Alegeri in SUA: Ziua Z

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 08:57
3462 citiri
Alegeri in SUA: Ziua Z
Foto: Arhiva

Milioane de americani se vor indrepta spre urne, pentru a-l alege, indirect, pe presedintele Statelor Unite. La capatul unui proces care a durat aproape un an, numele locatarului Casei Albe pentru urmatorii patru ani urmeaza sa fie aflat marti noapte - miercuri dimineata, ora Romaniei.

Sistemul electoral american este unul indirect. Cetatenii voteaza pentru membrii Colegiului Electoral care, la randul lor, aleg oficial presedintele, la data de 17 decembrie. Pentru a fi ales presedinte, un candidat are nevoie de 270 de voturi electorale ale statelor americane.

Programul alegerilor

Primele birouri de vot se deschid la ora locala 06:00 (ora 11:00 GMT) in unele state de pe coasta de est (Virginia, New York, New Jersey, New Hampshire). Pe coasta occidentala, californienii vor incepe sa voteze la ora 15:00 GMT.

Primele birouri de vot din SUA se vor inchide la ora locala 18:00 (ora 23:00 GMT), in unele state de pe coasta estica a SUA. Cea mai mare parte a birourilor din statul Florida se inchid marti la ora locala 19:00 (ora 00:00 GMT), iar in majoritatea statelor de pe coasta de est urnele se inchid marti la ora locala 20:00 (miercuri la ora 01:00 GMT) sau ora localaa 21:00 (miercuri la ora 02:00 GMT). Birourile de pe coasta de vest a SUA se inchid miercuri la ora 04:00 GMT.

Marti seara, incepand cu ora 22:00 GMT, canalele de televiziune americane vor putea incepe sa difuzeze rezultate ale sondajelor la iesirea de la urne cu privire la prioritatile electorilor si structura electoratului prezent la vot.

Alegeri in SUA: Barack Obama si Mitt Romney, la egalitate in sondaje

Aceste date statistice, primite de la 25.000 de operatori din toate statele SUA, vor ajuta canalele de televiziune sa anunte cine este in frunte in fiecare stat la momentul inchiderii birourilor de vot.

Discursurile finale

Pe ultima suta de metri, cele doua tabere rivale si-au intetit atacurile una la adresa celeilalte. "In loc sa construiasca poduri, el a adancit si mai mult prapastia dintre partidele noastre", a acuzat Romney, duminica, in Des Moines. "Va spun eu de ce nu si-a tinut promisiunile electorale: pentru ca i-a pasat mai mult de agenda lui liberala decat de economie", a adaugat republicanul, potrivit CNN.

Alegeri in SUA: Factori surprinzatori care ar putea influenta votul americanilor

In Concord, New Hamsphire, Obama a aparut alaturi de fostul presedinte Bill Clinton, care l-a ironizat pe Mitt Romney. "Uitati-va la mine, arat ca un presedinte, vorbesc ca un presedinte. Numai sa nu va uitati atent la proiectele mele", a spus el. "E un bun vanzator. Doar ca impacheteaza aceleasi idei vechi care n-au functionat, dar le prezinta ca fiind noi", a subliniat si Barack Obama.

Ultimele sondaje

Cu putin timp inaintea deschiderii urnelor de vot, sondajele demonstrau ca intre cei doi candidati diferenta este atat de mica incat marja de eroare ar putea decide, scrie The Washington Post.

Un sondaj publicat de Wall Street Journal si NBC News il crediteaza pe Barack Obama cu 48 la suta din intentiile de vot, iar pe Mitt Romney cu 47 la suta, sau o cvasi-egalitate, daca se tine cont de faptul ca marja de eroare este de +/- 2,55%.

Alegeri in SUA: 10 state care decid viitorul presedinte

Sondajul a fost realizat in perioada 1-3 noiembrie pe 1.475 de alegatori.

Un alt sondaj, realizat pentru USA Today de Institutul Gallup in statele-cheie, ii plaseaza pe cei doi candidati la egalitate, fiecare intrunind 48 la suta din optiuni.

Un altul, realizat de Washington Post-ABC News, arata ca 50 la suta ar vota pentru Obama, in timp ce 47% ar vota pentru Romney.

Potrivit unui alt sondaj, efectuat de Ipsos la comanda Reuters, Barack Obama conduce cu 48 la suta din intentiile de vot, in timp ce pentru Romney au optat 47 la suta dintre respondenti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#program alegeri SUA, #alegeri SUA sondaje, #alegeri SUA discursuri finale , #alegeri SUA