Alegeri in SUA: Care este cea mai buna varianta pentru Romania?

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 23:55
5980 citiri

Rezultatul alegerilor prezidentiale din Statele Unite ale Americii nu va influenta relatia acestei tari cu Romania, atat varianta ramanerii lui Barack Obama la Casa Alba cat si cea a victoriei lui Mitt Romney fiind "un rezultat foarte bun", iar liniile mari de politica externa ale Romaniei s-ar mentine.

Totodata, ambii candidati pretuiesc parteneriatul pe care il au SUA cu Romania si nu s-ar schimba ceva care sa defavorizeze tara nostra. Cu toate acestea, de-a lungul istoriei, democratii au fost "ceva mai deschisi" cu tarile din estul Europei.

Alegeri in SUA: Obama vs. Romney - ambii candidati, increzatori in victorie

Consilierul prezidential pe probleme de Afaceri Strategice, Securitate si Politica Externa, Iulian Chifu, considera ca "oricare din candidati ar castiga, pentru Romania este un rezultat foarte bun, pentru ca diferenta in materie de politica externa, securitate si aparare e facuta de un intreg establishment in SUA, care este bipartizan din start".

"Evident ca exista nuante intre cei doi, abordari distincte intre cei doi, dar nu un impact care sa ne afecteze in mod direct. Pe noi ne afecteaza in mod direct evolutiile de acasa, adica modul in care privim noi angajamentele fata de NATO (...) si de asemenea conteaza foarte mult modul in care ne privim statul de drept, cum ne alegem procurorii generali.

Mesajele au fost foarte clare din partea Departamentului de Stat al SUA si acest lucru este cel mai important, nu atat care dintre cei doi candidati vine la conducerea SUA sau ramane, in functie de alegere", a explicat Iulian Chifu, pentru Ziare.com.

Cum ar putea aparea problemele cu Statele Unite ale Americii

Acesta nu crede ca politica interna din Romania ar putea fi influentata de victoria vreunuia dintre candidati, mentionand ca relatia Romaniei cu SUA e definita de parteneriatul strategic, de amplasarea scutului antiracheta sau de existenta unor facilitati militare comune.

Alegeri in SUA: Cristian Diaconescu - Si daca nu castiga Obama...

"In momentul in care modul nostru de raportare la realitatile de la noi si la angajamentele luate la intrarea in UE si in NATO sunt contrare (...), fireste ca o sa avem probleme in relatia bilaterala cu SUA, dar nu numai, ci in relatia cu Uniunea Europeana, in relatia cu statele civilizate in general. Diferente exista, dar sunt diferente de nuanta - daca vine un presedinte republican, de principiu este mai angajat in Europa Centrala si de Est", a subliniat consilierul prezidential.

Care sunt lucrurile mai importante decat alegerea presedintelui SUA

Iulian Chifu sustine ca, "pana la urma, si activitatea presedintelui american influenteaza intr-o masura limitata politica Statelor Unite, inclusiv cea externa".

"Sa nu uitam ca exista si va exista in continuare, chiar daca ramane Barack Obama, o majoritate republicana in Camera Reprezentantilor, asa cum, in cazul celalalt, va exista cel mai probabil o majoritate democrata in Senat. Si astea sunt realitatile care joaca cu adevarat un rol important.

Ca alegerile de fapt nu inseamna numai alegerea de presedinte, se aleg toate locurile din Camera Reprezentantilor si eu cred ca alegerea asta este mai importanta (...), mai mult chiar decat alegerea presedintilor, care este foarte vizibila, foarte mediatizata", a conchis consilierul prezidential.

Alegeri in SUA: Cu cine tin celelalte tari?

Teodor Baconschi, fostul ministru de Externe in Guvernul Emil Boc, in perioada 23 decembrie 2009 - 23 ianuarie 2012, este de parere ca, indiferent cine castiga alegerile americane, "e previzibil faptul ca liniile mari de politica externa se vor mentine, asa incat, indiferent de rezultat, continutul politic si angajamentul strategic al Statelor Unite, din parteneriatul pe care il avem la nivel bilateral, va ramane pe aceleasi coordonate".

Totodata, fostul ministru de Externe considera ca nu e de anticipat o schimbare dramatica in directiile majore ale Departamentului de Stat, indiferent de cine va fi titularul mandatului prezidential.

Democratii din SUA, "mai la dreapta" decat stanga europeana

"Onest vorbind, si democratii din SUA sunt mai la dreapta decat stanga europeana, asa incat nu vad sa aiba un impact asupra configuratiei politice interne din Romania victoria lui Obama sau victoria lui Mitt Romney. Important este ca politica externa a Statelor Unite se mentine pe coordonatele stiute, n-avem niciun motiv sa credem ca programe precum scutul antiracheta vor fi modificate", a precizat Teodor Baconschi, pentru Ziare.com.

Acesta a marturisit ca a constatat ca diferite sondaje in state membre UE arata o preferinta a opiniei publice europene pentru Barack Obama, dar ca asta nu are cum sa influenteze rezultatul final al cursei.

"Imi explic prin entuziasmul cu care europenii au privit acum patru ani victoria lui Barack Obama si e o anumita traditie democrat-iluminista europeana care a celebrat valoarea simbolica a faptului ca pentru prima data la Casa Alba vine un presedinte de culoare", a explicat Teodor Baconschi simpatia europenilor pentru actualul presedinte american.

