Cuba dubleaza salariile medicilor: Cel mai bine platiti vor castiga ... 67 de dolari

Duminica, 23 Martie 2014, ora 19:04
5122 citiri
Cuba dubleaza salariile medicilor: Cel mai bine platiti vor castiga ... 67 de dolari
Foto: pulsamerica.co.uk

Sute de mii de lucratori in domeniul Sanatatii din Cuba vor primi mariri de salariu care vor merge in unele cazuri pana aproape de o dublare, a anuntat presa oficiala cubaneza vineri. Cu toate acestea, salariile vor ramane cu mult sub ceea ce castiga medicii din alte tari.

Partidul Comunist a anuntat ca se asteapta in 2014 la intrari de valuta de pana la 8,2 miliarde de dolari, ca plata pentru serviciile zecilor de mii de medici trimisi sa profeseze in tari ca Venezuela sau Brazilia, scrie CNBC.

Cu acesti bani, tara vrea sa mareasca salariile lucratorilor in domeniul medical. Cotidianul comunist Granma a publicat si o grila de salarii, care va intra in aplicare de la 1 iunie 2014. Astfel, medicii cu doua specializari isi vor vedea salariul marit de la 26 de dolari la 67, in timp ce o asistenta incepatoare va primi 25 de dolari, fata de 13, cat primea pana acum.

Marirea va afecta un numar de 440.000 de angajati. "E important pentru economia unei familii, dar continua sa fie un salariu insignifiant, pentru ca totul este foarte scump", spune Laura Vasquez, un medic patolog in varsta de 38 de ani.

Ziarul cubanez arata ca veniturile primite in schimbul muncii misiunilor medicale cubaneze din strainatate reprezinta mai mult de 64% din bugetul Ministerului Sanatatii. Ministrul Sanatatii, Roberto Morales, a declarat recent ca mai mult de 50.000 de medici cubanezi lucreaza in 66 de tari.

Aproximativ 30.000 muncesc in Venezuela, care trimite in schimb 92.000 de barili de petrol zilnic, in valoare de aproximativ 3,2 miliarde de dolari anual. Cuba nu dezvaluie salariile medicilor care muncesc in strainatate, desi se crede ca reprezinta o mica parte din sumele colectate din tarile care beneficiaza de pe urma muncii lor.

Multi dintre medici dezerteaza si-si parasesc slujbele, desi nu exista o estimare oficiala privind numarul acestor cazuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Cuba marire salarii medici, #Cuba dublare salarii medici, #Cuba medici strainatate venituri , #America de Sud