10 evenimente care au schimbat destinul SUA (II)

Duminica, 17 Iulie 2011, ora 15:29
7399 citiri
10 evenimente care au schimbat destinul SUA (II)
Foto: listverse

In istoria Statelor Unite ale Americii au existat momente cruciale, care au produs schimbari majore politice, economice si militare. Printre acestea amintim asasinarea presedintelui Abraham Lincoln, razboiul din Vietnam sau crearea primei bombe atomice.

10 evenimente care au schimbat destinul SUA (I)

Aceasta lista arunca o privire asupra a 10 evenimente istorice, care au influentat evolutia Statelor Unite ale Americii. Insiruirea acestor intamplari include 5 evenimente pozitive si 5 negative, conform Listverse.

6. Moartea lui Osama bin Laden

Adolf Hitler si Iosef Stalin au fost, pana la moartea lui Osama bin Laden, cei mai mari criminali din istorie. Ei au facut cel mai mult rau, fiind dispretuiti pe plan mondial, cu exceptia unui numar mic de fanatici, din jurul lor.

Statutul lui bin Laden a fost similar cu al acestora. El are inca multi suporteri, cei mai multi dintre acestia fiind in Orientul Mijlociu, dar numarul acestora este mult mai mic, fata de al celor care au considerat moartea sa, ca un deznodamant meritat.

7. Razboiul din Vietnam

Din multe puncte de vedere, razboiul din Vietnam a fost o consecinta a unei politici mai putin realiste, nu doar americane, ci si datorita raspandirii globale a comunismului. Dar America a intrat in conflictul din Vietnam pentru ca acesta era amenintat de comunism.

Din pacate, singurul presedinte care a dat inapoi in privinta acestui razboi, John Kennedy a fost impuscat la Dallas. Presedintele care a venit dupa el a vrut razboi cu orice pret. Razboiul a devenit o afacere, iar economia a motivat oamenii pentru a produce arme.

Pe de alta parte, razboiul din Vietnam a fost cauza aparitiei a mitingurilor de pace. Zeci de mii de cetateni americani au defilat in diverse locuri publice, in special la Washington, pentru a protesta impotriva razboiului.

America a pierdut in razboiul din Vietnam, 58.000 de oameni.

8. Proiectul Manhattan

Americanii sunt mandri de capacitatea lor militara de a se apara "impotriva tuturor dusmanilor interni si externi". In acest scop, oamenii de stiinta condusi de Robert Oppenheimer si Enrico Fermi au lucrat timp de 6 ani pentru a dezvolta fizica nucleara si a crea o arma nucleara.

Decizia lui Harry Truman, din 1945, de a folosi bomba atomica impotriva populatiei civile din Japonia, singura tara ce constituia o amenintare la adresa Statelor Unite, ramane extrem de controversata. Bomba atomica si-a atins scopul final, acela de a sfarsi cel mai sangeros razboi din istorie.

9. Cumpararea Louisianei

Cumpararea Louisianei a fost o afacere ingenioasa realizata de Thomas Jefferson. Prin aceasta cumparare, Statele Unite ale Americii si-au dublat suprafata. Statele Unite au achizitionat teritoriul de la Franta, printr-o tranzactie ce a fost evaluata la 15 milioane de dolari sau 78 de milioane de franci.

Americanii au platit doar 60 de milioane de franci, restul de 18 milioane reprezentand anularea unor datorii. Astazi, acest teritoriu cuprinde 15 state, dintre care Oklahoma, Nebraska, Iowa, Arkansas, Kansas si Missouri.

Intelegerea realizata de Thomas Jefferson a fost facuta cu imparatul Frantei, Napoleon Bonaparte.

10. Asasinarea lui Abraham Lincoln

Acest moment este unul dintre cele mai impresionante evenimente petrecute in istoria Americii. Dupa ce 600.000 de americani au murit, Lincoln a tinut pe 4 martie 1865 un discurs, pastrat in memoria americanilor, ca unul de "caritate pentru toti".

John Wilkes Booth l-a impuscat pe presedintele Abraham Lincoln in cap, la o luna dupa acest discurs, cu un pistol, in timpul unui spectacol desfasurat la teatrul Ford din Washington. Ucigasul a sarit apoi pe scena si a strigat: "Sic semper tirannis" (Astfel sfarsesc tiranii intotdeauna, n.red.), iar apoi "Sudul este razbunat".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#evenimente istoria statelor unite, #evenimente istorice america, #Osama bin Laden, #bomba atomica proiectul manhattan, #razboi vietnam , #America