Impactul lui Trump asupra alegerilor din SUA: O lupta pentru convingeri, nu pentru fapte

Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 15:29
3355 citiri
Impactul lui Trump asupra alegerilor din SUA: O lupta pentru convingeri, nu pentru fapte
Foto: Arhiva Pixabay

Donald Trump a transformat alegerile intermediare din SUA intr-un barometru privind politica sa. Indiferent de rezultat, e clar ca Trump a schimbat deja pe termen lung America.

Exista pariuri pe care, de fapt, n-ai vrea sa le castigi. Dupa un an in care am strabatut Statele Unite ca reporter, in timpul campaniei electorale pentru sefia Casei Albe, prognozele mele dinaintea alegerilor din SUA se deosebeau clar de opinia predominanta. La vremea aceea imi era limpede ca Donald Trump are sanse bune sa ajunga la Casa Alba. Si a facut-o. Iar eu am castigat o sticla de Bourbon.

Prieten si dusman

Doi ani mai tarziu, au loc din nou alegeri in Statele Unite. Nu este, ce-i drept, ales un nou presedinte, ci sunt nominalizati deputatii regionali pentru cele doua camere ale Congresului.

Insa in America lui Donald Trump nu exista nimic pe scena politica, fara a avea o legatura cu persoana sa. S-a implicat masiv in campania electorala, iar in ultimele saptamani a lucrat si mai intens la agenda sa - agenda care imparte lumea in prieteni si dusmani. De pilda mobilizand la granita cu Mexicul mai multi soldati decat sunt stationati in Irak.

Astfel, Trump le face viata usoara adversarilor sai. Stilul sau agresiv, tiranic, exagerarile si minciunile sale provoaca, iar tintele atacate nu intarzie sa-i dea replica. Toate acestea il mentin pe el in centrul atentiei si ii impiedica pe democrati sa se concentreze asupra lor insisi si asupra reformarii partidului, in ce priveste programul si liderii sai politici.

In timp ce se inflameaza din cauza fiecarui mesaj lansat de Trump pe Twitter, democratii pierd ocazia de a-si forma un candidat care, cu charisma si un program electoral potrivit, sa-l poata impiedica pe Trump, in doi ani de zile, sa mai obtina inca un mandat.

Este extrem de periculos intr-un sistem bipartinic, care polarizeaza din start, un sistem in care nimeni nu e dependent de aliante ce obliga, intr-o oarecare masura, la compromisuri. Este daunator pentru democrati ca taberele sa fie atat de scindate incat nici nu mai asculta una ce zice cealalta. Si uneori recunosc ca tabara adversa ar putea avea dreptate.

Fara dispute pentru un argument mai bun

Dar cea mai mare problema pe care Trump i-o lasa mostenire tarii sale este distrugerea capacitatii de a lupta cu argumente, nu pentru convingeri. Fiindca maestrul mesajelor pe Twitter si al escaladarilor tocmai lucrul acesta l-a obtinut: oamenii vor sa creada ce spune el.

Vor sa creada ca el va face America din nou mareata. Vor sa creada ca un presedinte puternic tine piept provocarilor acestei lumi complexe si globalizate si le rezolva problemele.

A crede nu inseamna a sti. Faptele, deosebirea adevarului de minciuna isi pierd tot mai mult din insemnatate. Acesta este tristul adevar dupa un an de lupta electorala si doi ani la Casa Alba.

Chiar daca "ecourile" lui Trump de pe Facebook sau Fox-News s-ar spulbera intr-o zi si pana si cel mai mare fan al sau ar recunoaste ca presedintele a mintit, n-ar mai avea niciun efect. Fiindca faptele nu mai conteaza. Aceasta este problema SUA.

Daca aflarea adevarului si insemnatatea faptelor nu mai joaca niciun rol, iar minciunile sunt doar niste delicte cavaleresti, formarea unei opinii democratice nu mai este posibila.

In cele din urma, toate acestea inseamna o subminare a fundamentului perceptiei noastre privind statul si democratia si faptul ca autocratii nu numai ca preiau puterea, dar si-o si asigura pe termen lung.

Ines Pohl

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#alegeri SUA Trump Senat , #alegeri SUA