Alegeri in SUA: Martin Schulz: Daca Europa ar vota, ar fi cu Obama

Petre Roman, fostul ministru de Externe in Guvernul Mugur Isarescu, in perioada 22 decembrie 1999 - 28 decembrie 2000, crede ca, "indiferent ca ramane Obama sau vine Mitt Romney, atat unul cat si celalalt in mod sigur pretuiesc acest parteneriat cu Romania, adica nu cred ca s-ar schimba ceva care sa defavorizeze Romania".

"Noi am asistat la episodul acela legat de demiterea lui Traian Basescu, insa episodul ala in fond trebuia sa ne lumineze asupra unui lucru clar - pentru SUA, indiferent cine conduce Romania, trebuie sa asigure in Romania stabilitate politica si in felul acesta parteneriatul sa nu aiba in niciun fel de suferit", a spus actualul liberal, pentru Ziare.com.

Acesta a subliniat ca nici USL si nici Traian Basescu "nu-si pot permite, nu-si pot nici macar imagina sa subrezeasca in vreun fel aceasta relatie cu SUA, care e o relatie de protejare, de aparare a suveranitatii".

Europa, simpatie pro-Obama

In plus, Petre Roman arata ca, la nivel european, simpatiile sunt pentru Obama, deoarece Mitt Romney "a dat sentimentul ca in materie de politica externa ar avea o filosofie mai apropiata de cea care a fost a lui George W. Bush, in sensul ca SUA ar fi tentate sa intervina mai direct in desfasurarea unor evenimente internationale, in timp ce Obama a fost mai prudent".

Nu in ultimul rand, considera fostul premier, europenii il percep pe Obama mult mai mult ca pe un partener, in timp ce pe Mitt Romney deocamdata il percep "ca pe un aliat, fara indoiala, dar un aliat care gandeste un pic unilateral, dar nu in contextul marilor aliante ale comunitatii internationale".

Democratii, "ceva mai deschisi pentru o colaborare cu tarile din estul Europei"

Senatorul PNL pentru diaspora, Raymond Luca, a declarat, pentru Ziare.com, ca, in ceea priveste Romania, "din punct de vedere istoric, legat de cum s-au comportat presedintii republicani sau democrati fata de Romania pana acum, in general democratii au fost ceva mai deschisi, pentru o colaborare cu tarile din estul Europei, decat au fost republicanii".

"In general, republicanii sunt mai concentrati pe politici interne, politici economice si mai putin pe relatii externe. Dar, pe de alta parte, Romania este membra NATO, in Romania exista scutul antiracheta, exista obiective militare comune, importante, strategice, si asta este intr-adevar si o preocupare de baza si a republicanilor in ceea ce priveste strategiile de ordin politico-militar.

Nu e atat de important pentru Romania cine castiga - Obama sau Romney -, pentru ca din punct de vedere al administratiei americane, fie ea democrata sau republicana, Romania va avea cam aceeasi pozitie in strategia respectiva", a subliniat Raymond Luca.

Mitt Romney, varianta mai buna pentru romanii din SUA

Acesta este senator in Colegiul 2, in care sunt inclusi romanii cu domiciliul in tarile din afara Europei. In prezent, nominalizarea USL pentru acest colegiu este vicepresedintele PSD Diaspora Adrian Anghel, deoarece Luca a ales sa nu mai candideze. Raymond Luca a afirmat ca motivul il reprezinta acela ca sotia si fiica sa locuiesc in SUA, in timp ce parlamentarul ajunge acolo doar in timpul vacantelor.

"Motivele mele nu sunt atat de natura politica, sunt de ordin personal. (...) Eu am dus o viata foarte intensa in Romania, n-am suferit de singuratate, dar in America cand esti singur, sa stii ca esti foarte singur. E dureros sa-ti petreci weekend-urile singur, e dureros sa-ti petreci sarbatorile nationale singur", a explicat senatorul motivele pentru care nu mai candideaza pentru un nou mandat, la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Nu in ultimul rand, acesta a precizat ca rezultatul care il avantajeaza cel mai mult la alegerile prezidentiale din SUA este Mitt Romney.

"Spre deosebire de alti colegi de-ai mei, eu sunt mai interesat decat oricare altul, pentru ca eu pe 21 decembrie plec inapoi in Statele Unite si incepand din ianuarie trebuie sa ma ocup sa-mi gasesc o slujba. Din punctul asta de vedere, cred eu ca varianta cea mai buna pentru mine este Mitt Romney. De asemenea, cercul meu de prieteni romano-americani, cu foarte putine exceptii, sunt cu totii favorabili lui Mitt Romney si vor vota Mitt Romney, daca n-au votat deja", a mai spus Raymond Luca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#alegeri prezidentiale SUA Romania, #Iulian Chifu alegeri prezidentiale SUA, #Teodor Baconschi alegeri prezidentiale SUA, #alegeri SUA influenta Romania, #Barack Obama Romania, #Mitt Romney Romania , #alegeri SUA
Comentarii
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
Cea mai bună variantă pentru România este să dea ciuma bubonică în
Poza rautzu
rautzu
rank 5
"cea mai buna varianta pentru Romania?"