Cine e omul care l-a depasit pe Donald Trump in primul test electoral. Are si el o tinichea de coada... sau mai multe

Marti, 02 Februarie 2016, ora 12:24
12296 citiri
Cine e omul care l-a depasit pe Donald Trump in primul test electoral. Are si el o tinichea de coada... sau mai multe
Foto: Facebook/ Ted Cruz

Donald Trump nu mai este favorit sa devina candidatul Partidului Republican la alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii, in aceasta postura fiind acum Ted Cruz.

Senatorul de Texas l-a invins pe miliardarul Donald Trump si a castigat alegerile primare republicane din statul american Iowa, luni seara, aminteste Mirror.

La aceste alegeri participa membri ai partidului care isi arata sustinerea pentru candidatul favorit fie prin ridicarea mainii, fie prin gruparea intr-un loc diferit al incaperii. Politicienii din Iowa sunt primii din SUA care au votat pentru candidatul partidului lor.

Prima lovitura de la americani pentru Donald Trump

Sondajele indicau inainte de evenimentul de luni seara ca Trump urma sa castige la o diferenta de 3 procente. In cele din urma, Cruz a castigat cu 28 la suta, fata de 24 la suta, cat a obtinut miliardarul.

Cine este Ted Cruz

Este senator de Texas din anul 2013. Inainte ca republicanul de 45 de ani sa lucreze pentru Comisia Federala de Comert, a fost adjunctul procurorului general si consilier al lui George Bush in campania prezidentiala din urma cu 16 ani.

A fost de asemenea profesor intre anii 2004 si 2009, la Facultatea de Drept de la Universitatea Texas, din Austin.

Este casatorit cu Heidi si are doua fete, Caroline, nascuta in anul 2008, si Catherine, nascuta in anul 2011, iar familia Cruz merge la biserica baptista din Houston.

Marea controversa

Cea mai mare controversa legata de candidatura lui Ted Cruz la alegerile prezidentiale este faptul ca acesta nu este nascut pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, aceasta fiind una dintre cerintele pentru ca un cetatean american sa poata candida la alegerile prezidentiale din aceasta tara, insa parerile sunt impartite, fiind vorba despre sintagma "natural-born citizen".

Astfel, cei care contesta dreptul lui Cruz de a fi presedinte al Statelor Unite interpreteaza "natural-born citizen" drept un cetatean nascut in aceasta tara. In schimb, cei care sustin ca senatorul are dreptul de a fi eligibil pentru a ocupa aceasta functie motiveaza prin faptul ca acesta are deja prin nastere cetatenia americana, datorita faptului ca mama sa este cetatean american, astfel ca se indeplineste conditia de "natural-born citizen".

America isi alege presedintele: Tot ce trebuie sa stii despre cel mai important scrutin din lume

Cruz este nascut in orasul Calgary, provincia canadiana Alberta, iar in luna ianuarie 2016 a fost demarat un proces care urmeaza sa determine daca din punct de vedere juridic lui Ted Cruz ar trebui sa i se interzica sa candideze din cauza faptului ca nu este nascut pe teritoriul Statelor Unite.

Senatorul a renuntat oficial la cetatenia canadiana in anul 2014 si este cetatean american de la nastere.

La data nasterii sale, parintii Eleanor Elizabeth (Darragh) Wilson, americanca, si cubanezul la acea data Rafael Bienvenido Cruz traiau de trei ani in Calgary, unde aveau o firma de forare dupa petrol. Tatal lui Cruz a renuntat la cetatenia cubaneza in 1973, devenind canadian, dupa care a renuntat si la aceasta cetatenie in anul 2005, devenind american.

Daca se va ajunge la o disputa privind dreptul lui Cruz de a putea fi presedinte al Statelor Unite, dat fiind faptul ca nu este nascut in aceasta tara, Curtea Suprema ar urma sa decida. Subiectul a fost discutat intens in prima jumatate a lunii ianuarie, dupa cum relateaza Los Angeles Times, The Guardian, Washington Post si Bloomberg. Unii experti legali sustin ca senatorul nu ar trebui sa isi faca griji din aceasta privinta.

Printre cei care au tras un semnal de alarma a fost chiar contracandidatul sau Donald Trump, acelasi care a sustinut teoria conspiratiei cum ca Barack Obama nu ar fi nascut in Hawaii, ci in Kenya, unde isi are originea tatal sau.

Care sunt politicile lui Ted Cruz?

Cruz este anti-avort, sustine pedeapsa cu moartea si se opune cu fermitate salariului minim. Senatorul planuieste sa impuna noi legi prin care schimbarile climatice sa fie considerate in mod oficial ceva fictiv.

De asemenea, este impotriva asistentei medicale gratuite, respectiv reformei Obamacare, care este menita sa le asigure cetatenilor americani tratament medical indiferent de averea si veniturile lor.

In plus, Cruz este pentru detinerea de arme si impotriva oricarei forme de control. Senatorul chiar s-a folosit de o pusca semiautomata pentru a "gati" bacon crocant, dupa ce a tras cu arma.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ted Cruz alegeri SUA, #Ted Cruz Trump republicani, #alegeri primari republicani, #Ted Cruz candidat alegeri prezidentiale, #Ted Cruz republican alegeri , #alegeri SUA