America: Joe Biden, candidat la presedintie in 2016?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 19:23
3363 citiri
America: Joe Biden, candidat la presedintie in 2016?

Nici nu s-a incheiat bine ceremonia de investitura a lui Barack Obama in functia de presedinte, ca au si inceput speculatiile cu privre la cine ii va urma, din partea democratilor, in cursa prezidentiala din 2016.

Vicepresedintele Joe Biden pare a da destule indicatii ca el ar putea candida la prezidentiale, scrie Huffington Post.

Biden si-a aglomerat programul ultimelor zile cu evenimente si receptii la care au participat membri marcanti ai partidului, declansand speculatii ca isi pregateste terenul pentru nominalizarea la prezidentiale. Efortul survine dupa ce Biden a jucat un rol important in negocierea acordului pe tema "varfului fiscal" intre democratii si republicanii din Congres si dupa ce a condus o echipa pentru elaborarea de legislatie pe tema limitarii armelor.

Cu toate ca urmatoarea campanie prezidentiala este inca departe si deocamdata nu se cunosc prea multe cu privire la preferintele democratilor, Biden este un nume greu in cursa pentru nominalizare. Ramane de vazut daca secretarul de Stat Hillary Clinton se decide sa intre in cursa, fiind de departe favorita, in acest caz, in partid.

Alte nume care au fost vehiculate pentru 2016: guvernatorul de New York, Andrew Cuomo, si guvernatorul de Maryland, Martin O'Malley.

Pozitia lui Biden este insa avantajoasa. Ca vicepresedinte, poate ramane in atentia publicului si nu este strain de cerintele unei campaniei prezidentiale, dupa candidaturile din 1988 si 2008.

Fostul senator de Delaware are si o lunga lista de realizari atat in politica interna, cat si cea externa, si este indragit, in pofida sau poate tocmai pentru ca are o inclinatie spre gafe.

"Sunt multe motive pentru care nu voi candida. Nu sunt nevoit sa iau aceasta decizie o vreme. Intre timp, este un lucru pe care stiu sa il fac, indiferent ce as face. Trebuie sa il ajut pe presedinte sa duca aceasta tara in etapa urmatoare", a evitat Biden un raspuns clar inainte de ceremonia de investitura de luni.

Culmea este ca Biden chiar a avut o "scapare", in timpul unuia dintre balurile din Ziua Inaugurarii, cand s-a declarat "mandru ca sunt presedintele Statelor Unite". S-a corectat imediat, in rasetele audientei, spunand ca este "mandru sa fie vicepresedintele Statelor Unite, dar sunt si mai mandru sa fiu... vicepresedintele presedintelui Barack Obama".

Biden l-a luat peste picior pe Trump la un eveniment de campanie. Cu ce crede președintele american că-și tratează rivalul său părul VIDEO
Biden l-a luat peste picior pe Trump la un eveniment de campanie. Cu ce crede președintele american că-și tratează rivalul său părul VIDEO
Încântat de primirea entuziastă de care a avut parte miercuri, 24 aprilie, la un eveniment de campanie, Joe Biden și-a luat peste picior adversarul din cursa pentru prezidențiale. Biden l-a...
SUA au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. Ar fi fost folosite deja în Crimeea
SUA au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. Ar fi fost folosite deja în Crimeea
Statele Unite au livrat Ucrainei rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS, la începutul acestei luni. Anterior, administrația Biden refuzase să le trimită. Președintele american ar fi...
#Joe Biden prezidentiale 2016, #Joe Biden presedinte SUA , #America