleare.

Analistii au decretat ca Obama a fost castigatorul acestei ultime dezbateri, dar se intreaba daca politica externa are un impact atat de mare asupra americanilor incat sa-i asigure acestuia inca patru ani la Casa Alba.

Iran

In timpul dezbaterii, "subiectul fierbinte" a fost, asa cum era si de asteptat, Iranul. Barack Obama a asigurat ca "Iranul nu va avea arma nucleara", cat timp el va fi presedinte.

Negand orice acord cu Iranul pentru a incepe negocieri bilaterale cu privire la programul nuclear al Teheranului, Barack Obama a amintit ca obiectivul este sa impiedice tara islamica sa obtina bomba atomica prin intermediul "sanctiunilor paralizante" care, conform acestuia, "functioneaza".

Presa americana scrisese, luni, ca Washingtonul si Teheranul vor incepe negocieri bilaterale in dosarul nuclear.

Alegeri in SUA: Dezbaterea finala - Obama pleaca din pole-position

Odata cu scaderea productiei de petrol si prabusirea cursului monedei sale: "economia (iraniana) este in ruina", conform lui Obama.

"Motivul pentru care am provocat aceste evenimente este ca un Iran nuclear este o amenintare pentru securitatea noastra nationala si o amenintare pentru cea a Israelului. Nu putem permite existenta unei curse a inarmarii nucleare in cea mai instabila regiune a lumii", a spus acesta.

La randul sau, Romney a vorbit despre sporirea sanctiunilor si masuri de izolare a Iranului pe plan diplomatic.

"Ma voi asigura ca diplomatii lor vor fi tratati in lume ca paria ce sunt, in acelasi fel in care i-am tratat pe diplomatii sud-africani in perioada Apartheid", a promis Romney.

Vorbind despre o actiune militara impotriva Iranului, republicanul a sustinut ca este vorba de o optiune "pe care trebuie sa o consideram ca ultima masura daca toate celelalte cai au fost incercate".

Israel

"Voi fi alaturi de Israel in cazul in care vor fi atacati", a spus Obama, referindu-se la relatiile americano-israeliene.

"Israelul este un prieten adevarat. Este cel mai bun aliat al nostru in regiune", a adaugat el.

Mitt Romney afirmase anterior, in timpul dezbaterii, ca relatiile americano-israeliene au avut de suferit tensiuni "foarte regretabile" in timpul mandatului presedintelui Obama.

Terorism

De la inceputul dezbaterii consacrate politicii externe si apararii, republicanul a salutat decizia lui Barack Obama de a-l elimina pe liderul al Qaida in cadrul unui indraznet raid commando pe teritoriul pakistanez in 2011, eveniment pe care presedintele il aminteste cu fiecare ocazie ca dovada a calitatilor sale de lider.

"Il felicit pentru eliminarea lui Osama bin Laden si pentru ca a vanat conducerea al Qaida", a afirmat Romney intr-un schimb de replici intens la inceputul dezbaterii.

Alegeri in SUA: Femeile il abandoneaza pe Obama

Barack Obama a apreciat luni seara ca principala amenintare la adresa Statelor Unite o reprezinta terorismul, in timp ce adversarul sau republican, Mitt Romney, a citat programul nuclear iranian, ceea ce inseamna ca, din nou, cei doi au avut viziuni diferite.

De altfel, Romney a spus ca "nu doar omorandu-i pe teroristi vom iesi din aceasta problema. Va trebui sa stabilim o strategie completa si solida pentru a ajuta lumea musulmana si alte zone ale lumii sa respinga extremismul radical violent".

Atacuri si glumite

In timpul dezbaterii, Barack Obama l-a acuzat pe rivalul sau republican Mitt Romney ca a facut mereu alegeri gresite in materie de politica externa, mai ales cand a sustinut razboiul din Irak in 2003, scrie The New York Times.

"De fiecare data cand v-ati exprimat o opinie, v-ati inselat", a declarat presedintele in exercitiu la inceputul ultimei confruntari directe cu Mitt Romney inainte de alegerile de la 6 noiembrie.

"Ati spus ca ar trebui sa intervenim in Irak in pofida faptului ca nu detineau arme de distrugere in masa. Ati spus ca ar trebui sa mai avem inca trupe in Irak si in ziua de azi", a enumerat Obama.

In plus, Obama l-a luat in deradere pe adversarul sau republican, care si-a exprimat regretul ca marina americana nu a avut niciodata atat de putine nave dupa 1917, reamintindu-i ca armata americana are in prezent, de asemenea, "mai putini cai si baionete".

Intrebat in legatura cu problemele de aparare, Mitt Romney a luat ca exemplu situatia marinei militare pentru a justifica cele 2.000 de miliarde de dolari pe care intentioneaza sa le acorde pe 10 ani armatei americane.

"Marina noastra nu a fost niciodata atat de redusa numeric cu incepere din 1917. Ea spune ca vrea 313 nave pentru a-si desfasura misiunile. Avem numai 285", a spus Romney, calificand situatia ca "inacceptabila".

"Cred ca guvernatorul Romney nu a avut destul timp ca sa priveasca modul cum functioneaza fortele noastre armate. V-ati referit la US Navy si numarul inferior de nave in raport cu 1917. Ei bine, d-le guvernator, avem, de asemenea, mai putini cai si baionete, pentru ca armata noastra s-a schimbat", i-a replicat Barack Obama pe un ton ironic.

Sondajele dupa dezbatere

Un sondaj CNN/ORC International, realizat pe un esantion reprezentativ al persoanelor care au privit dezbaterea, arata ca Obama a fost aprobat de 48 la suta dintre americani, iar Romney de 40 la suta, scrie CNN.

Un alt sondaj realizat de CBS il da castigator tot pe Obama, cu "scorul" de 53 la 23. Postul de televiziune CBS a aratat, la scurt timp dupa dezbatere, ca majoritatea americanilor are incredere in viziunile de politica externa ale lui Barack Obama.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ultima dezbatere Obama Romney, #dezbatere televizata Obama Romney, #poltiica extetrna dezbatere , #alegeri SUA