10 evenimente care au schimbat destinul SUA (I)

Sambata, 16 Iulie 2011, ora 10:24
6006 citiri
10 evenimente care au schimbat destinul SUA (I)
Foto: listverse

In istoria Statelor Unite ale Americii au existat momente cruciale, care au produs schimbari majore politice, economice si militare. Dintre acestea enumeram misiunea navetei Apollo 11 pe Luna, Razboiul Civil sau asasinarea lui John F. Kennedy.

Aceasta lista arunca o privire asupra a 10 evenimente istorice, care au influentat evolutia Statelor Unite ale Americii. Insiruirea acestor intamplari include 5 evenimente pozitive si 5 negative, conform Listverse.

1. Misiunea Apollo 11

Pentru o singura data omenirea a ajuns la un acord. In doar o saptamana, lumea s-a putut mandri datorita misiunii Apollo 11, cand oamenii au reusit sa puna piciorul pe un alt corp ceresc, in ciuda tuturor razboaielor si a urii existente intre statele de pe Pamant.

Si numai americanii au mers pe Luna, 12 astronauti au calcat solul lunar. Nicio alta natiune nu a mai reusit aceasta. Dar din respect pentru alte natiuni, americanii au plantat pe luna, in afara steagului Statelor Unite, si pe cele ale Uniunii Sovietice, Japoniei, Uniunii Europene si Indiei.

2. Atacul terorist de la 11 septembrie 2001

Daca pana atunci actuala generatie americana era marcata de "momentul asasinarii lui John Kennedy", atentatele de la 11 septembrie 2001 au inlocuit acest eveniment in memoria cetatenilor din Statele Unite.

Extremistii islamisti indoctrinati de Osama bin Laden au avut ca intentie producerea unei crime in masa, cu scopul de a crea daune financiare, emotionale si psihologice in randul americanilor.

Deturnarea si prabusirea avioanelor in atentatele din 2001 au deschis un deceniu de "razboi impotriva terorismului".

3. Razboiul civil

Acest razboi s-a produs dupa adoptarea constitutiei americane, care lasase fara raspuns o intrebare: daca toti oamenii se nasc egali in drepturi, de ce negrii sunt cumparati si vanduti ca niste sclavi si sunt tratati in conditii inumane?

Cauzele Razboiului civil au inclus mai mult decat sclavia, abolirea acesteia si acordarea drepturilor egale negrilor, cu ale albilor. Odata cu capitularea Sudului, Uniunea a primit toate statele americane in componenta sa, iar sclavia a fost scoasa in afara legii.

Constitutia americana a fost modificata in acest sens, iar negrilor li s-a acordat dreptul de vot.

4. Revolutia americana

Formarea Statelor Unite ca natiune s-a produs intre 19 aprilie 1775 si octombrie 1781. Ostilitatile s-au desfasurat datorita faptului ca britanicii considerau cele 13 colonii nimic mai mult decat niste enclave ale Imperiului Britanic.

Coloniile si-au declarat independenta, iar formarea Statelor Unite s-a parafat odata cu Declaratia de independenta, din 4 iulie 1776.

5. Asasinarea lui John F.Kennedy

Asasinarea lui John F.Kennedy, desi a avut loc cu multi ani in urma, nimeni nu a putut da raspuns la intrebarea: care este motivul pentru care a murit presedintele? Exista o multime de teorii ale conspiratiei, cele mai multe bazate pe implicarea mafiei din Chicago.

Multi considera ca Lee Harvey Oswald nu a actionat singur, chiar daca el stia sau nu, se pare ca la actiune a mai participat cel putin un ucigas.

Citeste duminica pe Ziare.com partea a doua a materialului 10 evenimente din istoria americana, care au schimbat destinul SUA

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#evenimente istoria statelor unite, #evenimente istorice america, #apollo 11 razboiul civil, #asasinarea john kennedy , #America