Acord istoric de pace dupa 52 de ani de razboi civil

Joi, 25 August 2016, ora 07:56
6167 citiri
Acord istoric de pace dupa 52 de ani de razboi civil
Foto: Arhiva Hepta.ro

Dupa 52 de ani de razboi civil, guvernul columbian si gherilele marxiste FARC (Fortele Armate Revolutionare din Columbia) au incheiat, miercuri, in Cuba, un acord de pace considerat istoric.

"Am ajuns la un acord de pace final, integral si definitiv privind totalitatea punctelor de pe agenda" discutiilor desfasurate incepand din noiembrie 2012 la Havana, capitala Cubei, tara care impreuna cu Norvegia a mediat intre cele doua parti, a anuntat diplomatul cubanez Rodolfo Benitez.

Cu putin timp inaintea acestui anunt, liderul suprem al FARC, Timoleon Jimenez, a declarat si el ca s-a ajuns la o intelegere cu Guvernul de la Bogota, condus de Juan Manuel Santos, transmite AFP.

Acordul va fi supus unui referendum in saptamanile urmatoare.

Conform documentului semnat, rebelii FARC vor trebui sa dezvaluie numarul total al combatantilor (estimat de autoritati la circa 7.000) si sa-i reuneasca pentru a-i dezarma, iar incetarea focului va fi monitorizata de un mecanism tripartit din care vor face parte guvernul columbian, FARC si misiunea ONU.

Dezarmarea rebelilor trebuie definitivata in sase luni.

Un razboi care dureaza de 50 de ani s-ar putea incheia in 6 luni

In mod simbolic, armele lor vor fi topite pentru a se construi trei monumente. Dupa dezarmarea combatantilor, FARC se va putea transforma in miscare politica.

Cele doua parti au convenit si asupra modului in care vor fi judecati militarii si rebelii acuzati de cele mai grave crime comise in timpul conflictului, precum si asupra amnistiei celor responsabili pentru fapte mai putin grave.

Cei care-si vor marturisi crimele in fata tribunalelor speciale vor putea scapa de inchisoare si vor primi pedepse alternative, in caz contrar risca pana la 20 de ani de inchisoare.

Cat despre previziunile privind rezultatul referendumului, ultimele sondaje arata ca populatia inclina catre acceptarea acordului, insa exista si oponenti, mai ales simpatizanti ai fostului presedinte Alvaro Uribe (2002-2010), in prezent senator de dreapta si principal adversar al negocierilor cu FARC.

Dar chiar daca acest acord va fi implementat, el nu va aduce imediat pacea in Columbia, intrucat in aceasta tara mai actioneaza si o a doua gherila, respectiv Armata de Eliberare Nationala (ELN), iar numeroasele bande criminale continua sa sfideze Executivul. Insa anul viitor in luna martie vor incepe si negocierile cu ELN.

In conflictul armat inceput in anul 1964 s-au confruntat gherilele de extrema stanga, unitati paramilitare ale extremei drepte si armata columbiana, iar bilantul oficial al victimelor este de circa 260.000 de morti si 45.000 de disparuti.

Citeste si despre operatiunea DIICOT in colaborare cu SUA, pentru anihilarea unei grupari cu legaturi FARC

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#acord pace Columbia FARC , #America de Sud