A murit cel mai vechi membru al Curtii Supreme a SUA - inlocuirea lui se anunta complicata

Duminica, 14 Februarie 2016, ora 07:26
3729 citiri
A murit cel mai vechi membru al Curtii Supreme a SUA - inlocuirea lui se anunta complicata
Foto: Facebook Antonin Scalia

Un judecator conservator de la Curtea Suprema a Statelor Unite, Antonin Scalia, oponent al avortului si partizan al pedepsei cu moartea, a incetat din viata la varsta de 79 de ani, au anuntat sambata oficiali americani, cu un an inainte de sfarsitul mandatului presedintelui Barack Obama, transmite AFP.

"Judecatorul Antonin Scalia a fost un om al lui Dumnezeu, un patriot si un aparator ferm al Constitutiei si statului de drept", a subliniat intr-un comunicat primul oficial care a anuntat decesul sau, Greg Abbott, guvernatorul statului Texas, statul de origine al judecatorului defunct.

Antonin Scalia a fost numit in 1986 de presedintele de la acea data, Ronald Reagan, pentru a fi membru al celei mai inalte instante judiciare americane. El era cunoscut pentru interpretarea literala a Constitutiei Statelor Unite.

Presedintele american, Barack Obama, si-a prezentat "cele mai sincere condoleante".

"Judecatorul Scalia a fost un erou american. Senatul trebuie sa faca in asa fel incat viitorul presedinte sa numeasca un succesor", a scris pe Twitter senatorul republican Ted Cruz, candidat ultraconservator la investitura republicana pentru prezidentialele din noiembrie.

Procesul numirii si confirmarii unui nou judecator risca sa fie foarte complicat cu mai putin de un an inainte de sfarsitul mandatului presedintelui democrat Barack Obama.

In timp ce republicanii au cerut ca numirea sa fie facuta de urmatorul presedinte, Barack Obama a anuntat ca va uza de prerogativele pe care le are si va face nominalizarea. Aceasta trebuie, insa, sa fie validata de Congres, dominat de republicani.

Catolic traditionalist de origine italiana, Antonin Scalia era judecatorul cu cea mai mare vechime in cadrul Curtii Supreme alcatuita din noua membri, dintre care patru considerati conservatori (John Roberts, Antonin Scalia, Clarence Thomas si Samuel Alito).

Convins de constitutionalitatea pedepsei cu moartea si aparator al detinerii de arme individuale, el a fost un adversar fatis al avortului, uniunii intre persoane de acelasi sex si discriminarii pozitive.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Antonin Scalia mort, #judecator Curtea Suprema SUA murit , #America
Comentarii
Poza alex-7
alex-7
rank 5
Poza adevar
adevar
rank 1
ca sa vezi ce este viata,ieri in glorie si