Alegeri in SUA: Republicanii din Ohio: Alegerile sunt foarte volatile aici - Corespondenta din SUA

Autor: Ana Ilie
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 14:10
2481 citiri
Alegeri in SUA: Republicanii din Ohio: Alegerile sunt foarte volatile aici - Corespondenta din SUA
Foto: Ziare.com

Transmite corespondentul Ziare.com din Columbus, Ohio

Republicanii din Ohio isi au sediul intr-o cladire impunatoare, cu coloane albe si o fatada de caramida rosie, cu un etaj si o curte frumos ingrijita. De aici este dirijata campania candidatului Mitt Romney si a unei serii de alti politicieni republicani locali.

In interior, prima impresie iti este intarita de mina serioasa a angajatilor si politicienilor care circula incruntati pe coridoare.

Jurnalistii care le trec pragul sunt poftiti intr-o sala de conferinte mare, cu mocheta rosie si un prezidiu lung, de lemn masiv, in spatele caruia troneaza un steag al statului Ohio.

Daca n-ai sti ca te afli intr-un sediu de partid, ai putea jura ca este un club exclusivist, unde au acces doar barbatii trecuti de 40 de ani, cu venituri considerabile si impresia ca detin adevarul suprem. Comparativ cu accesibilitatea democratilor, mina distanta a republicanilor nu face decat sa intareasca stereotipurile legate de cele doua partide.

Din acest loc sunt dirijate cele 88 de sedii de partid din toate comitatele din Ohio, unele temporare, doar pentru alegeri, altele permanente. "Intotdeauna am spus ca in aceste sedii locale rezida puterea noastra", spune cu gravitate presedintele republicanilor din Ohio, Robert T. Bennett.

"Suntem un stat foarte competitiv. Nu ramane semn de indoiala ca alegerile se vor decide aici. Altfel nu l-ai vedea pe presedinte aici, ca face trei opriri intr-o zi si Mitt Romney ajunge aici. Pur si simplu ei se afla aici in urmatoarele trei zile si nu m-ar mira sa-si faca aparitia si in ziua alegerilor", spune Bennet. In opinia, sa, asta demonstreaza ca presedintele Barack Obama se teme ca ar putea pierde in Ohio, asa ca vine aici cat de des poate.

Desigur, si republicanii, ca si democratii, au sondaje care il dau pe candidatul lor in frunte cu cateva procente, insa, admite Bennet, "alegerile sunt atat de volatile aici" incat nu se poate prezice exact rezultatul alegerilor. Insa "in ziua alegerilor vom sti sigur cine a castigat".

Matt Borgess, director executiv al partidului, arata ca strategia republicanilor este cea castigatoare - si ei fac micro-targeting si profilul fiecarui votant. Aici, votarea a inceput la 2 octombrie si partidul nu-si consuma resursele cu cei care au votat deja - concentrandu-se pe telefoanele de mobilizare date partizanilor (3,7 milioane de telefoane pana joi, cu o rata de succes de aproximativ 22%, potrivit datelor lor).

Batalia se duce pe voturile anticipate, cred republicanii. Guvernatorul republican al statului a decis, anul acesta, in premiera, sa trimita tuturor alegatorilor din Ohio cererea pentru buletinul de vot anticipat acasa, pe cheltuiala statului.

"Toata lumea din stat a primit cererea pentru buletinul de vot, pentru prima data. Si cum era de asteptat, mai multi oameni au returnat cererea, solicitand buletinul cu optiunea de vot. In urma studiilor noastre, cel care a cerut buletinul de vot are 98% sanse sa voteze, asa ca acestia sunt oamenii pe care trebuie sa ii contactam. Sa vedem daca ii putem influenta cumva. Apoi cand ne uitam, in timp, stim cati dintre cei care au cerut buletinul de vot au si votat. Stim si cine nu a returnat buletinul de vot. Pe acestia ii urmarim. Fie cu telefon, sau prin posta, sau e-mail, ca anul acesta, cu intentia ca acestia sa voteze si daca credem ca sunt persoane care se afla in universul nostru de persoane care ar putea sa voteze pentru republicani, ne asiguram ca-i fortam tare sa voteze, sa trimita buletinul", explica Borgess.

"Daca alegatorii ar sti cata informatie avem despre ei, ar fi foarte suparati", intareste razand si Bennett.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#alegeri prezidentiale sua 2012, #alegeri SUA 2012, #republicani SUA , #alegeri SUA