America 2017. Cum s-a ajuns la violentele rasiste din Charlottesville

Miercuri, 16 August 2017, ora 17:09
9813 citiri
America 2017. Cum s-a ajuns la violentele rasiste din Charlottesville
Foto: Hepta.ro

Dupa violentele din Charlottesville, Virginia, care au avut loc sambata, multi se intreaba cum de s-a ajuns la asa ceva si cum de, in anul 2017, inca se aduce in discutie subiectul "suprematiei albilor" in Statele Unite.

"De ce s-a intamplat asta in Charlottesville?", titreaza Vox, intr-un articol semnat de Nicole Hemmer.

Aceasta scrie ca, in orasul aflat la ceva mai mult de 100 de km distanta de capitala Washington, "converg mai multe curente politice" si ca, "uneori, angajamentul orasului fata de diversitate poate fi mai degraba retoric decat real".

Asta cu toate ca orasul de doar 46.500 de locuitori este unul divers, cu 46 de limbi vorbite la liceul public - in mare parte datorita populatiei considerabile de refugiati de aici.

Publicatia Vox este infiintata de Ezra Klein, un jurnalist american cu origini evreiesti, cunoscut pentru simpatiile sale de stanga. De altfel, conservatorii au catalogat site-ul ca fiind "propaganda de stanga", scria The Atlantic, in luna martie 2014.

"De ce s-a intamplat carnagiul in Charlottesville? Pentru ca ne mintim singuri", scrie si Leonard Pitts, Jr., intr-un articol pentru The Charlotte Observer.

"Ce s-a intamplat sambata in Virginia este fructul amar si inevitabil al obiceiului nostru de necinste intelectuala, in ce priveste rasa", noteaza autorul, care trimite si un mesaj catre "concetatenii mei albi".

"Va invit sa analizati aceasta scena de la revolta de sambata din Charlottesville, Virginia", scrie Pitts, american de culoare. Acesta acuza ca prea multi oameni "au urmarit cu tacere complice si teroare tacuta, pe masura ce drepturile electorale au fost ingradite, politistii ucigasi au ramas liberi, iar Fox 'News' a transformat indignarea voastra in rating si politicienii au transformat ranchiuna in putere".

"Rezultatul acestora a erupt sambata si toata lumea a putut vedea", mai scrie autorul.

De asemenea, Politico titreaza ca "ceea ce s-a intamplat in Charlottesville este prea american", intr-un articol scris de Joshua Zeitz, care este si comentator politic pentru CNBC si CNN, televiziuni care sunt critice la adresa presedintelui american Donald Trump.

"A afirma ca violenta rasista nu este ceea ce noi suntem inseamna sa stergem propriul nostru trecut colectiv recent", mai noteaza autorul. Acesta adauga ca "violenta cu scopul de a pastra suprematia protestantilor este tesuta ferm in fabrica istoriei noastre nationale, iar in acest sens violentele din Charlottesville reprezinta in intregime un fenomen american".

Huffington Post titreaza ca "ce s-a intamplat in Charlottesville era inevitabil", adaugand ca urmatorul mars nationalist al albilor ar putea fi si mai rau.

"Cu un presedinte al Statelor Unite care nu condamna nazismul si dupa mai mult de un an in care si-a aratat sustinerea pentru nationalismul albilor, expertii sunt profund ingrijorati ca ne asteapta violenta politica si mai grava decat cea din Charlottesville", mai scrie sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#violente rasiste Charlottesville, #mars suprematie albi Charlottesville, #mars rasist America Charlottesville , #America