O Prima Doamna, anchetata pentru spalare de bani

Sambata, 26 Septembrie 2015, ora 10:14
4806 citiri
O Prima Doamna, anchetata pentru spalare de bani
Foto: Facebook/Nadine Heredia

Justitia peruana a anuntat, vineri, deschiderea unei anchete pentru spalare de bani impotriva Primei Doamne, Nadine Heredia, sefa a partidului aflat la putere.

Procedura se inscrie in cadrul unei anchete mai vaste cu privire la originea fondurilor care au finantat campania sotului sau, presedintele Ollanta Humala, scrie AFP.

Decizia de a deschide o ancheta impotriva Primei Doamne a fost luata de procurorul German Juarez, care a ordonat o expertiza grafologica pe numele acesteia, cu scopul de a stabili daca ea a aprobat plati frauduloase intre 2006 si 2011.

Saptamana trecuta, parlamentul peruan, controlat de Opozitie, a recomandat deschiderea acestei anchete, bazandu-se pe raportul unei comisii parlamentare.

Comisia a cercetat presupuse fapte de coruptie implicandu-l pe omul de afaceri Martin Belaunde Lossio, colaborator apropiat al presedintelui Ollanta Humala intre 2006 si 2011, inainte de alegerea acestuia.

Raportul a pus sub semnul intrebarii rolul jucat de Nadine Heredia, din cauza banuielilor legate de originea fondurilor pe care le-a primit cand omul de afaceri a angajat-o in postul de consilier, inainte ca Ollanta Humala sa ajunga la putere in 2011.

Comisia care l-a anchetat pe Belaunde o suspecteaza pe Prima Doamna ca a beneficiat la acea data de o angajare fictiva si ca, in realitate, a disimulat fonduri provenind din Venezuela pentru a finanta partidul lui Ollanta Humala, aliat la vremea respectiva al presedintelui venezuelean Hugo Chavez.

Coruptia politicienilor a scos oamenii in strada: mii de peruani cer schimbarea guvernului

Martin Belaunde Lossio se afla in arest la Lima, de la 29 mai si dupa ce a fost extradat din Bolivia.

In urma cu cateva saptamani, un tribunal a ordonat, totusi, clasarea dosarului contra Nadinei Heredia, pe motiv ca faptele "au fost examinate" deja de justitie.

In 2009, procuratura i-a reprosat Nadinei Heredia ca nu poate justifica provenienta a 215.000 de dolari intre 2005 si 2009, perioada in care sotul sau a beneficiat de finantare din partea unor firme venezuelene pe care el le-a prezentat intotdeauna ca legale.

Fratele presedintelui din Peru, patru ani de inchisoare pentru patru crime

Nadine Heredia a scapat atunci fara nicio sanctiune, din lipsa de probe suficiente.

In aprilie 2016, in Peru vor avea loc alegeri prezidentiale, dar popularitatea presedintelui Ollanta Humala, un fost militar nationalist de stanga, s-a prabusit in septembrie la 13%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PrimaDoamna Peru spalare bani, #coruptie presedinte Peru , #America de Sud