Alegeri in SUA: Obama - Romney, runda a doua

Autor: Ana Ilie
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 17:08
3233 citiri
Alegeri in SUA: Obama - Romney, runda a doua

A doua dezbatere televizata intre cei doi rivali in alegerile prezidentiale din SUA, presedintele Barack Obama si republicanul Mitt Romney, are loc marti, la Universitatea Hofstra din Long Island, New York.

Obama este sub extrema presiune: el trebuie sa fie "nici prea-prea, nici foarte-foarte". Este vorba despre un echilibrul delicat. Obama trebuie sa fie perceput ca fiind agresiv, dar nu dur, si calm, dar nu sedat, spun observatorii. Suficient de agresiv pentru a-si tine aproape simpatizantii, si suficient de calm pentru a nu indeparta indecisii.

Obama are handicapul primei dezbateri televizate cu Romney, cand performanta sa a fost criticata de multi experti, care se asteptau ca maestrul in oratorie, cel mai bun vorbitor al politicii americane, sa il invinga cu usurinta pe Romney. In schimb, Obama a parut complet depasit de situatie si de rival, care a profitat de moment pentru a propulsa cu cateva procente in sondaje.

Cum cursa este stransa si nu vor mai fi multe ocazii pentru a stavili ascensiunea republicanului, Obama trebuie sa dea o reprezentatie perfecta in cele 90 de minute cat dureaza dezbaterea, daca doreste sa isi pasterze micul avans in fata lui Romney.

Candidatii s-au pregatit intens in ultimele zile sa raspunda intrebarilor pe probleme interne si de politica externa de la aproximativ 80 de votanti indecisi, selectati de Gallup. Dezbaterea va fi moderata de Candy Crowley de la CNN.

Obama a recunoscut deja ca a avut o prestatie slaba la prima dezbatere. Inca una la fel la Universitatea Hofstra ii pune probleme semnificative pentru realegere. La randul sau, nici Romney nu este mai relaxat: el trebuie sa arate ca demonstratia facuta la dezbaterea de la Denver nu a fost un accident norocos, asteptarile in cazul sau fiind de aceasta data mai ridicate decat atunci.

Cu cateva ore inainte de dezbatere, Obama a primit un ajutor din partea Secretarului de Stat, Hillary Clinton, care a dezamorsat o posibila cale de atac a lui Romney, asumandu-si raspunderea pentru atacul din Libia, care a condus la moartea ambasadorului american Chris Stevens.

Clinton a aratat ca ea, si nu Obama sau vicepresedintele Joe Biden, este responsabila de orice problema de securitate de la consulatul american din Benghazi inainte de atacul de la 11 septembrie.

Romney a batut moneda pe atacul terorist de la Benghazi, insistand ca este un simptom al politicii externe defectuoase a administratiei Obama. Republicanul va incerca in continuare sa-l atace pe Obama pe aceasta tema, aratand ca administratia isi schimba relatarea despre ce s-a intamplat cu adevarat la Benghazi dupa cum are nevoie, spun analistii.

Ultima dezbatere a campaniei va avea loc pe 22 octombrie, la Universitatea Lynn din Boca Raton, Florida, si se va axa pe politica externa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dezbatere Mitt Romney Barack Obama, #Obama dezbatere Romney , #alegeri SUA