Strategii opuse pentru alegerile din SUA: Relaxatul Obama vs. agresivul Romney

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 10:33
2762 citiri
Strategii opuse pentru alegerile din SUA: Relaxatul Obama vs. agresivul Romney
Foto: politico.com

Cu cateva luni inainte de alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii, incep sa se limpezeasca apele in ceea ce priveste contracandidatul republican al presedintelui democrat Barack Obama.

Mitt Romney este din ce in ce mai aproape de a castiga cursa cu principalul sau rival la nominalizarea republicana, Rick Santorum.

Insa Romney nu se bucura de aceeasi popularitate precum actualul lider de la Casa Alba, lucru scos in evidenta si de o analiza Chicago Tribune.

In plus, cei doi au strategii de campanie total diferite. Spre deosebire de Obama, republicanul nu a permis, spre exemplu, apropierea fotografilor la mai putin de 45 de metri de el, in timpul unui discurs de miercuri, al Societatii Americane a Editorilor de Stiri.

Jurnalistii au protestat, observand ca presedintele Barack Obama a vorbit, marti, in fata aceleiasi adunari, in acelasi loc, permitand fotografilor sa se apropie la numai cativa metri de el.

Aceasta alaturare - imaginea apropiata a lui Obama si cea din fundal a lui Romney - pare semnalul de debut pentru campania prezidentiala. Asta pentru ca toata lumea, poate cu exceptia celuilalt combatant republican, Rick Santorum, crede ca victoriile lui Romney de marti au facut nominalizarea sa aproape sigura, insemnand ca aceasta saptamana este incepetul neoficial al cursei pentru alegerile din toamna.

Cursa pentru presedintia SUA: Victorie zdrobitoare a lui Romney

Mitt Romney a castigat alegerile primare din trei state, Maryland, Washington D.C. si Wisconsin, marti.

Fostul guvernator de Massachusetts, Romney, si-a sarbatorit tripla victorie in Milwaukee, in statul Wisconsin, in mijlocul sustinatorilor.

Obama - relaxat si glumet, Romney - arogant si nesigur

Cele doua discursuri din fata jurnalistilor ale celor doi principali candidati la presedintia SUA, din toamna, Barack Obama si Mitt Romney, desfasurate in zile succesive, au reprezentat o avanpremiera a stilurilor de campanie diferite.

Obama a vorbit timp de exact o ora, fiind destul de relaxat si facand glume despre campania lui Romney si despre momentul in care discutia sa privata cu presedintele rus, Dmitri Medvedev, a fost surprinsa de microfoanale deschise.

De partea cealalta, Romney a tinut un discurs de jumatate de ora, citind un atac aspru la adresa liderului de la Casa Alba, de pe un prompter, iar atunci cand au urmat intrebarile, a continuat sa se refere la nevoile corporative ale Americii.

Contracandidatul presedintelui american a vorbit despre "deficit de mii de miliarde de dolari, cea mai mare crestere a taxelor din istorie, sfarsitul sistemului medical asa cum il stim".

In plus, candidatul republican a dat raspunsuri neconforme cu intrebarile care i-au fost puse, mare parte in legatura cu discursurile lui Obama, cu campania acestuia si diferenta din sondajele dinainte de inceperea campaniei prezidentiale.

Insistand pe problemele legate de industrie sau economie, Romney a aratat ca este constient de stilul sau deficitar, deoarece a incheiat exprimandu-si dorinta ca, in noiembrie, "alegerea noastra nu va fi cea a partidului sau a personalitatii".

Cel mai recent sondaj de opinie arata ca Obama are un avantaj de doar patru puncte in fata lui Romney - 49% versus 45%.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri prezidentiale SUA, #comparatie Obama Romney, #candidati alegeri prezidentiale SUA, #campanie prezidentiala Mitt Romney , #alegeri SUA