Alegeri in SUA: Obama si-a luat revansa in a doua dezbatere (Video)

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 07:46
7210 citiri
Alegeri in SUA: Obama si-a luat revansa in a doua dezbatere (Video)

A doua dezbatere televizata din alegerile prezidentiale americane, tinuta marti seara la Universitatea Hofstra din Long Island, New York, a fost o ciocnire violenta intre doi competitori pe masura cursei: democratul Barack Obama si republicanul Mitt Romney.

Imediat dupa incheierea spectacolului oferit de cei doi rivali, un sondaj CNN/ORC International arata ca 46% din cei ce au privit dezbaterea credeau ca a fost adjudecata de Obama, in vreme ce 39% il dadeau castigator pe Romney.

Ambii candidati au avut de gestionat asteptari enorme: Obama pentru a recupera terenul pierdut la prima dezbatere, intr-un echilibru delicat intre agresivitate si calm, pentru a asigura sustinerea simpatizantilor si a nu aliena indecisii.

Alegeri in SUA: Obama - Romney, runda a doua

Romney, la randul sau, incearca de cateva zile sa tempereze asteptarile uriase pe care le-a declansat performanta sa excelenta in prima dezbatere, fiind nevoit, in acelasi timp, sa aiba o evolutie la inaltime, pentru a demonstra consecventa.

Sub povara acestor presiuni, candidatii s-au ciocnit violent pe problemele interne si de politica externa.

Romney si Obama au fost in dezacord pe absolut toate subiectele: taxe, reducerea deficitului, energia, plata echitabila pentru femei si sanatate. Republicanul a incercat in permanenta sa se infatiseze drept o alternativa plauzibila pentru americanii obisnuiti. "Nu suntem nevoiti sa ne placa asta", a spus el.

Obama, mai agresiv decat la prima dezbatere, din Denver, l-a atatcat pe Romney, incercand sa arate americanilor ca acesta este un politician bogat, indepartat de problemele de zi cu zi ale oamenilor obisnuiti, cu planuri prea putin detaliate pentru rezolvarea problemelor tarii. Romney a fost acuzat ca vine cu "planuri sumare" pentru a rezolva economia americana si se joaca de-a politica cu atacul terorist din Benghazi, in urma caruia patru americani, printre care si ambasadorul SUA in Libia, au fost ucisi.

Alegeri in SUA: Un republican il da castigator pe Obama

Nicio acuzatie nu a ramas fara raspuns. Romney a replicat ca americanii din clasa de mijloc "au fost zdrobiti in ultimii patru ani", cand la carma a fost Obama, si 23 de milioane de americani se lupta sa-si gaseasca un loc de munca. El, in schimb, are un plan in cinci puncte pentru carearea a 12 milioane de slujbe.

"Guvernatorul Romney spune ca are un plan in cinci puncte. Guvernatorul Romney nu are un plan in cinci puncte. Are un plan cu un singur punct. Si acest plan este sa se asigure ca oamenii de la varf joaca dupa un set diferit de reguli", a intervenit imediat Obama.

Romney a revenit, spunand ca politicile presedintelui nu au pornit economia si au gripat productia de energie. "Domnule presedinte, v-ati mai verificat pensia?" a intrebat Romney. "Stii, nu ma uit la pensia mea. Nu e la fel de mare ca a ta", a replicat Obama.

Si Romney i-a servit lui Obama replici la fel de agresive. "Veti avea ocazia sa vorbiti intr-o clipa. Eu inca mai vorbesc", a sarit acesta cand a fost intrerupt de Obama.

Presedintele s-a aratat mult mai decis sa fie agresiv de aceasta data. L-a atacat pe Romney acolo unde il doare, la avere. "Asta este filozofia in sectorul privat. Asta este filozofia sa ca guvernator. Asta este filozofia sa ca si candidat la prezidentiale. Poti face o multime de bani si sa platesti taxe mai mici decat cineva care castiga mult mai putin", s-a dezlantuit Obama.

"Poti sa exporti slujbele in strainatate si sa obtii reduceri de taxe pentru asta. Poti sa investesti intr-o companie, sa o falimentezi, sa dai afara angajatii, sa ii lasi fara pensii si tot vei face bani. Asta este exact filozofia pe care am vazut-o in ultimul deceniu", a continuat el.

Romeny nu a putut sa raspunda decat ca acuzatiile presedintelui "sunt departe de adevar". Si-a revenit atacandu-l pe presedinte pentru ca nu a reusit sa redreseze suficient de rapid economia tarii. Sunt "23 de milioane de persoane care se lupta sa-si gaseasca o slujba. ... Politicile presedintelui au fost implementate in ultimii patru ani si nu au pus America la munca din nou. Avem mai putini oameni angajati azi decat cand a preluat presedintia", a spus fostul guvernator.

Cursa de anul acesta a fost mai stransa decat oricand, asa ca orice replica a celor doi candidati va fi, cu siguranta, dezbatuta si intoarsa pe toate fetele in perioada urmatoare. Insa simpatizantii lui Obama vor fi cu siguranta satisfacuti de evolutia acestuia, mult mai agresiva decat in urma cu mai bine de o saptamana, in vreme ce republicanilor li se va intari convingerea ca Romney este cel mai bun candidat pe care l-ar fi putut opune presedintelui in functie.

Ultima dezbatere a campaniei va avea loc pe 22 octombrie, la Universitatea Lynn din Boca Raton, Florida, si se va axa pe politica externa.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Barack Obama dezbatere Mitt Romney, #Obama alegeri prezidentiale , #alegeri SUA