Batalia electorala din SUA: Avorturi, gay, arme si imigranti

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 23:51
4669 citiri
Batalia electorala din SUA: Avorturi, gay, arme si imigranti

Partidul Democrat din SUA a dat, luni, publicitatii platforma-program la conventia nationala, aratandu-si sprijinul pentru presedintele Barack Obama, care ceruse cresterea taxelor asupra americanilor bogati, sustinand, in acelasi timp, casatoriile homosexuale si dreptul la avort.

In platforma, se arata ca SUA si-au reluat dezvoltarea economica, Al-Qaida este slabita cel mai tare de la 11 septembrie 2001 incoace, iar industria inregistreaza prima crestere din ultimii zece ani, relateaza Associated Press.

Taxele si impozitele

Platforma democrata face apel la o mai mare reducere a taxelor si impozitelor (de data asta, definitiva) pentru clasa de mijloc, ceea ce reprezinta 98% dintre familiile americane care castiga mai putin de 250.000 de dolari pe an.

Platforma republicana de asemenea ar spori reducerile fiscale initiate de administratia Bush in 2001 si 2003, in asteptarea reformei codului fiscal. De asemenea, partidul promite sa elimine taxele pe dobanzi, dividende si acumulari de capital pentru contribuabilii cu posibilitati medii si reduse. In plus, republicanii promit abrogarea impozitului imobiliar si a impozitului minim alternativ.

Avorturile

Platforma democrata arata ca sustine "fara echivoc" decizia Curtii Supreme de a legaliza avortul si "sprijina dreptul femeii de a lua decizii cu privire la sarcina ei, inclusiv la un avort sigur si legal, indiferent de posibilitatile financiare".

De cealalta parte, Partidul Republican condamna avortul in toate cazurile, chiar si in cele de viol, incest si cand viata mamei este pusa in pericol. "Copilul nenascut are un drept individual fundamental la viata, care nu poate fi incalcat", spun republicanii. Partidul se opune folosirii fondurilor publice cu scopul de a promova sau de a efectua avorturi, ori de a finanta organizatii care efectueaza sau promoveaza avorturile.

Casatoriile homosexuale

Platforma democrata sustine miscarea de drepturi egale in fata legii pentru cuplurile homosexuale. Pe de alta parte, in document scrie ca partidul sustine "libertatea bisericilor si a entitatilor religioase de a decide cum gestioneaza taina casatoriei fara amestecul Guvernului".

Partidul Republican afirma dreptul statelor si a guvernelor federale de a nu recunoaste casatoriile homosexuale. In acest sens, sprijina amendamentul constitutional care defineste casatoria ca uniunea dintre un barbat si o femeie.

Imigratia

"Democratii sunt puternic devotati ideii de a intreprinde o mare reforma a imigratiei", prin scoaterea la iveala a imigrantilor fara documente si obligarea lor "sa respecte legea, sa invete limba engleza si sa plateasca impozite", in vederea obtinerii cetateniei. De asemenea, platforma lui Obama face apel la un sistem de vize care sa satisfaca nevoile economice ale tarii, sa pastreze familiile unite si sa sprijine legea.

Programul republican se opune "oricarei forme de amnistie" pentru cei care incalca intentionat legile imigratiei, cerand oprirea proceselor intentate statelor care au adoptat legi dure anti-imigrationiste.

Republicanii promit sa respinga finantarea universitatilor care sprijina studentii imigranti ilegal, precum si sa pastreze engleza ca singura limba oficiala.

Asigurarile de sanatate

Democratii spun ca noua lege a sanatatii intareste sistemul asigurarilor de sanatate, prin faptul ca ii adauga noi beneficii, combate fraudele si imbunatateste asistenta medicala. Aproximativ 50 de milioane de americani in varsta, inclusiv cei cu handicapuri, se bazeaza pe asigurarile de sanatate. Democratii se opun privatizarii sau voucherizarii asigurarilor de sanatate, se mai arata in program.

Platforma republicana se angajeaza sa scoata asigurarile de sanatate din modelul actual, considerat nesustenabil, orientat spre beneficii, si sa se indrepte catre unul sustinut din contributii.

Apararea

Programul democrat sustine ca actuala administratie a incheiat responsabil razboiul din Irak, a pus Al-Qaida pe drumul infrangerii prin uciderea lui Osama bin Laden si a schimbat balanta de putere din Afganistan in defavoarea talibanilor, astfel incat trupele sa poata fi retrase de pe front.

Democratii pledeaza pentru continuarea taierilor din stocurile de arme nucleare si consolidarea acordului SUA-Rusia pe care Obama l-a trecut de votul Senatului in decembrie 2010. Democratii spun si ca "isi asuma un angajament de neclintit privind securitatea Israelului", iar Obama va face tot ce ii sta in puteri pentru a impiedica Iranul sa obtina arme nucleare.

Democratii spun ca vor sa pastreze o armata puternica, dar argumenteaza ca, in actualul mediu fiscal, deciziile bugetare dure trebuie sa includa taieri ale cheltuielilor militare, punct asupra caruia ambele tabere sunt de acord.

Republicanii, de cealalta parte, critica administratia Obama pentru pozitia prea slaba in legatura cu tari precum Coreea de Nord, China si Iran, precum si pentru reducerile cheltuielilor militare.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#alegeri SUA, #program Partidul Democrat SUA, #program Partidul Republican SUA, #casatorii homosexuali alegeri SAU, #pro contra avort SUA , #alegeri SUA