Barack Obama, intre ghetouri si Harvard - parcursul unui presedinte reales (Video)

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 18:22
3353 citiri
Barack Obama, intre ghetouri si Harvard - parcursul unui presedinte reales (Video)

Asistent social in cartierele devaforizate din Chicago, student la Harvard, profesor de drept constitutional, apoi politician influent: iata parcursul interesant al unui presedinte american reales.

Origini permanent atacate

Dintre toti presedintii americani, Barack Obama este fara indoiala cel a carui origine a starnit cele mai multe controverse. S-a nascut pe 4 august 1961, la Honolulu, in Hawaii, dintr-un tata kenyan, venit la studii si o mama originara din statul Kansas, potrivit Liberation.

Tatal paraseste familia cand acesta avea doar doi ani, iar mama sa se recasatoreste cu un student indonezian, care isi duce familia la Jakarta. Aici, copilul Barack locuieste pana la zece ani, dupa care se muta la Honolulu, unde va fi crescut in continuare de parintii din partea mamei.

In cartea autobiografica "Visurile tatalui meu", Barack Obama relateaza ca tatal i-a lipsit pe parcursul copilariei, simtind ca familia sa este "diferita". Maturizandu-se, a acceptat insa situatia: "In familia mea, este putin din Natiunile Unite in miniatura. Am rude care seamana cu Bernie Mac (un actor de culoare) si altii cu Margaret Thatcher", a spus intr-o zi, cu umor, presedintele.

Insa originea sa i-a creat de multe ori probleme in politica. In 2011, a fost nevoit sa-si arate in public certificatul de nastere, in fata unor derapaje extremiste prin care se sustinea ca nu are dreptul sa fie presedinte, deoarece nu este american.

Intre ghetouri si Harvard

Dupa liceul urmat in Hawaii, Obama a plecat in California pentru a frecventa cursuri universitare. Primul discurs in public a fost sustinut in anul 1981, cand i-a indemnat pe americani sa nu mai investeasca in Africa de Sud, pentru a protesta la adresa apartheid-ului. In acest moment i-au fost remarcate calitatile de orator si charisma. In acelasi an, Barack Obama hotareste sa studieze politica la Universitatea Columbia din New York si sa se specializeze in relatii internationale.

Raspunzand unui anunt pentru a deveni asistent social in ghetourile din Chicago (13.000 de dolari pe an), Barack Obama se va confrunta cu mizeria din cartierele negrilor. Senzibilizat de problemelor localnicilor, Chicago va deveni orasul de adoptie al viitorului presedinte. Dupa noi studii de drept la Harvard (Massachusetts), unde devine primul afro-american care a condus prestigioasa revista de drept "Harvard Law Review", revine la Chicago, pentru a preda dreptul constitutional intre 1992 si 2004.

O viziune politica "ravasita" de criza economica

Nasterea politica a lui Obama a avut loc pe 27 iulie 2004. In aceasta zi, senatorul de Illinois a tinut un discurs in cadrul Conventiei democrate de la Boston, unde a fost numit John Kerry drept candidat impotriva lui George W. Bush. Organizatorii i-au dat opt minute lui Obama, insa acesta a vorbit o jumatate de ora.

In urma unui discurs magistral, care a ridicat sala in picioare, unii analisti politici au anuntat viitorul candidat la Casa Alba.

In 2008, Obama devine primul presedinte de culoare american, in urma unor alegeri istorice. Mandatul insa se dovedeste a fi mai complicat decat se prevazuse. Confruntat cu criza economica, presedintele lanseaza un plan de salvare, insa rezultatele nu sunt cele asteptate.

Apare un curent anti-Obama, iar republicanii, care obtin majoritatea in Camera Reprezentantilor, in toamna lui 2010, s-au opus sistematic masurilor propuse de conducatorul de la Casa Alba. In acest context, Obama si-a construit campania pe ideea ca are nevoie de un nou mandat pentru a-si termina lucrarea in folosul americanilor.

Religia lui Obama, eterna sursa de polemica

Intr-o carte autobiografica, Barack Obama se prezinta ca fiind "crestin prin propria alegere", explicand ca nu a fost crescut intr-o familie religioasa. Mama sa nu mergea in mod frecvent la biserica, iar tatal sau era ateu.

Dupa alegerea ca presedinte, anumiti conservatori nu au incetat sa vehiculeze ideea ca, in realitate, presedintele este musulmam, datorita educatiei primite in Indonezia, intre 6 si 10 ani.

Republicanul Newt Gingrich a afirmat intr-un discurs ca "este numai vina lui Obama ca oamenii il considera musulman. Presedintele nu inceteaza sa se scuze dupa atacurile fanatice ale musulmanilor care ne afecteaza natiunea. Deci nu este nimic surprinzator".

Un politician solitar

Cum spunea fostul sau profesor de la Harvard, Charles Ogletree, "Barack Obama este un om complex, cu multe fete". Orator stralucit si politician de succes, acesta pare insa sa-si fi pierdut din energie in timpul celor patru ani petrecuti la Casa Alba. Republicanii il acuza de "detasare de scena politica" si il numesc "presedintele solitar". Aceste lucruri s-au observat in timpul primei dezbateri televizate cu Mitt Romney, in care Obama a avut momente in care parea "total absent".

Intr-o carte recenta, istoricul David Maraniss spune ca aceasta distanta deliberata a lui Obama este cea a unui intelectual, "care vede esentialul procesului politic ca fiind ridicol, preferand uneori sa observe, mai degraba decat sa participe".

Cert este ca, in locul intrunirilor politice, presedintele alege de multe ori sa citeasca o carte, sa serveasca masa in familie sau sa-si sustina echipa de baschet favorita, Chicago Bulls.

Relatia sa cu democratii din Congres este glaciala, partea de lobbying revenindu-i vicepresedintelui Joe Bidden.

Familia, refugiul sau

Referindu-se la sotia sa, Michelle, presedintele o numeste in mod sugestiv "stanca sa". Cei doi s-au cunoscut in 1989, la Chicago, cand aceasta lucra intr-un cabinet de avocatura. Michelle Obama este cea care l-a impulsionat in cariera de politician, iar pe parcursul momentelor dificele, presedintele a gasit un real sprijin in sotia sa, recunoscuta pentru personalitatea puternica.

Cand nu se afla in calatoriile impuse de calitatea sa de presedinte, Obama isi petrece o mare parte a timpului liber in compania celor doua fete ale sale, Malia si Sasha.

Schimbat de putere si responsabilitati

Cu fata putin mai incretita si cu parul ceva mai grizonat, atitudinea presedintelui reales lasa sa se inteleaga ca "visurile de inceput au fost inlocuite de luciditate". Ce va urma nu este deloc simplu, dar Obama este pregatit.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Barack Obama presedinte reales, #Barack Obama parcurs politic, #Barack Obama presedinte solitar, #Barack Obama origini controversate, #Barack Obama biografie , #alegeri SUA