Alegeri in SUA: Prof. Paul Green: Presedintia va fi castigata de proces, nu de substanta - Corespondenta din SUA

Autor: Ana Ilie
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 22:14
3240 citiri
Alegeri in SUA: Prof. Paul Green: Presedintia va fi castigata de proces, nu de substanta - Corespondenta din SUA

Transmite corespondentul Ziare.com din Chicago, Illinois

Profesorul Paul Green, Director al Institutului pentru Politica al Universitatii Roosevelt, afirma ca presedintia SUA va fi decisa, anul acesta, de procesul electoral, nu de substanta campaniilor celor doi rivali, democratul Barack Obama si republicanul Mitt Romney.

"Procesul, nu substanta, va decide cursa prezidentiala" de anul acesta, spune Green, intarind ca "intrebarea este cine are cea mai buna campanie" dintre cei doi candidati.

Profesorul Green risca sa il dea castigator pe Obama, cu toate ca, in acest moment, cu o zi inainte de alegeri, cursa este extrem de stransa.

Pentru ca, in 2012, cursa electorala se concentreaza pe organizarea propriu-zisa, pe felul in care campaniile isi vor mobiliza alegatorii sa iasa la vot, "ambele parti sunt duplicitare si nu vorbesc despre chestiunile cu adevarat importante".

Asta, cu toate ca publicul american este interesat in cel mai inalt grad de starea economiei si chestiunea slujbelor. Green arata ca niciun presedinte nu a fost reales atunci cand somajul era peste nivelul de 7.2% - insa, cu toate ca in prezent, in America, rata este de 7,9, Romney nu sta atat de bine cat s-ar crede.

Pe de alta parte, in 2008, Obama a castigat, spune Green, pentru ca propria campanie i-a adus victoria. S-a inconjurat de cei mai buni oameni si organizarea de campanie a fost atat de buna incat a castigat. Si in acest an situatia a fost similara, insa dupa prima dezbatere televizata cu Mitt Romney a inregistrat un declin accentuat, cu toate ca niciunul dintre candidati nu a atins vreo chestiune vitala pentru alegatorul american.

"Aceasta va fi o alegere ce va fi decisa de prezenta la urne, de felul in care campaniile reusesc sa mobilizeze electoratul", afirma Green, aratand ca fiecare dintre candidati se concentreaza pe mobilizarea mai multor alegatori decat rivalul, lasand la o parte chestiunile de substanta pe care ar trebui sa le dezbata si sa le prezinte electoratului.

"Campania negativa functioneaza, si de asta campaniile recurg la ea", difuzand reclame non-stop la televiziunile din statele-cheie, in incercarea de a strange in jurul lor cat mai multi americani. Cui se adreseaza acestea? Electoratului hispanic, tinerilor si femeilor. In plus, reclamele ar trebui sa influenteze raspunsul la intrebarea: cine e de vina pentru starea economiei, intrebare careia candidatii i-au raspuns deja dand vina unul pe celalalt, fara a expune niciun plan concret de redresare.

Mai mult, spune Green, indiferent daca va castiga Obama, asa cum prezice el, sau Romney, nimci nu se va schimba in America in viitorul apropiat.

Daca Obama este reales, Camera Reprezentantilor va fi in continuare condusa de republicani, deci guvernul se va misca foarte incet. La fel, daca Romney castiga, cum Senatul este al democratilor, guvernul va intampina probleme in a actiona rapid. Niciuna dintre posibilele administratii nu va atinge una din problemele fundamentale ale tarii: reducerea cheltuielilor cu Apararea, ce depasesc, in buget, toate celelalte 15 paliere de cheltuieli guvernamentale.

"Nu numai tara este polarizata, ci si statele sunt polarizate. Asta face compromisul foarte dificil de atins", incheie Green.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#alegeri SUA castigator Obama, #Obama alegeri prezidentiale , #alegeri SUA