Alegeri in SUA: Este vremea sa se renunte la cautarea liderilor mari

Duminica, 06 Martie 2016, ora 14:38
6457 citiri
Alegeri in SUA: Este vremea sa se renunte la cautarea liderilor mari
Foto: Facebook/ White House

De la Napoleon la Donald Trump, a fost totdeauna tentant sa li se ofere putere celor care pareau extraordinari. Insa a fost de asemenea si o greseala.

In perioada de dupa Razboiul Rece, cand democratia se raspandea precum incendiile de vegetatie, iar sistemul politic si economic al Americii parea un model atractiv, multi oameni inteligenti au crezut ca zilele tiranilor, dictatorilor, potentatilor si ale altor lideri autoritari erau numarate, scrie Stephen M. Walt, intr-un articol pentru Foreign Policy.

Acestia au crezut ca vocea poporului va fi tot mai puternica, tot mai multe tari vor instaura institutii reprezentative, vor adopta economii de piata si vor proteja drepturile omului si vom trai fericiti pana la adanci batraneti.

Lumea, mai periculoasa in 2016: Pacea, la mana Statului Islamic, Putin, Kim Jong Un si Donald Trump

Asemenea notiuni par mai degraba ciudate astazi, cel putin. Una dintre tendintele puternice din politica mondiala contemporana este reprezentata de oamenii care cred ca avem cu adevarat nevoie de lideri mareti. In locul construirii de institutii eficiente si de intarirea valorilor liberale, oamenii se grabesc sa sustina un lider mare care sa ii scoata din intuneric si sa ii duca spre un viitor luminos si glorios.

Spre exemplu, in China, puternicul si dinamicul Xi Jinping si-a consolidat puterea intr-o masura nemaivazuta de la Mao Zedong, sustine autorul, care considera ca liderul de la Beijing pare inclinat sa-si construiasca propriul cult al personalitatii.

La fel, presedintele turc Recep Erdogan pare sa creada ca doar el stie ceea ce este bine pentru turci si pare sa caute metode prin care sa-si consolideze controlul personal. Egiptul a revenit la o conducere militara dupa un scurt experiment de democratie, iar presedintele Abdel el Sisi le spune egiptenilor sa nu asculte de nimeni decat de el.

In Rusia, Vladimir Putin, se bucura in continuare de cote inalte de popularitate in Moscova, iar Viktor Orban in Ungaria si noul guvern de dreapta din Polonia prezinta puternice tendinte autoritare.

Trump si modelul liderului mare american

Intre timp, in Statele Unite, un magnat vulgar cu un fler pentru relatii publice marseaza in mod constant catre nominalizarea republicanilor pentru Casa Alba, bazandu-se pe o platforma de xenofobie bombastica si pe promisiunea ca "va face America din noua mare", noteaza autorul, referindu-se la Donald Trump.

Acesta nu a explicat deocamdata cum va face acest lucru, insa multi alegatori par dispusi sa creada ca provocarile complexe de astazi pot fi rezolvate doar prin vorbe goale, sustine Walt. Cum se explica insa credinta resurgenta ca tot ce are nevoie o tara este un lider puternic si vizionar care sa-si conduca poporul sau catre un nou si luminos viitor?

Ridica-te Gigi, Trump a castigat in America

Autorul da o serie de exemple din societatea americana, prin care sustine ca multe institutii moderne sunt conduse in cea mai mare parte in linii autoritare, chiar si in societatile cu grad inalt de democratie. Acesta considera ca nu este surprinzator ca multi oameni puternici sunt atrasi, in politica, de modelul dat de alti oameni puternici, care sunt bogati si faimosi pentru ca sunt buni la dat ordine si la a-i face pe ceilalti sa le urmeze.

"Serios, oricare ar fi aptitudinile lor politice, poate cineva sa admire un fustangiu nedisciplinat precum Bill Clinton, un neindemanatic insensibil si privilegiat precum George W. Bush sau un oportunist fara scrupule precum Tony Blair? Asculta cineva cum David Cameron si Francois Hollande va umplu cu incredere si cu zel patriotic?

(...) Intre timp, performanta fragila din campanie a lui Hillary Clinton si spectacolul cu clovni reprezentat de sezonul de alegeri primare republicane doar intaresc sentimentul public american ca niciunul dintre acesti oameni nu este sincer, serios, interesat cu adevarat de bunastarea publicului sau nu arata ca ar merita fie admiratie, fie respect. In schimb, ar spune si ar face aproape orice daca ar crede ca asta le-ar aduce alegerea", scrie autorul.

Statul Islamic a fost creat de Barack Obama si Hillary Clinton?

Acesta mai considera ca, in cele din urma, incredintarea sortii marelui lider este tentanta, pentru ca scuteste de povara gandirii de unul singur. Pentru ca o democratie sa functioneze, cetatenii trebuie sa acorde o anumita atentie, sa fie destul de bine informati in legatura cu probleme cheie si sa fie dispusi sa ii faca responsabili pe politicieni atat pentru succese, cat si pentru esecuri.

In schimb, prin punerea sperantelor in marele lider, judecata este lasata la usa si tot ce trebuie sa facem este sa ne incredem in presupusa intelepciune a acestuia si totul va fi bine, scrie Walt.

Cine este Donald Trump si ce vrea el

Ce o asteapta pe Hillary Clinton, daca Donald Trump ajunge presedinte

"Asadar, trebuie sa ridicam mainile si sa ne incredintam soarta unui mare lider care promite soutii miraculoase pentru nemultumirile noastre? Istoria avertizeaza impotriva acestui lucru. Marii lideri tind sa creada ca sunt infailibili si deseori sunt foarte buni sa indeparteze amenintarile pentru conducerea lor si obstacolele pentru autoritatea lor.

(...) Problema cu incredintarea sortii marilor lideri este ca suntem toti oameni si nimeni nu este infailibil, indiferent ce pretinde cultul personlitatii unui lider. Odata cu marea putere vine deseori si mandria excesiva, iar mandria excesiva libera este reteta pentru dezastru", mai noteaza autorul Foreign Policy.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#alegeri SUA mari lideri, #alegeri SUA Donald Trump, #Donald Trump mare lider, #Donald Trump candidat republica, #alegeri SUA Hillary Clinton, #alegeri SUA 2016 , #alegeri SUA