28 de minute de panica: "Vine sfarsitul lumii!" - Ce au facut locuitorii din Hawaii dupa alerta cu racheta, care s-a dovedit a fi falsa

Duminica, 14 Ianuarie 2018, ora 11:30
6800 citiri
28 de minute de panica: "Vine sfarsitul lumii!" - Ce au facut locuitorii din Hawaii dupa alerta cu racheta, care s-a dovedit a fi falsa
Foto: Hawaii Emergency Management Agency

O alerta a fost trimisa, sambata, din greseala locuitorilor din Hawaii pentru a-i preveni asupra unui atac iminent cu racheta balistica si a le cere sa se adaposteasca. Amenintarea a fost dezmintita rapid, dar asta nu inseamna ca panica in randul oamenilor nu s-a instalat. Ba din contra, agitatia a durat 28 de minute.

Mesajul a fost trimis pe telefoanele celor aflati in faimoasa zona insulara si preciza urmatoarele: "Amenintare cu bomba balistica in Hawaii. Cautati imediat un adapost. Acesta nu este un exercitiu".

Tensiunile dintre administratia Trump si Coreea de Nord au crescut ingrijorarile legate de capacitatea Phenianului de a trimite rachete nucleare pe teritoriul american.

Autoritatile din Hawaii au pregatit in ultima vreme diverse sisteme de alerta, iar populatia a fost instruita despre cum sa isi faca planuri in astfel de situatii.

"Toata lumea s-a gandit la ceva, totul e foarte real", spune Ashly Trask, in varsta de 39 de ani, potrivit The Guardian.

Casa acesteia, ca multe altele aflate in arhipelag, are pereti dintr-un singur rand de placaj si nu are subsol. Cand a venit alerta, ea si-a luat copiii, mama si partenerul sau de viata, i-a urcat in masina si i-a condus la cladirea de birouri unde lucreaza, care are ziduri de beton, fiind folosita ca adapost in timpul uraganelor.

"Cu siguranta a fost o zona de panica, toata lumea stia ca mai sunt 15 minute pana la detonare si nu aveam habar unde va ateriza", a spus femeia.

Insa membrii familiei aflati la o distanta mai mare de adapost au sunat-o si au inceput sa planga ca nu vor ajunge la timp.

Din fericire, alarma a fost falsa, insa femeia sustine ca dezmintirea a venit dupa 20 de minute, ceea ce inseama destul de mult timp.

In Oahu, imediat dupa primirea mesajului respectiv pe telefon, oamenii au inceput sa iasa fugind din cladiri. Unii s-au dus in parcarile subterane si au inceput sa isi imbratiseze copiii si sa planga.

Dupa cele aproape 30 de minute de panica, a venit si informatia ca alerta a fost falsa. Multi au mers inapoi la treburile lor, dar au existat si persoane care au asteptat confirmarea Garzii de Coasta.

Kim Smith, un rezident in Honolulu, a povestit ca a alergat pana la parcul Diamond Head, care a fost in trecut o baza militara, ce are tuneluri si buncare.

Au existat si oameni care habar nu au ce se intampla. E vorba de turisti. "Se plimbau de colo-colo si nu aveau nici cea mai vaga idee despre ce se intampla", spune Smith.

Cand a venit dezmintirea, guvernatorul statului Hawaii, David Ige, a precizat ca a fost vorba de o eroare umana. "O greseala facuta de o persoana in timpul unei proceduri standard, care s-a petrecut in intervalul schimbarii de tura, iar un angajat a apasat butonul cu pricina", a explicat oficialul.

A fost ceva nevinovat, dar panica a fost reala. Alergatorii de la maratonul HURT100 s-au adapostit pe unde au putut. Unii s-au pus sub poduri, altii au mers acasa si s-au incuiat in baie, luandu-si trusa pe care o folosesc si in timpul uraganelor. A fost si cazul lui Beth Ann Brooks. "A fost teribil, frica pe care am simtit-o in acele momente nu se poate compara cu altceva", a povestit femeia.

Nu toata lumea s-a panicat la ideea ca vine sfarsitul lumii. In timp ce il astepta pe logodnicul sau sa vina acasa, Joshua Keoki Versola a deschis o sticla scumpa de whiskey, si-a turnat in pahar si a iesit pe strada, asteptand sa vada ce se intampla. "Ce poti sa faci in astfel de situatii? Nu sta in puterea noastra sa schimbam ceva, asa ca macar sa scoatem ce e mai bun".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alerta falsa racheta Hawaii, #alerta racheta Hawaii , #America