Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Agricultura americana, pe marginea prapastiei

Luni, 06 Iunie 2011, ora 21:36
6673 citiri
Agricultura americana, pe marginea prapastiei

Agricultura din Statele Unite este aproape de marginea prapastiei, daca noua politica in materie de imigratie trece de Congresul SUA si devine lege.

Oamenii de afaceri ar urma sa fie nevoitit sa-si verifice toti angajatii prin sistemul national E-Verify, care confirma daca acestia muncesc sau nu legal in America. Potrivit The Huffington Post, 80 la suta dintre muncitorii agricoli sunt imigranti ilegal.

"Ne indreptam spre marginea prapastei", spune Zole Lofgren, congresswoman democrata de California, stat a carui economie se bazeaza, in mare parte, pe agricultura. Lofgren se teme ca fermierii nu vor mai avea cu cine sa lucreze terenul.

Chiar daca ar vrea sa angajeze legal muncitori, un fermier nu are prea multe sanse sa faca acest lucru, din cauza salariilor mici din agricultura. Salariul unui muncitor "la camp" pleaca de la salariul minim si poate ajunge pana la 20 de dolari/ora. De obicei insa, muncitorii din agricultura sunt platiti "la bucata".

Cu cat lucreaza mai repede, cu atat fac mai multi bani. Veniturile sunt stabile, insa numai in perioada plantarii si recoltarii - ceea ce inseamna cateva saptamani anual.

Americanii nu vor sa lucreze in agricultura

"Sunt prea putini oameni care vor sa lucreze in agricultura. Pe de-o parte pentru ca nu este o munca usoara, si apoi este sezoniera, nu asigura un venit stabil", a afirmat, saptamana trecuta, secretarul american al Agriculturii, Tom Vilsak.

La randul sau, Arturo S. Rodriguez, presedintele Uniunii Muncitorilor din Agricultura, subliniaza ca adesea muncitorii sunt expusi caldurii excesive si au prea putine pauze.

Este o munca in care este nevoie de rapiditate si rezistenta. In timp ce un culegator bun de ciuperci poate castiga 40.000 de dolari pentru un sezon anual, este putin probabil ca un american sa doreasca sa faca acest lucru.

Anul trecut, Rodrigues a inceput o campanie prin care a incercat sa-i convinga pe americani sa accepte munci agricole. Din cele 86.000 de locuri promovate de Uniune, numai 11 au fost ocupate de americani.

Republicanul Dan Lungren, membru al Comisiei pentru Agricultura din Senatul SUA, avertizeaza ca "vom avea o criza foarte grava in agricultura", in cazul in care oamenilor de afaceri li se vor impune noile reguli.

Pe de alta parte insa, nici numarul mare de muncitori ilegali nu poate fi trecut cu vederea. Saptamana trecuta, Curtea Suprema din Arizona a decis sa permita statului sa-i penalizeze pe oamenii de afaceri care angajeaza muncitori ilegali.

Pe de alta parte insa, exista politicieni care sustin ca ar trebui stabilite exceptii pentru muncitorii din agricultura.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#muncitori agricultura america, #muncitori ilegal america, #agricultura Statele Unite , #America