Zi istorica in Chile: Un protest gigantic a scos peste un milion de oameni in strada (Video)

Sambata, 26 Octombrie 2019, ora 10:00
4157 citiri
Zi istorica in Chile: Un protest gigantic a scos peste un milion de oameni in strada (Video)
Foto: Hepta.ro

Peste un milion de persoane au protestat pasnic, vineri, pe strazile capitalei Santiago de Chile.

"Multimea marsaluieste astazi, vesela si pasnica, iar chilienii cer un Chile mai drept si mai solidar, ceea ce deschide cai marete ale viitorului si sperantei. Cu totii am ascultat mesajul. Ne-am schimbat cu totii. Uniti si cu ajutorul lui Dumnezeu, vom parcurge drumul catre acel Chile mai bun pentru toti", a scris pe Twitter presedintele Sebastian Pinera, conform EFE.

Cu toate acestea, cea mai repetata solicitare in cadrul protestelor in masa care au avut loc in toata tara vineri a fost demisia sa, in scandarile si pe pancartele purtate de manifestanti.

Deciziile presedintelui in timpul crizei, cum ar fi decretarea starii de urgenta si scoaterea armatei in strada sau declaratii conform carora Chile este in stare de razboi, nu au facut decat sa influenteze si mai mult starea de spirit a unor cetateni care au decis sa iasa in strada si sa isi exprime nemultumirile intr-un numar pe zi ce trece mai mare.

Acest val de proteste, soldat cu 19 morti, cel putin 600 de raniti si 6.000 de persoane arestate, potrivit Parchetului, a fost declansat de cresterea pretului biletelor de metrou din Capitala, picatura care a umplut paharul chilienilor care, de vinerea trecuta, au inceput sa protesteze zilnic pentru a-si arata nemultumirea.

"Chile traieste astazi o zi istorica. Regiunea metropolitana Santiago este protagonista unui mars pasnic de aproximativ 1 milion de persoane, ce reprezinta visul unui nou Chile", a scris primarul Karla Rubilar intr-o postare pe Twitter, insotita de o filmare aeriana a demonstrantilor care inundau strazile capitalei chiliene.

Proteste au avut loc vineri si in alte orase, precum Valparaiso, Punta Arenas si Vina del Mar.

Intre timp, armata a confirmat ca starea de asediu va continua sa fie valabila in Capitala si in timpul noptii de sambata.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#proteste chile , #America de Sud
Comentarii
Poza DemonBanal
DemonBanal
rank 5
cind ne ridicam si noi impotriva lui dictaturii iohanis+psd ?