Adjunctul lui Nuland, mesaj pentru politicienii romani: Nu e loc pentru instigare la ura si violenta

Marti, 09 Septembrie 2014, ora 20:08
2492 citiri
Adjunctul lui Nuland, mesaj pentru politicienii romani: Nu e loc pentru instigare la ura si violenta

Declaratiile politicienilor care incalca sau impiedica dreptul la libera exprimare ar trebui descurajate puternic, fiind absolut vital pentru orice democratie sa aiba o presa libera si jurnalisti care sa se poata exprima liber, a declarat, marti, Hoyt Yee, asistent adjunct al secretarului de Stat.

Rugat sa comenteze modul in care premierul Victor Ponta a minimalizat atacurile asupra mai multor jurnalisti in timpul unui protest si comentariile postate pe Facebook de fostul sau purtator de cuvant Mirel Palada, Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat al SUA, a declarat ca nu este la curent cu incidentele, dar a precizat ca este "absolut vital" pentru o democratie sa aiba o presa libera.

Adjunctul lui Nuland critica ordonantele din Romania: Sperie investitorii si stagneaza cresterea

"Sprijinim ferm, dupa cum stiti, libertarea de exprimare, libertatea presei. Cred ca este absolut vital pentru orice democratie sa aiba o presa libera si jurnalisti care sa poata face investigatii, sa scrie si sa vorbeasca deschis despre ce subiecte doresc si orice declaratii ale politicienilor sau ale oricui altcuiva care incalca sau impiedica exercitarea acestui drept la libera exprimare ar trebui sa fie descurajate puternic", a precizat oficialul american.

Hoyt Yee a subliniat faptul ca oamenii trebuie "sa fie constienti ca ceea ce spun ei poate avea efecte. Cuvintele sunt importante, pot avea un impact semnificativ, in special daca sunt folosite intr-un sens gresit".

Diplomatul SUA a mai precizat ca nu este loc in social media sau in media mainstream pentru discursuri care incita la violenta sau discriminare.

"Speram foarte mult ca, fie in dezbaterile politice, sau in dezbateri publice in mediul online, in conversatiile de pe Facebook, oamenii sa foloseasca un limbaj civilizat pentru a-si exprima opiniile. Categoric nu este loc, fie in social media sau media mainstream, pentru orice care aduce cu discursul instigator la ura, sau orice incita la violenta, sau orice care incita la discriminare sau aduce prejudicii oricarui cetatean", a mai precizat Hoyt Yee.

In luna august, Mirel Palada a avut pe pagina de Facebook o postare cu urmatorul continut:

"Cum apare cate un subiect politic care invartoseaza spiritul bejboinic in opinanti, de zici ca-i catastrofa si dezastru mondial, cum mai scot capul cate doi-trei-zece-douazeci, depinde de intensitatea subiectului, de bezmetici acoperiti de pe lista mea care isi fac seppuku comunicational si trantesc cu cuvintele anti-guvernamentale in balta propagandistica la mine pe wall. Si uite asa mai frigem niste purcelusi anti-guvernamentali la protap si le dam block si mai bem o bere in cinstea sufletelor raposatilor care nu mai este. In seara asta era unul care acum era reporter la Gandul, iar inainte fusese la Hotnews, si care facea clabuci cu spume la mine pe pagina. Ce placere sa-l execut electric! Cata indemanare am sa omor prin blocare ziaristii obiectivi, deci anti-guvernamentali. Pufosilor, nici nu stiti cata placere imi provocati".

Palada si-a prezentat, pe 19 august, "scuzele publice celor care s-au simtit ofensati de maniera" in care s-a exprimat "pe pagina personala de Facebook zilele trecute la adresa unor jurnalisti".

"Respect dreptul la libera exprimare al fiecarui jurnalist si consider esential rolul presei intr-o democratie. Cat voi fi purtator de cuvant al Guvernului voi aprecia munca facuta cu onestitate de catre jurnalisti si voi face tot ce imi sta in putere sa apar principiile profesionalismului, responsabilitatii sociale, tolerantei, bunului-simt si apararii democratiei statului de drept", se spune intr-o scrisoare adresata presedintelui interimar al Clubului Roman de Presa, Indira Crasnea de catre oficialul guvernului, scrisoare scanata si postata pe pagina de Facebook a lui Palada.

Raspunsul lui Mirel Palada a venit dupa ce Clubul Roman de Presa i-a solicitat premierului Victor Ponta ca purtatorul sau de cuvant sa prezinte scuze publice ca urmare a postarii de pe Facebook ofensatoare la adresa jurnalistilor.

La inceputul lunii septembrie, premierul Victor Ponta a decis ca Mirel Palada, consilier pentru strategii guvernamentale, sa nu mai indeplineasca si functia de purtator de cuvant al Guvernului.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#adjunct Victoria Nuland politicieni violenta, #SUA politicieni romani mesaj , #America
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
Ee,lasa asa,dar mascariciul ala de Badea si a lui A3,tot trebuie
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Dacă a vorbit pentru Ponta, mai bine vorbea la gard.