Un acord istoric de pace, dupa 52 de ani de razboi, a picat la votul cetatenilor

Luni, 03 Octombrie 2016, ora 07:07
6117 citiri
Un acord istoric de pace, dupa 52 de ani de razboi, a picat la votul cetatenilor
Foto: Twitter/@FARC_EPeace

Columbienii au respins, la limita si spre surprinderea generala, acordul de pace cu gherila FARC, care viza sa puna capat la peste 52 de ani de conflict.

Alegatorii prezenti duminica la urne au votat "NU" la referendum, a anuntat comisia electorala dupa numararea a 99,08% din voturi, transmit AFP si EFE.

Potrivit rezultatelor aproape definitive, "NU" a obtinut 6.400.516 voturi (50,24% din total), fata de 6.338.473 voturi (49,75%) pentru "DA", a facut cunoscut comisia, la o ora dupa inchiderea sectiilor de votare pentru acest scrutin crucial.

Citeste mai multe detalii despre acord istoric de pace dupa 52 de ani de razboi civil din Columbia

Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC) si Guvernul de la Bogota au negociat aproape 4 ani, in Cuba, un acord de 927 de pagini, semnat la inceputul saptamanii trecute, dar pe care Opozitia, condusa de fostul presedinte Alvaro Uribe, l-a criticat vehement, denuntand "impunitatea" ce ar fi fost acordata luptatorilor de gherila vinovati de cele mai grave crime.

In Columbia exista si o a doua gherila ca marime, ELN, care a reactionat imediat dupa esecul referendumului, lansand un apel pentru a continua gasirea unei "solutii negociate" a conflictului armat care devasteaza tara de peste o jumatate de secol.

Armata de Eliberare Nationala (ELN, ghevarista) a scris pe Twitter ca, "in ciuda rezultatelor", trebuie "sa continuam sa luptam pentru pace".

"Lansam un apel societatii columbiene sa caute gasirea unei solutii negociate a conflictului armat", a adaugat ELN, care urmeaza sa demareze negocierile de pace, a caror apropiata deschidere a fost anuntata in martie. Pana in prezent insa nu au inceput, deoarece presedintele Juan Manuel Santos a cerut ca in prealabil sa fie eliberati toti ostaticii acestei gherile.

ELN si-a exprimat dezacordul cu anumite puncte ale acordului negociat cu FARC, dand totusi asigurari ca il va respecta si a declarat un armistitiu intre 30 septembrie si 5 octombrie pentru a facilita votul la referendum.

Citeste si despre operatiunea DIICOT in colaborare cu SUA, pentru anihilarea unei grupari cu legaturi FARC

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#referendum Columbia acord pace FARC , #America de Sud