Alegeri in SUA: Toate tunurile pe Ohio

Autor: Ana Ilie
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 15:58
3365 citiri
Alegeri in SUA: Toate tunurile pe Ohio

Presedintele SUA, Barack Obama, si rivalul sau republican, Mitt Romney, si-au concentrat eforturile electorale pe Ohio, stat-cheie pentru alegerea urmatorului presedinte american. Votarea anticipata incepe aici martea viitoare, asa ca ambii candidati fac eforturi deosebite pentru a-i convinge pe votanti ca ei sunt cei potrviti pentru aceasta functie.

Cum au mai ramas doar cinci saptamani pana la alegeri, si mai putin de o saptamana pana la prima dezbatere intre cei doi candidati, ambii incearca sa atinga cat mai multi dintre votantii din statele-cheie. Sondajele arata ca Obama are deja un avans important compatrativ cu Romney in Ohio, avans pe care incearca din rasputeri sa il mareasca.

Obama le-a livrat locuitorilor din Ohio mesajul ca Romney nu poate fi presedinte intrucat nu-i pasa de jumatate din tara (aluzie la declaratiile acestuia privind votantii actualului presedinte, pe care nu se va stradui sa ii convinga). Romney insa si-a mentinut mesajul sobru privind economia, spunandu-le oamenilor ca va reduce deficitul si va revigora slujbele din industria manufacturiera.

De ce conteaza atat de mult Ohio? Istoria SUA arata ca, de la John Fitzgerand Kennedy incoace, niciun candidat la prezidentiale nu a castigat presedintia fara a castiga Ohio.

Gafele facute de Romney in ultima vreme - atat cea privind cei "47% din americani", victime care asteapta ajutor de la stat, cat si cea privind directia gresita a administratiei Obama in Egipt si Libia, dupa protestele anti-americane de aici, i-au oferit lui Obama un avans de 10%. Candidatul democratilor a trecut de 50% in Ohio.

Daca Obama castiga aici cele 18 voturi electorale, se va afla la o distanta foarte mica de a obtine cele 270 necesare pentru a castiga presedintia pentru un al doilea mandat. Daca Romney pierde Ohio, are nevoie de victorii decisive in alte state -cheie, inclusiv Virginia, unde este depasit in sondaje de Obama.

Barack Obama a castigat Ohio in 2008 cu o diferenta de aproximativ 260.000 de voturi si un procent de 52% fata de 47% obtinut de rivalul sau de-atunci.

Electoratul din Ohio, asadar, este crucial pentru alegerea presedintelui. Sondajele arata va votantii sunt preponderent albi, muncitori si proprietari de mici afaceri, grupati in orasele mici, si critici la adresa intregii clase politice americane. Sunt sceptici ca multi-milionarul Romney le-ar putea rezolva problemele.

Pe de alta parte, conservatorii religiosi din Ohio abia acum incep sa se mobilizeze, deci Romney i-ar putea aduce in tabara sa, cu conditia, spun expertii, sa inceapa sa ofere solutii concrete, in loc de principii generale.

Multi spun ca lupta electorala in Ohio va fi "intensa", indiferent ce spun acum sondajele, intrucat conservatorii care au stat acasa in 2008 pentru ca nu erau convinsi de John McCain ar putea iesi la vot pentru republicanul Romney. Activistii republicani de aici au batut deja la 800.000 de usi si au dat 2,6 milioane de telefoane in Ohio.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri prezidentiale Ohio, #alegeri prezidentiale SUA, #Barack Obama presedintie, #Mitt Romney alegeri , #alegeri SUA