Inundatii devastatoare in Amerca de Sud - peste 170.000 de persoane, evacuate

Duminica, 27 Decembrie 2015, ora 08:51
2028 citiri
Inundatii devastatoare in Amerca de Sud - peste 170.000 de persoane, evacuate
Foto: Facebook/Dilma Rousseff

Aproape 170.000 de persoane au fost evacuate in Paraguay, Argentina, Brazilia si in Uruguay din cauza celor mai grave inundatii din ultimele decenii, au facut cunoscut autoritatile sambata, citate de AFP.

Ploile violente provocate de fenomenul meteorologic El Nino in saptamana Craciunului au lovit in principal Paraguayul, unde inundatiile provocate de raul cu acelasi nume au determinat evacuarea a 130.000 de persoane, potrivit autoritatilor.

Patru persoane si-au pierdut viata in urma prabusirii unor copaci. Capitala Asuncion, care numara 500.000 de locuitori, a ramas temporar fara energie electrica.

"Nu putem abandona miile de familii care sunt afectate de inundatii", a declarat presedintele paraguayan, Horacio Cartes, in mesajul sau de Craciun, anuntand deblocarea a 3,5 milioane de dolari pentru evacuati.

In nord-estul Argentinei, inundatiile raului Uruguay au facut doi morti, iar 20.000 de persoane au fost evacuate, potrivit autoritatilor care au anuntat "cele mai grave inundatii din ultimii 50 de ani".

Aceasta crestere a apelor "ar putea deveni una dintre cele mai complicate din istorie", a comentat ministrul de interne, Rogelio Frigerio.

Provincia Entre Rios este cea mai lovita, cu 10.000 de persoane deplasate, mai ales in orasul Concordia de pe malurile fluviului.

"Stiam ca El Nino va provoca inundatii, dar nimeni nu si-a imaginat ca vor lua o asemenea amploare", a declarat joi primarul orasului, Enrique Cresta.

Fluviul Uruguay a provocat pagube si in Brazilia si Uruguay. In aceste tari, el este granita naturala cu Argentina.

Presedintele Braziliei, Dilma Rousseff (foto), a survolat sambata in elicopter vestul statului meridional Rio Grande de Sul, unde 9.000 de persoane au fost evacuate din cauza cresterii nivelului fluviului Uruguay si al afluentului acestuia, raul Quarai.

"Ne aflam aici pentru ca stim ca Brazilia sufera din cauza fenomenului (climatic) El Nino care provoaca ploi puternice in sudul tarii si o seceta teribila in nord-est", a declarat Dilma Rousseff.

Brazilia a deblocat intr-o prima faza 1,7 milioane de dolari pentru regiunea afectata.

In Uruguay, 9.000 de persoane au fost deplasate din cauza inundatiilor, a informat Serviciul national de urgenta (Sinae), mai ales in nord si in centru.

Actualul episod climatic El Nino - un curent ecuatorial cald din Oceanul Pacific - este unul dintre cele mai puternice observate cu incepere din 1950, a anuntat ONU in noiembrie.

Acest fenomen ar putea dura pana in primul trimestru din 2016, au avertizat Natiunile Unite.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#inundatii America Sud El Nino, #inundatii devastatoare America Sud, #inundatii El Nino , #America de Sud