Ce impact va avea votul americanilor asupra parteneriatului strategic dintre Romania si Statele Unite?

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 22:11
13747 citiri
Ce impact va avea votul americanilor asupra parteneriatului strategic dintre Romania si Statele Unite?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Alegerile intermediare din SUA care se vor desfasura pe 6 noiembrie vor avea efecte importante si asupra sistemului politic din Romania.

Incepand cu vizita la Bucuresti a lui Bill Clinton (foto) din 1997, care a avut loc in mandatul presedintelui Emil Constantinescu, Romania dezvolta un parteneriat strategic cu SUA care a avut ca efect integrarea tarii noastre in NATO, aderarea la Uniunea Europeana si dezvoltarea unor relatii speciale cu Statele Unite pe trei nivele - politic, militar si economic.

Aceasta apropiere a dus la o sensibilitate extrema a liderilor politici de la Bucuresti la pozitiile SUA, fiecare dintre ei incercand din rasputeri sa intre in gratiile administratiei de la Casa Alba, oricare ar fi fost aceea.

Sa amintim episodul ridicol cu calatoria lui Liviu Dragnea, liderul PSD, si Sorin Grindeanu, premierul de atunci, la Washington, in ianuarie 2017, unde au cumparat "bilete" la un pret piperat pentru a participa la o cina festiva data in onoarea lui Donald Trump, noul presedinte al SUA.

Romanii privesc SUA ca pe un prieten pe care se pot baza in orice situatie

Reprezentantii Guvernului Romaniei, sefii principalelor partide se raporteaza la mesajele trimise de Departamentul de Stat (echivalentul Ministerului Afacerilor Externe de la noi) si de ambasadorul SUA la Bucuresti, pozitie detinuta acum de Hans Klemm.

Intregul parteneriat strategic, succesul sau, se bazeaza pe increderea de care se bucura SUA in randul romanilor.

"Este tara cu care Romania trebuie sa aiba cea mai stransa relatie", considera peste 37% dintre cetatenii romani, pe locul doi fiind Germania cu o sustinere de 25%, se arata intr-un studiu publicat saptamana trecuta de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde.

Din aceste motive, alegerile intermediare din SUA vor avea un impact important si la Bucuresti.

Liviu Dragnea este fascinat de Trump si i-a adaptat campania electorala la Romania

Donald Trump a castigat cursa pentru Casa Alba la inceputul lunii noiembrie 2016, folosind un discurs populist, puternic nationalist, fundamentat pe sloganul: Make America Great Again!

Popularitatea sa in randul conservatorilor americani, faptul ca a reusit sa castige alegerile folosind un discurs anti-imigratie, misogin si cu accente rasiste a reprezentat o mare victorie si o inspiratie pentru curentul populist din intreaga lume.

La mai putin de o luna, Liviu Dragnea, aflat in fruntea PSD, castiga si el alegerile din Romania folosind tehnici de campanie a la Donald Trump. Sa ne amintim de strategia de raspandire de informatii false, cel mai socant exemplu fiind "Ciolos, copilul lui Soros".

De altfel, consilierii israelieni, angajati de PSD in campania electorala, au colaborat cu Roger Stone si cu Paul Manafort, strategii de campanie ai lui Donald Trump.

Celebrul Roger Stone, astazi cercetat de investigatorul Congresului Robert Mueller pentru implicare in "afacerea furtului de mailuri din serverele Partidului Democrat", face, la cateva luni dupa ce PSD a castigat alegerile, o vizita in Romania.

Victoria PSD din 2016 a avut la baza acelasi concept dezvoltat pentru campania electorala a lui Donald Trump. Social-democratii au apelat la strategii politici republicani sau la asociatii acestora inca din 1996, Iliescu fiind consiliat de ei la scrutinul din acel an, pierdut in fata lui Emil Constantinescu.

Relatia SUA-Romania a stagnat de la venirea lui Trump la Casa Alba

In acest context, venirea lui Donald Trump la Casa Alba a insemnat o schimbare majora in ce priveste relatia cu Romania. Aceasta nu s-a deteriorat, dar a stagnat.

Se poate spune ca a supravietuit in urma deciziei presedintelui Klaus Iohannis, sustinuta de intreaga clasa politica, de a aloca doua procente din PIB pentru inzestrarea armatei, procent cerut de Trump fiecarui membru NATO, motiv de disputa in interiorul aliantei.

Relatia SUA-Romania in era Trump a suferit o modificare importanta, a devenit una exclusiv tranzactionala.

