Alegerile din SUA, explicate: La ce sa fim atenti in noaptea in care americanii isi aleg presedintele

Vineri, 04 Noiembrie 2016, ora 19:47
17140 citiri
Alegerile din SUA, explicate: La ce sa fim atenti in noaptea in care americanii isi aleg presedintele
Foto: Arhiva Hepta.ro

In noapte de marti spre miercuri, o buna parte a lumii va fi cu ochii pe SUA unde au loc alegerile pentru functia de sef al statului. Hillary Clinton, nominalizata Partidului Democrat, se va confrunta cu Donald Trump, reprezentantul Partidului Republican.

Va fi declarat invingator candidatul care va aduna cele mai multe voturi electorale din totalul de 538, adica cel putin 270.

Fiecare stat din SUA, 50 in total, este reprezentat de un numar de electori stabilit in functie de populatia statului respectiv. De exemplu, cel mai mare stat ca populatie din SUA este California care are alocat un numar de 55 de voturi electorale (55 de electori), iar Alaska, statul federal cu cea mai mica populatie, are doar 3 voturi electorale (3 electori).

In fiecare stat federal se numara toate voturile valabil exprimate, iar candidatul castigator primeste toate voturile electorale din acel stat.

La nivelul SUA exista 538 de voturi electorale distribuite diferit, in functie de populatia unui stat. Din acest motiv, unele state sunt mai importante pentru candidati in campania electorala si in ziua votului decat altele.

Numarul voturilor electorale repartizate fiecarui stat in functie de populatie. Sursa: Wikipedia.org

Trebuie adaugat ca sunt state unde in mod traditional castiga democratii, cum ar fi California si altele in care in mod traditional castiga republicanii, cum ar fi Texas.

Sunt si state unde lucrurile nu sunt clare. Florida are 29 de voturi electorale, iar sondajele arata ca cei doi candidati sunt la egalitate. Cine va castiga Florida face un pas decisiv spre Casa Alba.

Trump castiga daca se ajunge la o situatie de baraj

Candidatul care va aduna jumatate plus unu din numarul total de electori va fi declarat castigator, adica Hillary Clinton sau Donald Trump vor ajunge la Casa Alba daca unul dintre ei va strange cel putin 270 de voturi electorale.

In cazul in care va fi egalitate, 269 la 269, presedintele va fi numit in urma unui vot in Congres (Camera Deputatilor din SUA). In aceasta situatie, Trump va fi noul presedinte al SUA pentru ca Partidul Republican are majoritatea in acest for legislativ.

FBI si resetarea cursei prezidentiale

Hillary Clinton a condus cea mai mare parte a campaniei electorale, iar dupa cele trei dezbateri televizate parea ca nu mai poate pierde cursa. Scrisoarea trimisa de catre James Comey, seful FBI reprezentantilor din Congres, in care anunta ca in computerul lui Anthony Weiner (un politician democrat acuzat ca a purtat corespondenta erotica cu o minora) au fost gasite mailuri adresate lui Hillary Clinton a relansat cursa prezidentiala.

Anthony Weiner se afla in mijlocul unei anchete privind legaturi nepotrivite cu minore, iar sotia acestuia Huma Abedin a fost consiliera principala a lui Hillary Clinton. Cei doi au divortat, iar Huma Abedin si-a dat demisia si din echipa lui Clinton.

Majoritatea sanselor de a castiga alegerile sunt de partea lui Hillary Clinton, dar Trump are o revenire spectaculoasa. Sursa: FiveThirtyEight.com

In acest moment, Donald Trump si Hillary Clinton sunt umar la umar atat in sondajele nationale cat si in statele decisive. La votul popular, reprezentanta democratilor are trei procente in fata republicanului, dar in sistemul de vot cu electori nu conteaza numarul absolut de voturi obtinut de un candidat sau altul, ci numarul de voturi electorale. In anul 2000, Al Gore a castigat votul popular, dar a pierdut alegerile in fata lui George W. Bush.

Estimarea votului electoral si pe cel al votului popular pentru cei doi candidati. Sursa: FiveThirtyEight.com

Statele cheie si de ce sunt importante Florida si New Hampshire pentru cei doi candidati

Statele unde se va da cea mai mare batalie in noapte de marti spre miercuri vor fi: Florida, 29 de electori, Pensylvania, 20 de electori, Michigan, 16 electori, North Carolina, 15 electori, Virginia, 13 electori, Colorado, 9 electori, Ohio, 18 electori.

Cei care se vor uita la CNN in noaptea de marti spre miercuri si tin cu Hillary Clinton ar trebui sa stie ca pentru candidatul democrat, votul din micutul stat New Hampshire, 4 electori, poate fi decisiv. Castigarea statelor in care e clar favorita plus New Hampshire ii poate aduce presedintia chiar daca pierde Florida si cei 29 de electori ai sai.

Pe de alta parte, Donald Trump trebuie sa castige Florida cu orice pret pentru a ajunge la Casa Alba. Asa ca este de asteptat ca, in noaptea de marti spre miercuri, televiziunile si site-urile de stiri americane a ne bombardeze cu informatii si sondaje din New Hampshire si Florida.

In cazul in care votul dintr-un stat va deveni decisiv, iar rezultatele exit-poll-urilor din acel stat sunt in marja de eroare, avem de-a face cu o cursa prea stransa pentru a se putea pronunta numele unui castigator inainte de numaratoarea finala a voturilor.

Asadar, este foarte probabil sa auzim cunoscuta expresie: "The race is to close to call!" Si, deci, se poate intampla ca dupa o noapte petrecuta in fata televizorului, a computerului sau a smart-phone-ului sa mergem la culcare fara sa stim cine va fi cel mai puternic om al lumii libere pentru urmatorii patru ani.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#alegeri SUA cum voteaza americanii, #alegeri SUA electori state, #Trump Clinton alegeri SUA , #alegeri SUA