Alegeri in SUA: Un miting republican in "Middle America" - Corespondenta din SUA

Autor: Ana Ilie
Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 08:42
3167 citiri
Alegeri in SUA: Un miting republican in "Middle America" - Corespondenta din SUA

Transmite corespondentul Ziare.com din Toledo, Ohio

Cu trei zile inainte de alegerile prezidentiale din SUA, statul Ohio se afla in centrul furtunii. Fiind statul ce poate decide castigatorul Casei Albe, ambii candidati la prezidentiale au luat "la picior" comunitatile mari si mici de pe tot cuprinsul statului.

Nu apar doar Mitt Romney si Barack Obama la intalnirile cu alegatorii. Sambata, cam 100-120 de localnici din Lima, Ohio, se stransesera intr-o sala prea mare pentru ei, pentru a-l asculta pe oaspetele de frunte al orasului, presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner. Lima este un oras cu 38.000 de locuitori, situat in campiile din Ohio, a carui existenta se invarte in jurul unei fabrici de tancuri, aveam sa aflam.

Un lung sir de pancarte infipte in gazon ii conduceau pe cetatenii din Lima (care insista ca numele se pronunta Laima, nu Lima, precum capitala Peru) catre "locul faptei". Un fel de cladire patratoasa si anosta, cu geamuri mari acoperite de afise pro-Romney si Ryan (partenerul acestuia si viitor vicepresedinte in caz de victorie).

Inauntru, o fojgaiala de activisti imbracati in tricouri cu mesaje electorale, care incearca sa "incinga" votantii cu cafea, strigate de lupta si tot soiul de abtibilduri si insigne. Micuta Loretta, de 13 ani, care imparte voluntar fluturasi pro-Romney/Ryan, a primit instructiuni clare de la doamnele mai in varsta sa nu vorbeasca cu presa.

Alti voluntari erau comasati intr-un colt amenajat cu birouri si telefoane fixe, si-si faceau de lucru sunand alegatorii, rand pe rand, pentru a-i convinge sa iasa la vot. Langa ei, la o alta masa, erau asteptati alti voluntari sa se inscrie pentru a face acelasi lucru - sunatul din casa in casa este o treaba luata foarte in serios aici, desi, potrivit chiar unui oficial republican, rata de succes a telefoanelor mobilizatoare este, in cel mai bun caz, de 22%.

Peste tot, tot felul de marfuri de vanzare - de la tricoul OMG (Obama Must Go) la insignele cu fetele celor doi candidati - Romney si Ryan, dar si pancarte la liber pentru toti cei care vor sa si le infiga in fata casei, ca sa le faca in ciuda vecinilor sustinatori ai lui Obama.

Au existat si cazuri de furturi ale pancartelor, infractiuni serioase, chiar daca sunt, cel mai probabil, izvorate din prea multa patima politica, explica directorul de programe de la Toledo News Now, televiziune care livreaza programe, culmea corectitudinii politice!, si CBS (liberal), si Fox (conservator).

Doritori sunt o multime. In fine, o multime din cei 120 de cetateni din Lima prezenti la eveniment.

Unii sunt in scaun cu rotile, altii insotiti de copii, unii in carja, altii la brat cu sotia, ca si cum ar merge la supermarket. Gama de simpatizanti pare larga - dar un portret robot ar putea sintetiza asa: alb, de varsta mijlocie sau in varsta bine, protestant, care a lucrat toata viata in fabricile din Lima si doreste acelasi lucru pentru copiii sai. Sa nu se schimbe nimic, asa cum le promite Romney. Sa nu se inchida fabrica de tancuri, asa cum spera un american trecut de 60 de ani, veteran din Vietnam si vizitator saptamanal al bisericii.

Timp de vreo jumatate de ora, publicul se delecteaza cu muzica country si apa rece servita de gazde. Febrilitatea creste in momentul cand pe geam se observa autobuzul verde de campanie al lui Boehner. Oamenii incep sa aplaude. Pe scena urca un oficial local, republican, care prezinta pe rand candidatii locali la varii functii publice, in alegeri ce se desfasoara concomitent cu cele prezidentiale. Toti incearca sa inceapa discursul cu o gluma si sa ii convinga pe oameni sa mearga la vot. Desi mesajul lor se adreseaza mai mult celor care nu se afla in incapere - acestia sigur merg la vot.

Unul dintre vorbitori indeamna pe fiecare din incapere ca marti, de alegeri, sa mearga la vecinul sau, sa-l suie in masina si sa-l duca la sectia de votare, ca sa se asigure ca si-a facut datoria de cetatean. Izbucnesc aplauze, oamenii sunt de acord cu asa ceva. Un alt candidat aminteste ca toate cele sase alegeri prezidentiale care au picat in data de 6 noiembrie au fost castigate de republicani si crede ca aceasta va fi a saptea.

Dupa ce fiecare din cei trei-patru vorbitori a fcut declaratii cam cinci minute, urca pe scena, in uralele cetatenilor, Boehner. Fiu al statului, acesta le spune oamenilor ce vor sa auda: Romney nu va inchide fabrica de tancuri. Izbucnesc urale. Le spune ca vor avea parte in continuare de visul american. Alte urale. Le arata ca Romney stie, ca om de afaceri, cum se fac banii si cum se creeaza locuri de munca. Urale. Evenimentul s-a incheiat si toata lumea pleaca acasa. In zece minute, in cladire mai raman doar activistii, sa faca curat in sediu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Începe procesul penal istoric al lui Donald Trump, în plină campanie prezidențială: „Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea”
Începe procesul penal istoric al lui Donald Trump, în plină campanie prezidențială: „Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea”
Donald Trump va deveni luni, 15 aprilie, primul fost preşedinte al Statelor Unite chemat să răspundă în faţa justiţiei penale, într-un proces care se va deschide la New York şi care face...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#alegeri prezidentiale SUA, #alegeri SUA, #republicani SUA , #alegeri SUA