Mesajele de sustinere a luptei impotriva coruptiei s-au rarit, desi acest obiectiv politic, un pilon al valorilor democratice promovate de Departamentul de Stat, nu a slabit, fiind promovat in continuare de multi oameni politici si diplomati americani, dar cumva pe cont propriu. Lupta cu coruptia nu s-a aflat niciodata in zona de interes a presedintelui Donald Trump.

Scena parteneriatului strategic a fost ocupata, mai degraba, de o politica tranzactionala decat de una principiala.

O victorie a democratilor ar aduce o schimbare in ce priveste abordarea relatiei speciale dintre SUA si Romania

O victorie a Partidului Democrat in alegeri si recastigarea Camerei Reprezentantilor va schimba acest mod de abordare.

Democratii vor putea trimite scrisori oficiale Guvernului Romaniei, vor gasi aliati si in Partidul Republican, dar si in Departamentul de Stat pentru a relansa acea politica a principiilor atat de necesara intr-o regiune cazuta prada populismului.

John McCain a fost un senator republican apropiat de Romania. Ultimul sau mesaj inainte de a muri a fost unul catre Guvernul Romaniei caruia ii cerea sa nu stopeze lupta cu coruptia - Foto: Hepta.ro

Scrisoarea trimisa de senatorul republican John McCain si de senatorul democrat Cristopher Murphy catre Guvernul Romaniei, o scrisoare la care doamna Dancila n-a catadicsit sa raspunda nici pana in ziua de azi, reprezinta un model de lucru si de presiune pe care Congresul american il poate folosi asupra unui regim politic care a luat-o razna.

"Va scriem astazi despre lupta in curs de desfasurare a Romaniei impotriva coruptiei. Ca sustinatori puternici ai relatiei dintre SUA si Romania, am remarcat cu regret ca presedintele Klaus Iohannis a fost obligat recent prin decizia unei instante sa o demita pe Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Desi procedura judiciara este o problema interna, cerem Guvernului Romaniei sa nu dea inapoi in lupta importanta impotriva coruptiei", se arata in scrisoarea care reprezinta ultima actiune politica a senatorului american John McCain inainte de decesul acestuia.

Ce modificari va suferi parteneriatul strategic dintre Romania si SUA daca democratii reusesc sa castige Camera Reprezentantilor

1. Partidul Democrat va incerca sa refaca relatia deteriorata de Donald Trump cu NATO si Uniunea Europeana, ceea ce va duce si la implicarea Romaniei in acest dialog.

2. Reprezentantii acestui partid vor incerca sa limiteze raspandirea populismului si a nationalismului in estul Europei, incercand sa tina Kremlinul la distanta. E de asteptat ca mesajele critice la adresa regimului PSD sa se inteteasca.

3. Ambasadorul Hans Klemm va putea sa semnaleze o prezenta mai accentuata a Departamentului de Stat in regiune, iar mesaje asemanatoare cu cel de azi sa apara mai des.

"Nu m-as fi asteptat ca lupta anticoruptie sa fie slabita, asa cum s-a intamplat recent, ca independenta Justitiei sa fie amenintata, ca va exista un risc si mai mare ca selectarea procurorilor sa fie din nou politizata. E ceva ce nu as fi prezis in urma cu trei ani", a scris ambasadorul Klemm pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA cu ocazia comemorarii a trei ani de la tragedia petrecuta in clubul Colectiv.

Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucuresti, continua sa transmita mesaje de sustinere a opiniei publice din Romania, care considera coruptia un obstacol in dezvoltarea tarii - Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

4. O implicare mai accentuata a reprezentantilor democrati ar putea duce la un sprijin mai vizibil al actualei Opozitii.

5. Va aparea si o schimbare de atitudine a lui Donald Trump care, pentru a supravietui la Casa Alba si pentru a avea sansa unui nou mandat, va cauta si el sa-si schimbe abordarea in ce priveste Uniunea Europeana si NATO, cu efecte si asupra Romaniei.

Alegerile din 6 noiembrie vor reprezenta un prim referendum in cea mai puternica democratie din lume in ce priveste confruntarea dintre cele doua tendinte ce sfasaie lumea occidentala, liberalism si iliberalism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Donald Trump alegeri SUA, #parteneriat strategic SUA Romania, #Partidul Democrat alegeri, #Hans Klemm anticoruptie , #alegeri SUA
Comentarii
Poza John Doe 5430
John Doe 5430
rank 5
Nu stiu ce impact va avea asupra RO alegerile din USA dar , eu voi
Poza Carrandash
Carrandash
rank 1