Prima dezbatere Obama-Romney: Despre neveste si economia americana (Video)

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 08:58
4296 citiri
Prima dezbatere Obama-Romney: Despre neveste si economia americana (Video)
Foto: CNN

Prima dezbatere televizata dintre Barack Obama si Mitt Romney, cei doi candidati la presedintia americana, a inceput, asa cum era elegant si firesc, cu o strangere de mana a celor doi.

Presedintele in exercitiu, imbracat intr-un costum albastru inchis, cu o cravata albastru deschis - culoarea democratilor pe care ii reprezinta - a luat cuvantul primul, in deschiderea dezbaterii.

Obama i-a urat sotiei sale, Michelle, aniversare fericita, cu ocazia implinirii a 20 de ani de casnicie, chiar in ziua dezbaterii. "Sper ca anul viitor sa nu mai sarbatorim aniversarea casniciei noastre in fata a 40 de milioane de oameni", a glumit seful Casei Albe, citat de Associated Press.

Fostul guvernator al statului Massachusetts, Mitt Romney, care a purtat un costum de culoarea albastru-inchis si o cravata de rosie cu dungi, si-a inceput si el cuvantarea adresandu-i-se sotiei: "Sunt sigur ca acesta este cel mai romantic loc pe care ti-l poti imagina, aici, cu mine".

Apoi, dezbaterea s-a aprins, iar CBS News remarca faptul ca s-a axat in special pe problemele economice.

Presedintele democrat in exercitiu, vizibil tensionat, a reluat stilul discursurilor sale electorale, cu scopul de a oferi asigurari ca planul fostului guvernator republican al statului Massachusetts (nord-est) va adanci deficitul cu aproximativ 5.000 de miliarde de dolari, un lucru dezmintit insistent de catre Romney.

Moderator de dezbatere politica - Probabil, cel mai greu job din lume (Video)

La randul sau, Romney a declarat ca economia americana a urmat o "cale nu prea reusita" inca de la inceputul mandatului lui Obama, in ianuarie 2009, afirmand ca clasa medie a fost "zdrobita", reluand cuvintele spuse recent de catre vicepresedintele Joe Biden, ironizat de catre republicani din aceasta cauza.

"Presedintele are o viziune foarte similara celei pe care o urma atunci cand a candidat acum patru ani, a unui Guvern mai important, cu mai multe cheltuieli, impozite, reglementari", a dat asigurari candidatul republican.

Nu au lipsit nici atacurile, dar acestea nu au adus nimic nou, temele fiind aceleasi ca in campania electorala. Romney l-a acuzat pe presedinte de atacuri "inexacte" cu privire la proiectul sau si a apreciat ca, "in cazul anumitor legi adoptate in cursul mandatului de presedinte", a observat "reglementari excesive, iar economia a suferit din cauza lor". El a recunoscut, totusi, ca "reglementarea este esentiala".

"Atunci cand am intrat in Biroul Oval, aveam un deficit de peste 1.000 de miliarde care ma astepta. Si stim de unde venea", a atacat, la randul sau, Obama, care nu a mentionat numele predecesorului sau republican George W. Bush, ci "doua razboaie platite pe credit (si) doua dispozitive de cadouri fiscale care nu erau finantate".

Reforma asigurarilor de sanatate a incins iarasi spiritele, cand Romney a repetat dorinta sa de a abroga pachetul promulgat in 2010 de presedintele democrat.

Mitt Romney, ultimul discurs inaintea primei dezbateri cu Obama

"Ironia face ca am vazut acest model functionand intr-adevar bine in Massachusetts", stat unde Romney a fost guvernator in perioada 2003-2007, i-a replicat Obama care l-a atacat si el pe rivalul sau din cauza lipsei de detalii oferite americanilor in legatura cu proiectele sale.

"Acum spune ca va inlocui Obamacare si da asigurari ca toate lucrurile bune pe care le contine vor fi pastrate, ca nu trebuie sa ne facem griji", a atras atentia Barack Obama.

"Americanii trebuie sa se intrebe daca nu cumva motivul pentru care Romney pastreaza secretul asupra tuturor proiectelor sale este ca acestea sunt prea bune?!", s-a intrebat retoric presedintele Obama.

La dezbaterea de miercuri din Denver (Colorado), Obama s-a prezentat cu un usor avans in sondaje, mai pronuntat in anumite state-cheie, care ar putea conta in ziua scrutinului.

Dupa dezbatere, insa, analistii au apreciat ca Romney ar fi fost castigatorul. O prima confruntare lipsita de energie, in care candidatul republican a fost mai agresiv, probabil sub presiunea asteptarilor mari pe care alegatorii sai le aveau de la fostul guvernator de Massachusetts dupa seria de gafe din ultima perioada, in fata unui presedinte care s-a ferit sa isi atace contracandidatul, asa cum multi anticipau, increzator probabil in avansul luat in sondaje, comenteaza The Washington Post.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Obama Romney prima dezbatere, #economie dezbatere Romney Obama , #alegeri SUA
Comentarii