Ziare.com

11 milioane de imigranti ilegal ar putea obtine cetatenia americana

de Madalina Mitan
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 10:41

   

11 milioane de imigranti ilegal ar putea obtine cetatenia americana
Un grup de congresmeni americani intentioneaza sa schimbe legislatia aplicata imigrantilor ilegal, ceea ce inseamna ca ar fi pentru prima data de la Administratia Reagan cand s-ar intampla acest lucru.

Proiectul de lege depus de senatori republicani si democrati propune reforma fundamentala a sistemului de imigratie, in temeiul careia 11 milioane de imigranti ilegal ar putea obtine cetatenia americana. Acelasi proiect presupune insa si inasprirea controalelor la granitele SUA.

Semnalul este dat chiar de Barack Obama, care urmeaza sa sustina marti, la Los Angeles, un discurs pe aceasta tema, scrie USA Today.

"Este bine sa aflam ca se misca lucrurile", spune Carols Amador, in varsta de 28 de ani, rezident in Los Angeles, ai carui parinti sunt imigranti ilegal.

In 2007, senatorul John McCain a incercat sa impuna un plan de reforma a imigratiei. A fost sustinut de presedintele Bush, dar planul a esuat din cauza opozitiei democrate.

Dupa alegerile din noiembrie, tot McCain a tras semnalul de alarma: "Partidul Republican pierde sustinerea cetatenilor hispanici".

Intr-adevar, la alegerile prezidentiale de anul trecut, 71 la suta dintre hispanici l-au sustinut pe Barack Obama, in timp ce numai 27 la suta l-au preferat pe Mitt Romney. Matematica alegerilor este simpla, pentru americani: daca ii pierzi pe hispanici, pierzi alegerile.

In plus, sondajele releva ca parerea americanilor despre imigranti s-a schimbat. Un sondaj Gallup realizat in 2006 arata ca mare parte dintre americani credeau ca imigrantii trebuie sa faca parte din strategia Administratiei.

In 2012, un sondaj asemanator arata ca numai 41 la suta dintre americani cred ca oprirea fluxului de imigranti ar trebui sa fie o prioritate.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2838 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor